cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL DOCTOR ZHIVAGO, DE BORIS PASTERNAK. COLLECCI DEBOLSILLO. RANDOM HOUSE MONDADORI

Lescriptor rus Boris Pasternak (1890-1960) comena a escriure la novella El doctor Zhivago un cop alliberada Rssia dels alemanys lany 1945 mentre creix el desencs provocat per la repressi del nou ordre stalini. La novella es publicar finalment traduda a Itlia lany 1957 desprs de moltes vicissituds amb participaci inclosa de la CIA - provocades sobretot per la negativa dels editors russos a editar el manuscrit. Desprs dobtenir el Premi Nobel de Literatura, al qual es va veure obligat a renunciar per no sortir de Rssia, lautor va ser marginat fins a lostracisme mentre la seva novella esdevenia una eina denfrontament poltic enmig del clima de la Guerra Freda.

El doctor Zhivago s una autntica novella riu que compren la primera meitat del segle XX, des de lagitaci revolucionria dels anys 1905 fins a la postguerra staliniana. Una novella poblada per dotzenes de personatges construda en forma de mosaic amb mltiples desviacions i ramificacions. Una certa complexitat narrativa teixida a la manera dhistries creuades que convergeixen en diferents moments. En el mig trobem els encontres i les separacions dels enamorats Yuri Andryevich, el doctor Zhivago, i Larissa Fiodorovna enmig duna Rssia en flames, especialment la Revoluci de lany 1917 i la posterior guerra civil, mentre la fatalitat empaita els seus respectius i errtics camins a la recerca de la felicitat, lharmonia i la comuni amb el mn i la naturalesa.

Es tracta duna novella emparentada amb el clssic Guerra i pau de Tolstoi, a qui Pasternak admirava i havia conegut. Un parentesc que sorgeix de lanalogia de tocar els grans esdeveniments histrics de Rssia i la implicaci de diferents personatges en aquests. Encara que Tolstoi toca les guerres napoleniques del XIX i Pasternak visita la primera meitat del segle XX, ambds es preocupen de fer sorgir lessncia humana a travs dels sentiments i les emocions. Per hi hauria una diferncia important en el to, mentre Tolstoi parla de la grandesa humana a travs de lheroisme, la gesta i els sacrificis redimint els personatges a travs de les seves accions, Pasternak parla de la destrucci de lsser hum i dels valors tics, morals o de bellesa, a travs duna dissortada pica de la supervivncia en qu lesperana i lendem de lindividu lliure s trepitjada per la collectivitat.

Un component trgic sembla planar damunt tots els camins recorreguts. Des del sorprenent sucidi inicial del pare absent de Yuri Zhivago en un tren fins a la mort per esgotament dun exhaust i venut doctor Zhivago en un tramvia urb atrotinat al final. Des del funeral inicial de la mare del nen Yuri Zhivago fins a la seca desaparici de Larissa en el terror de lstalinisme un cop ha estat enterrat Yuri Zhivago; Larissa va morir o desaparixer qui sap on, oblidada sota un nmero sense nom duna llista que es va perdre ms tard, en un daquells innumerables camps de concentraci comuns o femenins del nord. Els amics dinfncia de Yuri, Gordon i Dudorov, es troben al cap dels anys en un epleg per relatar tamb la brutal subsistncia en els camps dinternament siberians i desprs lhorror i les atrocitats del front de guerra i de la rereguarda de la 2 Guerra Mundial. Els vells amics es retroben rellegint els quaderns de Zhivago com a espai de pau i llibertat en uns anys en qu la victria no va portar la llum ni la llibertat que esperaven desprs de la guerra.

No podem obviar que es tracta duna novella coneguda sobretot per ladaptaci cinematogrfica homnima que en va fer el britnic David Lean lany 1965 desprs que el productor Carlo Ponti en comprs els drets. El resultat va ser una superproducci dxit de ms de tres hores de durada que oferia una inesborrable experincia plstica i sensual de gran emotivitat. Desprs de Lawrence de Arabia i El Puente sobre el ro Kwai, David Lean abandonava lpica bllica i heroica per fusionar la brutal histria russa amb lintimisme trgic dels amants Yuri Zhivago (Omar Sharif) i Lara Guichard (Julie Christie). Aquesta titnica pellcula va ser rodada, en part, en sl espanyol, es va veure recompensada amb cinc Oscar de lAcadmia de Hollywood i va deixar per la posteritat una bella partitura de Maurice Jarre, acompanyada de la famosa i enganxifosa melodia del Tema de Lara.

La present edici cont els poemes escrits per Yuri Zhivago recopilats en un apndix final i el volum ofereix tamb un indispensable ndex dels personatges protagnics per no perdres en els primers captols corresponents a la presentaci de lampli catleg de personatges i, tamb, per la confusi que es genera al parlar indistintament dun personatge pel seu nom o cognom o els diferents sobrenoms que se li assignen. En aquesta obra de vuit-centes pgines potser es troba a faltar les notes de la traductora, Marta Rebn, inscrites en altres edicions al costat dun text del fill de lescriptor, Evgueni Pasternak, i la reproducci de documents com la carta de Boris Pasternak considerat un parsit de la cultura - adreada al sindicat descriptors en qu es palpa la incmoda atmosfera de pressions i futures represlies que el van acompanyar fins a la seva mort poc desprs del Nobel de Literatura.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1158

Joan Millaret Valls

18 de gener de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small