cinema catal� . caT
Notícies anteriors
S'ESTRENA PEPE & RUBIANES A LA TELEVISI, UN EMOTIU DOCUMENTAL & HOMENATGE QUE COMMEMORA EL TERCER ANIVERSARI DE LA MORT DE L'ACTOR

Aquesta setmana, concretament el 29 de febrer, sestrenava a Televisi de Catalunya el documental Pepe & Rubianes, un tribut al polifactic actor que ha demostrat, una vegada ms, el seu encara latent poder de convocatria, aplegant 669.000 espectadors i de retruc vencent a la selecci espanyola, aconseguint 4.000 telespectadors ms que el partit de futbol de TVE. Per consegent, TV3 liderava el dimecres amb un 18,1% de quota de pantalla global i tancava el mes de febrer com a lder televisiu a Catalunya.

L'1 de mar del 2009, el teatre catal perdia un dels seus majors referents humorstics, una estremidora prdua de la qual encara avui no sha recuperat lescena teatral. Aquell dia es produa el decs de Pepe Rubianes, un artista galaico-catal que es va popularitzar, entre altres obres, grcies a Rubianes, solamente (1997), Lorca eran todos (2006) o La sonrisa etope (2008), afegint mltiples colaboracions a programes televisius com Buenafuente, El Club, La Cosa Nostra o fins i tot al cinema, com s el cas dEl crimen del cine Oriente, de Pedro Costa Must.

Un retrat polidric, divertit, informal i emotiu que ens situa al 12 de gener del 2011, en un pis del Passeig de Grcia, on un grup damics que el van conixer millor que ning i que sautodenominen "Les vdues de Rubianes", es troben (com acostumen a fer de tant en tant) per sopar i recordar com era el fabuls monologuista i actor, per parlar sobre la seva inslita personalitat, sobre els bons (i mals) moments compartits, sobre les ancdotes i sobre els trets que millor defineixen el cmic ms polmic i inclassificable daquest pas.

Companys inseparables com Joan Llus Bozzo, amb qui va comenar la seva carrera dactor; Pepe Molina, amb qui va compartir viatges; Joan Grcia, membre del Tricicle, Lucila Aguilera, amb qui va estar casat set anys mantenint posteriorment una amistat profunda i sincera; Carles Flavi, cmic, showman i amic de lnima; Maria Rosales, el seu gran amor i m dreta durant quinze anys; Toni Coll, el seu mnager; Manel Pousa, "el pare Manel", capell amb el qual Rubianes va collaborar en festivals benfics, i, finalment, Joan Manuel Serrat, amic de tota la vida pel qual Pepe sentia una admiraci recproca.

Manuel Huerga, el mxim responsable de la cinta, ja s conegut com a revifador de la memria popular en films de ficci com Salvador (Puig Antich), falsos documentals com 14 dabril: Maci contra Companys o encertats documentals biogrfics com Gaud. Aquest cop tenia una tasca complicada ja que podia haver caigut en la basta hagiografia i rodar Pepe & Rubianes noms per recordar la grandesa del personatge. Podia, aquest documental, haver-se convertit, de la mateixa manera, en un recull de grans xits: els millors moments de lactor camalenic, que tamb ho s, per aquest s un homenatge sincer i ser, buscant la complicitat amb els que lestimaven i amb un pblic entregat.

No obstant, Manuel Huerga i el seu guionista, Llus Arcarazo, han apostat per un producte singular: parlar de la mort del seu amic des de la vida. Pepe & Rubianes s una clara lloana per sobretot una honorana que sapropa al personatge, sense falsejar-lo. Buscant a la persona que hi ha darrere. Destacant els llums sense amagar les ombres. Assistim, de fet, a un enterrament. Un enterrament laic, on es substitueix el ritu per la paraula amable - encara que tamb crtica - dels amics. Ells saben del que parlen. Els amics, el ms semblant a la veritat, com va explicar Woody Allen en la seva recordada Broadway Danny Rose.

Encertats curts plans dels comensals que tintrodueixen a la reuni fent-te sentir un ms de la congregaci, com si els tinguessis al mateix costat, apreciant lexpressi de les seves cares, aconseguint una complicitat ferotge, especialment si coneixes per endavant a algun dels amics que participen en el banquet. Un documental atpic, lluny de les hagiografies ms tpiques, que barreja les imatges en blanc i negre del sopar amb les escenes en color dels seus espectacles teatrals, una forma original de donar a conixer la persona, lamic, la parella, el confident.

Mario Montero i el propi Huerga no defrauden amb una fotografia estilitzada i gil, on el blanc i negre de lemulsi ens semblar un benvol purgatori impressionista, creant una aura misteriosa i cmplice. Collaborador eventual del director barcelon, Montero utilitza una fotografia que sajusta tan en la mobilitat de la cmera dins del llarg pla seqncia com en la placidesa de la cmera en els primerssims plans ms esttics. Sabia que la fotografia havia de congeniar amb el gnere del biopic documentat pel que no podia suposar una obstrucci en el ritme, ja que el ms important s illustrar i no fastiguejar a lespectador.

Un extens monleg en el qual sexpliquen, per primera vegada i en exclusiva, aspectes encara desconeguts de la seva carrera teatral, de la seva vida i de la seva inclinaci irrenunciable cap a frica, aix com alguns detalls de la persecuci a la qual va estar sotms durant els ltims mesos desprs dels sobredimensionats improperis que va llanar contra la unitat d'Espanya. Un soliloqui senzill per tamb enrgic, una autntica rebelli contra els fantics de lextrema dreta, una reflexi extremadament lcida sobre la relaci entre Catalunya i Espanya, un assaig contra les absurditats del sistema i del mn en qu ens ha tocat viure.

Huerga, que ja havia presenciat anteriorment un daquests palpitants gapes, va decidir que la figura de Rubianes, un "esperit lliure" que deia tot all que pensava sense embuts, mereixia ms duna hora de reconeixement especial i per aix va filmar, grcies a Versatil Cinema, una daquestes captivadores cites entre amics. Prviament, i amb la collaboraci de lequip, va preparar minuciosament un men per guiar la conversa i un gui per introduir els temes, per de forma improvisada i tal com explica el propi director, els assistents van anar fent i desfent a la seva manera, aconseguint que Pepe & Rubianes tingui una posada en escena distesa, informal i lliure.

Lobjectiu de Huerga era homenatjar Rubianes i ho aconsegueix, ja que per moments no sembla noms un mer documental i s que, excepte detalls tcnics de muntatge, mai sanalitzen les parts grises que cada sser hum indefectiblement posseeix. s un reps de les seves intervencions i obres, que gaudien de la caracterstica incontinncia verbal, trufada de renecs i ancdotes biogrfiques, reals o de vegades inventades, fins a una exageraci immoderada. En definitiva, la millor forma de conixer a lartista i humorista irreverent, el cmic de somriure fcil. Desprs dels 84 minuts, el pblic racional saixeca, aplaudeix interiorment, i honora a lactor incansable.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1322

Una crtica dric Antonell

3 de març de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

fins sempre pepe, un gran actor que sempre recordarem
miquel03-03-2012

bonissim documental
faust05-03-2012

grcies rubianes per lo genial que vas ser i tot el que ens has fet riure
pep07-03-2012

mai t'oblidarem rubianes
eva marti05-05-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small