cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ELS CLOONEYS DE MAR

Les estrelles de Hollywood sn una font permanent de generar notcies, moltes de les quals no relacionades directament amb el set art, sin ms aviat amb la premsa rosa. I George Clooney ns un bon exemple: el seu currculum de relacions s dels que no sacaba; sempre apareix a totes les llistes dels homes ms atractius del planeta; s un dels estiuejants ms famosos del selecte llac Como; t amistats tan perilloses com la de Silvio Berlusconi, i fins i tot transcendeixen episodis com el de la mort del seu estimat porquet vietnamita Max, que havia conviscut amb ell durant 18 anys, i que shavia convertit en tot un fenomen meditic. Per ms enll daquesta faceta de paper cuix, no es pot oblidar que Clooney s tamb un excellent actor que ha esdevingut un bon director, i que a ms s un dels ms destacats membres del Hollywood ms lliberal, amb nombroses accions humanitries a les seves esquenes. I tots aquests aspectes, shan manifestat en el seu mxim exponent durant aquest darrer mes de mar, on la seva figura ha estat omnipresent a la premsa per mltiples motius.

En primer lloc, i cinematogrficament parlant, ha estat un dels dos principals candidats a endur-se lestatueta a millor actor en la darrera cerimnia dels Oscars pel seu paper a Los Descendientes. Finalment per, i amb tota justcia, va recaure en lespectacular Jean Dujardin de The Artist, que realitza una autntica exhibici interpretativa i expressiva en aquest film mut que retrata el pas del cinema silent al sonor. No es pot dir que Clooney no estigui convincent en el seu paper de pare aclaparat per laccident de la seva dona, la relaci amb les filles, i la decisi de vendre uns terrenys verges en un paradisac rac de Hawai, per ms enll duna certa contenci i la seva aclaparadora presncia, ni ell ni el film sobresurten de la mera correcci, ni aconsegueixen emocionar, ni deixen grans moments pel set art, com si que ho fa la cinta francesa.

Acte seguit ha estrenat la seva quarta pellcula com a director, Los Idus de marzo, en la qual tamb hi participa com a actor i guionista. Aquesta adaptaci de lobra teatral de Beau Willimon: Farragut North, ha perms a Clooney disseccionar sense escrpols les clavegueres de la classe poltica, i dalguna manera, tirar per terra la idllica imatge del poltic ntegre, honest i brillant que encarna el somni americ, en la lnia de ttols immortals com Tempestad sobre Washington, Caballero sin espada o El ltimo Hurra! Tanmateix, si b comparteix amb aquests clssics el retrat cru i sense concessions de certa classe dirigent, ho fa canviant una mica el punt de vista, adaptant-lo als temps moderns, i per tant amb una tesi molt ms pragmtica i descreguda. Aix, ja no queda marge per exemple, per lidealisme un punt ingenu del personatge de James Stewart al film de Frank Capra, tan caracterstic de les cintes daquest director, ni pels finals pics amb grans discursos on els bons triomfen sobre els dolents. No, ara ja no queden personatges purs, immaculats, i al final ja no es tracta tant que triomfin uns principis, sin de venjana, que a ms no es serveix a base de brillant dialctica sin de mirades creuades i silencis. El jove i prometedor assessor magnficament encarnat per Ryan Gosling no s ja un bo sense fissures com els dabans, sin una persona que fa compatibles uns certs ideals, que veu reflectits en el candidat demcrata, amb la seva prpia ambici professional i suprbia personal. I que al final, sacaba convertint irremissiblement en un alumne avantatjat dels dos manipuladors sense escrpols que sn els caps de campanya, i que tan convincentment interpreten Paul Giamatti, i Philip Seymour Hoffman, dos secundaris dautntic luxe, per un cast realment excepcional. Per com que la cinta ja no explica res que no aparegui augmentat i corregit als mitjans de comunicaci davui en dia, aquest fet potser li resta una mica lefectisme que podien tenir aquelles denncies dels anys del Hollywood daurat, en qu aquest tipus de comportaments no estaven ni molt menys tan publicitats. I precedents recents com La guerra de Charlie Wilson, Primary Colors o Leones por corderos ho deixen ben patent.

