cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LOS LTIMOS CRISTEROS DE MATAS MEYER, GUANYA ELS 24 RECONTRES DE CINEMA LLATINOAMERIC DE TOULOUSE

El tercer llargmetratge del mexic Matas Meyer, Los ltimos cristeros, centrat en les revoltes protagonitzades per defensors del culte del cristianisme perseguit en els anys immediats al triomf de la Revoluci Mexicana, va guanyar el Gran Premi Coup de Coeur dels 24 Rencontres de Cinema Llatinoameric de Tolosa de Llenguadoc. Ms enll dun film histric on podria predominar lacci i els enfrontaments, el film es centra en el viatge collectiu i privat dun grup dinsurgents que samaga en les muntanyes en precries condicions de subsistncia.

El director sallunya de la mstica religiosa feta dimatgeria i pregries i obvia arengues, diatribes i sermons, per anar a buscar lemoci, la bellesa i lespiritualitat a travs duna depurada posada en escena i un buidatge narratiu a prop del minimalisme. Una monstica aventura explicada a travs de la llum, el paisatge, els silencis, el deambular dels fugitius com apstols, els rostres, fins a desembocar en un espart bany collectiu en un rierol. Un film que transmet ressons de lessencialisme transcendent de Bresson i connecta tamb amb un vague tellurisme marca Albert Serra.

El jurat, conformat, entre altres, per la realitzadora argentina Albertina Carri, va concedir una menci especial a Sentados frente al fuego, del xil Alejandro Fernndez Almendras. El cineasta xil torna a treballar amb el brillant director de fotografia Inti Briones desprs de Huacho (2009) i dirigeix amb sensibilitat i sense efectismes una petita histria senzilla i quotidiana, narrada a mitja veu, i protagonitzada per una parella en ambient rural en qu el marit cuida i atn a la seva dona afectada duna malaltia irreversible.

El premi del pblic va recaure en Violeta se fue a los cielos, una singular biografia de la cantant xilena de renom internacional Violeta Parra duta a terme pel xil Andrs Wood. Un biopic en lestil dartistes destruts extremadament fragmentat en qu es retrata de forma impressionista, a pinzellades, de manera entrebarrejada, diferents moments de la convulsa vida de la cantautora xilena presidida per una al mrbid que desembocar en el final trgic de la seva vida.

Altres pellcules premiades han estat Histrias que s existem quando lembradas, de la debutant brasilera Julia Murat en qu es conjuga admirablement la fotografia antiga en blanc i negre que proporciona siluetes esvades dels vells moradors dun poblet abandonat en el temps a travs de bells enquadraments i estetitzants composicions.

El brillant debut del brasiler Eduardo Nunes Sudoeste va obtenir el premi de la crtica internacional grcies a un cinema fascinant i hipntic degut a la utilitzaci del blanc i negre gentilesa de loperador Mauro Pinheiro Jr - i una posada en escena de ritme lent i contemplatiu amb pausats moviment de cmera i llargs plans-seqncia per explicar una histria situada en els marges del fantstic sobre la vida sencera duna dona en un sol dia.

El premi de la crtica francesa a la millor opera prima va recaure en el debutant director argent Armando B pel retrat dun fracassat mul dElvis Presley en el llindar del desdoblament didentitat i la psicopatia per ple de tendresa, dignitat i resistncia a El ltimo Elvis. Mentre que el film del debutant director mexic Gabriel Mario, Un mundo secreto, obtenia una menci especial pel seu retrat duna noia introvertida que construeix la seva identitat a travs de diferents trobades en un format itinerant de road movie.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de Los ltimos cristeros


lectures: 1064

Joan Millaret Valls

2 d'abril de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small