cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA DIRECCIN DE ACTORES EN CINE. AUTOR: ALBERTO MIRALLES. EDICIONES CTEDRA. COLECCIN SIGNO E IMAGEN

Aquest volum s la reedici del manual prctic dactuaci dAlberto Miralles de lany 2000 que gira al voltant del difcil treball que requereix un actor per convertir-se en un personatge i la tasca del director per ajudar a superar les pors i inseguretats que provoca aquest arriscat procs de transformaci en els actors.

En el prembul daquest manual, lautor considera que lart de la interpretaci requereix de tres qualitats bsiques com sn el geni habilitats prpies -, el talent habilitats adquirides i la inspiraci perqu lactor sigui creatiu Lactuaci com a art de la transformaci requereix tamb tcniques per dominar la immersi en els personatges ja que del contrari pot dur a la implicaci excessiva o a la esquizofrnia. La tcnica com a aliada per combatre tamb la tensi dels rodatges i les aturades sobtades i, tamb, per ajudar a concentrar-se.

Lactuaci com a salt en el buit, ja que sha daprendre a ser un altre, ha de venir acompanyada de la mxima informaci a crrec del director ja que moltes vegades els guions sn incomplerts al respecte o no compleixen aquesta funci daprofundiment psicolgic. Digual manera, el director ha de proporcionar sempre seguretat ja que lactor s molt vulnerable al dependre sovint del grau de confiana que es deposita en ell.

Lautor defensa la implicaci personal del director quan treballa amb artistes i professionals per anar ms enll de la simple relaci laboral. Aquest punt s important ja que cada actor t tamb la seva personalitat psquica. Desprs el director tamb hauria dassumir la seva condici de negociador.

En el treball de lactor cal deixar de banda els problemes personals o almenys, oblidar-los, per no estar distret o insuficientment preparat per abordar la transformaci. En un primer captol sestudien aix els problemes relacionats amb lactor i les maneres de solucionar-ho com s lassumpte econmic o publicitari. En aquest apartat s important el tema dels assumptes personals com sn les pors al desconegut, a lhomosexualitat o als paper ms antiptics. Tamb poden sorgir problemes morals com el nu o els posicionaments poltics. A vegades, el canvi de medi del teatre al cinema comporta problemes dafecte i datenci ja que en el medi teatral lactor s un sser privilegiat mentre que en el cinema apareix com un astre destronat.

En un segon captol sanalitzen els entrebancs que poden portar a la no contractaci dun actor ms enll de la disponibilitat de dates o linters dun gui o lelecci dun director que no agrada. Aqu resulta primordial el perfil del personatge humorstic o dramtic o les pors a lencasellament o el dilema que suposa el rodatge descenes sexuals fora explcites.

Un tercer captol afronta els problemes de selecci - per edats, per atractiu, per popularitat o per amistat i especialment el punt cabdal de les proves o audicions amb passos previs com currculums, vdeos promocionals, lbum de fotos, entrevistes, veu, lectura o improvisaci.

En el captol segent es detallen els inevitables passos un cop sha estat seleccionat i contractat com s lestudi del gui, la memoritzaci del paper o les lectures en el que sanomena treball de taula.

Altres captols del llibre de gran rellevncia son els referents als mtodes interpretatius de cada actor, el treball en els assajos i el quadern de direcci, la construcci del personatge. En els darrers captols es fa una mica dhistria de la relaci, sovint divergent, entre cinema i teatre i televisi. Tamb sanoten regles per la bona direcci dactors i es responen preguntes bsiques sobre les dificultats ms habituals com dirigir nens, actors no professionals o estrelles.

En fi, una efica eina didctica de cara al treball interpretatiu dels actors que ajuda, orienta i soluciona molts interrogants sorgits en laplicaci prctica daquest ofici, a crrec de lespecialista desaparegut Alberto Miralles en la seva extensa faceta com a autor, director i actor teatral.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 2133

Joan Millaret Valls

14 de desembre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small