Tamb cal tenir en compte que Clooney havia deixat el llist molt alt amb la seva anterior denncia de la classe poltica a Good night, and good luck, una sincera defensa de la llibertat dexpressi i del periodisme ntegre enfront els intents de silenciar-lo, encarnats en aquesta ocasi per linefable senador McCarthy, principal responsable de la ignominiosa Cacera de Bruixes. I potser per tractar-se dun episodi del periodisme televisiu que ell havia viscut de prop per ladmiraci que el seu pare (tamb periodista) professava per Edward R. Murrow , la cinta deixava bategar sota una carcassa dausteritat i realisme, un idealisme i un punt dpica que no comparteix Los Idus de marzo. En qualsevol cas, els resultats cinematogrfics daquesta quarta incursi darrera les cmeres tornen a ser ms que prometedors, i sembla que ja no deixen dubte que a ms dun bon actor, ens trobem davant un gran realitzador en potncia, que segurament no arribar a les cotes que ho va fer anteriorment Clint Eastwood, quan va donar el pas a la direcci, per que si continua en aquesta lnia, i amb les seves possibilitats econmiques i llibertat creativa, pot deixar-nos en un futur proper, moltes alegries cinfiles.

Per altra banda, ms enll de la pantalla, sempre sha mostrat com una persona belligerant polticament, alineat amb les tesis lliberals (en el sentit nord-americ del terme) properes al partit demcrata, i participant activament en la darrera campanya electoral de Barack Obama, al qual va assessorar pel que fa a la seva imatge pblica. Recentment fins i tot ha hagut de desmentir pblicament en moltes rodes de premsa, la seva postulaci com a proper candidat demcrata a la Casa Blanca. I s que malgrat tot, costaria imaginar a Clooney renunciant a la seva filosofia de bon vivant, per entrar en el complicat i exigent mn de lalta poltica.

Tanmateix, i en un altre nivell, el protagonista de Syriana, si que ha posat ms dun granet de sorra en tasques humanitries i de denncia social, com ara el seu conegut paper com a missatger per la pau de lONU, que lha portat a mltiples regions amb greus conflictes. I aquest darrer 16 de mar, ha acaparat tots els focus de la premsa, utilitzant la seva notorietat meditica, en la protesta organitzada per la National Asociation for the Advancement of Colored People (NAACP), de la qual s soci actiu, davant lambaixada del Sudan a EEUU. All, juntament amb el seu pare i altres manifestants, com ara el fill de Martin Luther King i algun congressista, van denunciar les atrocitats realitzades pel govern sudans contra la poblaci civil de la regi de Kordofan, situada entre el Sudan i el Sudan del sud, i la greu crisi humanitria a qu es veuen abocats. Finalment, la intervenci de la policia va comportar la detenci de lactor i bona part dels activistes durant unes hores, i la seva fotografia emmanillat, per sense perdre el seu somriure caracterstic, ha donat la volta al mn, servint per conscienciar a milions de persones sobre una neteja tnica, que potser daltra manera no haguessin arribat a tenir-ne coneixement. A ms, durant els dies previs, la seva protesta sobre aquest tema el va portar tamb a reunir-se amb el president Obama, i a denunciar-ho en una compareixena al Congrs dels EEUU. I per si aix fos poc, tamb est preparant un documental amb la seva ONG Enough Project, on es retratar amb tota la cruesa, aquest genocidi sofert pels indefensos habitants de la regi. En definitiva, un personatge molt polifactic a qui segurament se li poden retreure algunes coses, per que per altra banda ens deixar un bagatge professional i de comproms social que tan de bo fossin imitats per molts altres en la seva privilegiada situaci.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1182

Marc Serra

29 de març de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

LOS IDUS DEL MARZO em sembla genial; LOS DESCENDIENTES, correcte i poc ms...
Patrici30-03-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small