cinema catal� . caT
Notícies anteriors
PERE PORTABELLA SER HOMENATJAT AMB EL IV PREMI GAUD D'HONOR

Desprs dels directors Josep Maria Forn i Jaime Camino, Pere Portabella ser el tercer director catal guardonat amb el premi Gaud dHonor concedit per lAcadmia del Cinema Catal. Aquest premi sentregar durant la celebraci de la gala dels IV Premis Gaud en el Teatre Artria Parallel el proper 6 de febrer de 2012.

La rellevncia artstica i la projecci internacional dun director com Pere Portabella consagrat a la creaci flmica ms enll del circuit comercial i les sales convencionals lhan fet mereixedor daquest prestigis guard. La seva obra, que conforma bona part del fons artstic del MACBA barcelon, ha estat projectada i estudiada en centres de difusi cultural com el Georges Pompidou de Pars a travs duna retrospectiva lany 2003 i tamb en el MOMA novaiorqus lany 2007.

El director, productor i guionista Pere Portabella porta en actiu ms de cinc dcades de treball ininterromput i ha participat al costat de directors com Carlos Saura o Luis Buuel en algunes de les pgines importants de la histria del cinema espanyol i catala. Aix, en la vessant industrial, Pere Portabella va contribuir al debut cinematogrfic de Carlos Saura a Los golfos (1959) i va possibilitar la darrera pellcula espanyola de Ferreri, El cochecito (1960) a travs de la seva productora Films 59. Pere Portabella va participar tamb en lintent de repescar el director aragons desprs del seu periple mexic i francs a Luis Buuel a la pellcula Viridiana de lany 1961 que va donar tants mals de cap al govern espanyol.

Pere Portabella va estar unit tangencialment a lanomenada Escola de Barcelona, entesa com a fbrica dexperimentaci i punt de ruptura temtica i estilstica dins del cinema espanyol. Un moviment contestari, polititzat, heterogeni i divers no exempt de fractures i divisions com la que es va viure en el projecte com, esdevingut manifest flmic, Dante no es nicamente severo (1967), signat finalment per Jacinto Esteve i Joaquin Jord. Un projecte que shauria dhaver fet a quatre mans entre Ricard Bofill, el mateix Portabella, Esteve i Jord. Pere Portabella aniria per la seva banda amb No compteu amb els dits i quan lescola de Barcelona arribava a la seva defunci lany 1970, aleshores va realitzar Umbracle (1971) o Cuadecuc vampir (1971) ja prcticament de forma clandestina i com a exponent dun cinema anomenat underground.

Pere Portabella va visitar el documental poltic en plena transici mentre havia participat en la formaci de lAssemblea de Catalunya a Informe general sobre algunes cuestiones de inters para una proyeccin pblica (1977). Pere Portabella, que va estar unit en la seva condici de antifranquista al PSUC i ms tard al partit Iniciativa per Catalunya, va tenir tamb una important trajectria com a crrec poltic electe. Portabella ha continuat amb les seves inquietuds avantguardistes en films com Pont de Varsvia (1990) i la seva darrera realitzaci ha estat El silenci abans de Bach (2007), una nova proposta carregada de risc i saber flmic.

Notcies - Cinema Catal . NET
Pere Portabella


lectures: 1171

Joan Millaret Valls

28 de desembre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Ben merescut!
Ramis928-12-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small