cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ATTACK THE BLOCK (Joe Cornish, 2011)

Lany 2004, Zombies Party va irrompre en el panorama cinematogrfic com una agradable sorpresa per molta gent, per convertir-se en una petita pellcula de culte. Aquesta comdia tpicament brittish posava al dia i a la vegada homenatjava el cinema de zombies, especialment el del mestre Romero ja des del ttol original Shaun of the dead. Els responsables mxims del projecte, eren tres amics provinents del mn de la TV: Edgar Wright a la direcci i el duet Simon Pegg i Nick Frost com a protagonistes. Lxit del film va fer que repetissin la frmula a Arma Fatal, divertidssima pardia en aquest cas de les buddy movies de policies. I fa pocs mesos, el duet Pegg i Frost va escriure i protagonitzar Paul, magnfica comdia de cincia ficci amb dos nerds anglesos de visita als seus idolatrats santuaris de joventut, com ara lria 51 o el Comic-Con de San Diego, i que evidencia la seva passi per la sci-fi dels 80 en general, i les obres dSteven Spielberg en particular, amb el qual han pogut collaborar finalment fent de Dupont i Dupont en aquesta joia del cinema daventures que s Tintin i el secret de lUnicorn.

De tota aquesta moguda prov tamb Joe Cornish, actor a Zombies Party i Arma Fatal, i coguionista daquest Tintin dSpielberg i Peter Jackson, juntament amb Edgar Wright i Steven Moffat (guionista entre daltres a les sries del Doctor Who i la molt reivindicable Sherlock, on per acabar de tancar el cercle, hi apareix com a Watson, Martin Freeman, el futur Bilbo dEl Hobbit de Jackson i actor tamb a les mencionades Zombies Party i Arma Fatal). Ara, aquest guionista i actor sestrena com a director a la gran pantalla amb Attack the Block, film que va arrasar en el passat Festival de Sitges aconseguint la quasi unanimitat entre pblic, crtica i jurat, i en el qual hi t un paper secundari Nick Frost. El seu argument base s latac duna srie dssers aliengenes a una zona suburbial del Londres actual, que es veu repellit per una banda juvenil de petits delinqents en potncia. Tenint en compte els antecedents esmentats, pot donar la impressi a primera vista que ens trobem davant un nou homenatge/subversi de la sci-fi dels 80, amb la barreja de nens, extraterrestres, aventures, tocs dhumor ..., per un cop dins la pellcula, tadones de seguit que si b en alguns moments es fa s de trets recurrents daquell tipus de cinema, en realitat aqu estem davant duna creaci fora diferent.

I s que Attack the Block no s en absolut una cinta amable, ni destinada a un pblic excessivament infantil. No s el tpic producte per anar a veure tota la famlia amb els nens alguna tarda de Nadal, com si que ho eren per exemple E.T., Gremlins, Els Goonies... Al contrari, hi ha morts dadolescents, atracaments amb navalla, traficants de droga, i un rerefons social molt allunyat daquelles idlliques ciutats americanes retratades durant lpoca daurada daquest cinema. Aqu ens trobem en un barri molt pobre, ple de famlies desestructurades i amb un horitz molt limitat per qualsevol noi que vulgui buscar una vida millor. Si b cal admetre que, encertadament, el director no posa un mfasi excessiu en aquests aspectes, i ho deixa caure de mica en mica al llarg del metratge. De fet, al haver-se estrenat el film el passat mes de maig a Anglaterra, quan van produir-se els disturbis a lagost, alguna part de la premsa va apuntar aquesta cinta com una de les instigadores, atesa laparent coincidncia sociolgica i de comportament dels protagonistes amb els participants en les revoltes. Una opini lamentable i oportunista, ja que si la gent segus mimticament el que veu a la pantalla, faria anys que la raa humana hauria deixat dexistir.

Deixant de banda aquests aspectes, Attack the Block respira frescor pels quatre costats, en part grcies als actors no professionals que en la seva majoria la protagonitzen, quasi interpretant-se a si mateix; per tamb per la novetat de lenfocament dun atac aliengena, centrat en aquest suburbi marginal londinenc, que curiosament es troba molt a la vora de on H.G. Wells situa larribada dels marcians al Londres de La Guerra dels Mons. Del que no hi ha dubte, s que aquest film de Joe Cornish aprofita totes les possibilitats que li dna el seu esquelet argumental i les evidents limitacions de mitjans, per confeccionar una producci amb totes les virtuts de la srie B de cincia ficci. Tan sols cal veure el disseny dels monstres que nicament juga amb la fosforescncia dels ulls i la boca en un cos arrodonit, negre i pelut, o com treu profit de la inexperincia enfront la cmera daquest grup de nois que protagonitzen la cinta, per donar aquesta espurna especial que t tot el metratge. Ara sembla que Cornish i Wright estan preparant el gui de ladaptaci del cmic dAnt Man per la Marvel. Segur que el cinema de super-herois de gran pressupost es beneficiar de la creativitat i enfocament daquest parell de cinfils britnics, que tot sigui dit de passada, bona falta li fa darrerament.

Notcies - Cinema Catal . NET
Els xavals protagonistes d'Attack the block


lectures: 2120

Una crtica de Marc Serra

14 de desembre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

un GRAN divertiment!!!
Esteve15-12-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small