cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA 18ENA MOSTRA DE LLEIDA PREMIA EL ESTUDIANTE DE L'ARGENT SANTIAGO MITRE

El primer llargmetratge de largent Santiago Mitre, El estudiante, triomfa a la 18ena Mostra de Cinema Llatinoameric de Catalunya-Lleida 2012 desprs de ser escollida millor pellcula mentre que el seu protagonista, Esteban Lamothe, obt el premi al millor actor. El debutant Santiago Mitre, que ha estat coguionista dalguns dels films del seu compatriota Pablo Trapero, dirigeix un film que es podria emmarcar en un nou rebrot del cinema argent independent. A El estudiante es du a terme una incisiva dissecci de les relacions de poder que sestableixen en el mn de la universitat, un escenari esdevingut metfora del propi funcionament del pas argent.

La pellcula explica la histria dun estudiant que sembolica gradualment en lagitaci dels grups poltics dins de la universitat de Buenos Aires per acabar destacant en un dels bndols que volen controlar la instituci. En la lluita pel poder sesvaeixen els principis i els ideals i tot es resumir al capdavall en un laberint de xarxes de suport, pressions, tracions, gremialisme i fidelitats. Tot est narrat en un to de thriller poltic, sota un indissimulat enfocament documental, com si la mfia i el seu funcionament corrupte i podrit shagus enquistat en lespai del saber, mentre que els detentors del poder assignen crrecs i ctedres i deganats aplicant el codi tic del favoritisme i la recompensa pels serveis prestats.

El premi a la millor direcci va ser pel mexic Everardo Gout pel seu treball Das de gracia, sobre limperi de la corrupci i els segrestos exprs a Mxic en una enrevessada estructura dhistries alternades en el temps que tenen lloc durant el decurs de diferents mundials de futbol. Un film hiperblic farcit defectismes i excessos visuals desttica videoclipera que que no pot amagar les connexions deutores de treballs precedents com Amores perros o Ciudad de Dios.

El premi al millor gui va ser concedit a Bernardo Arellano pel seu treball a la pellcula dirigida per ell mateix Entre la noche y el da, sobre la histria dun autista que viu recls i apartat de la societat. La millor opera prima va ser 03:34 Terremoto en Chile, de Juan Pablo Ternicier, mentre que el premi a la millor protagonista femenina va recaure en Rossana Fernndez per El rumor de las piedras, del veneol Alejandro Bellame.

El certamen lleidat va clausurar la seva 18ena edici amb la projecci en carcter destrena absoluta del documental Jordi Dauder, la revoluci pendent, dAntoni Verdaguer. Es tracta dun homenatge pstum a la desapareguda figura de lactor i activista poltic Jordi Dauder que sempre ha estat estretament unit a la Mostra de Lleida fins al punt que sha institut un guard amb el seu nom per premiar la creativitat en el cinema catal. El document est construt bsicament a partir duna entrevista al mateix Jordi Dauder un temps abans de deixar-nos i tamb cont declaracions de diversos testimonis com el cineasta Ventura Pons, lactor Juan Diego, el cantant Llus Llach o el dramaturg Jos Sanchis Sinisterra.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film El estudiante


lectures: 1212

Joan Millaret Valls

2 d'abril de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small