cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EXTRATERRESTRE CONQUEREIX I REINVENTA LA COMDIA ESTATAL

Extraterrestre s una enginyosa comdia romntica assaonada amb un frvol sabor de cincia-ficci. Sona estrany, no? El desafiament del director per rodar en un espai tancat i administrar la informaci d'un gui que podria haver quedat en una senzilla ancdota o en un mer curtmetratge, suposa gran part del mrit del film, convertint-lo en una cinta d'invasi aliengena de tall minimalista on prcticament tot passa en un sol escenari. Ficci cientfica a preu de cost, capa de crear una comdia divertida sobre l'estupidesa humana, les mentides i l'amor impossible.

s evident que aquesta aparent virtut s una arma de doble tall: Extraterrestre pot ser una pellcula sci-fi totalment nova o una comdia en un ambient discordant. L'espectador es troba des del primer pla en mans del director: desperta amb certa ressaca (com els seus protagonistes) sense saber qu ha passat anteriorment i qu passar a partir daquell moment. Les regles de la comdia i del cinema de gnere es dissolen per conformar un escenari totalment nou i s que Nacho Vigalondo ha aconseguit abordar una histria d'amor de tota la vida des d'una perspectiva bastant singular.

La pellcula ens explica la histria de Julio (Julin Villagrn) i Julia (Michelle Jenner), una parella que b podria ser el rotllo d'una nit o b podria aspirar a convertir-se en quelcom ms. Com en tota cannica comdia romntica, hi ha un impediment: el fet que Julia t parella, Carlos (Ral Cimas). No obstant aix, el gnere obliga que existeixi un catalitzador que pugui posar cap per avall tota la situaci i subvertir l'ordre establert. En aquest cas, aquest catalitzador s el que marcar l'originalitat de la pellcula: estem parlant d'una invasi extraterrestre!

Afortunadament, no hi ha problemes en el repartiment i s que el protagonista, interpretat amb senzillesa aparent per Julin Villagrn, empatitza amb lespectador als pocs minuts de comenar el metratge. Per la seva part, Ral Cimas, fa un gran exercici de contenci i es crrega a l'esquena un personatge gens fcil, un individu que per naturalesa ens hauria de caure malament per que progressivament es converteix en un personatge amable. Com a gran contrapunt, Carlos Areces fa s de la seva comicitat entranyable on amb una mirada desperta el somriure o la rialla del pblic ms incrdul.

Realitzar i produir una pellcula de cincia ficci a lestat espanyol s complicat i donar-li la volta a les regles del gnere encara ms. Nacho Vigalondo esdev un realitzador amb personalitat prpia tal com ja ho va demostrar a 7:35 de la maana o a Choque, curtmetratges on el cntabre abordava les situacions ms ridcules en qu lsser hum es pot trobar. Aquesta visi del director, portant l'espectador a escenaris vistos mil i una vegades per aportant-los-hi pica i explorant aspectes nous del gnere, forma part del seu segell personal amb el que ja va signar la seva opera prima, Los Cronocrmenes, i que certifica amb solvncia en aquesta segona.

Jorge Magaz, compositor a lala que ja ha collaborat a films com Cometas en el cielo (Marc Forster), La mirada de Ouka Leele (Rafael Gordon) o Che: Guerrilla (Steven Soderbergh), aqu es consolida com a director duna banda sonora que ens ofereix notes funcionals i sofertes. s aix un element important tan en moments de tensi o romanticisme com en transicions descenes, on es denota un pentagrama acurat i solvent. La msica ressegueix, doncs, la principal aposta dExtraterrestre que est en el to i el corollari que aconsegueix aquesta inaudita barreja de gneres.

No obstant aix, no tot s perfecte a Extraterrestre i s que probablement en masses moments sexplota el ritme pausat per crear situacions dhumor a partir de la incomoditat. El muntatge de la pellcula - per Jon D. Domnguez, encertat a Valeria descalza, dErnesto del Ro - aqu sembla poc inspirat i resulta, sobretot, monton. La fotografia, a crrec del mateix Domnguez, peca despontanetat i desprn una grisor tan estilitzada com atenuada (summament apagada), fet que afavoreix algunes limitacions en la mise-en-scne, oblidant subratllar o ressaltar certs detalls que exigeix la crnica romnticomarciana.

El contrast entre lpica dels esdeveniments i el costumisme gaireb esperpntic dels seus personatges pot desorientar tamb (negativament) o intrigar (positivament) a lespectador. El resultat pot arribar a ser desconcertant quan la cmera es mou per terrenys desconeguts, ignorant al pseudo-heroi (en el cas que nhi hagi) i seguint a personatges secundaris que viuen una histria prpia. Una subtrama que en qualsevol superproducci americana es resoldria en noms dos minuts. Ara b, compensa el tractament dels personatges, on molts deliris que en una altra obra serien poc crebles, aqu acaben funcionant.

Estem davant duna altra volta de rosca en les convencions de la cincia-ficci, amb un resultat tant poc convencional com aquest i tenint en compte la trajectria del cinema de lestat espanyol. Extraterrestre s una pellcula de vis cmica nica en la seva espcie, un altre gir ms en la carrera del seu director que demostra autntica percia aconseguint que quatre cmics i el bell contrapunt de Michelle Jenner, ens parlin de les relacions humanes amb hilarant clarividncia. En definitiva, una adorable invasi aliengena que emet una sonoritat curiosa i un alt grau dempatia dins de lorbita de lespectador terrestre.

Notcies - Cinema Catal . NET
Julin Villagrn a Extraterrestre


lectures: 1154

Una crtica dric Antonell

4 d'abril de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

haureu de fer ms sovint publicar ms d'una crtica per pellcula, aix tindrem ms elements per reflexionar sobre si anar o no a veure segons quines pellcules,,, felicitats per la feina que feu!
Andreu P.04-04-2012

una peli que sap donar la volta a la truita espanyola per que no conven com a renovador del cinema com ho vol ser. peca de ritme
oliver (cinema3)04-04-2012

mira, lo important de la peli es que es entretinguda, ja se k els critics ho analitzeu tot a,l detall pero jo i els meus amics varem riure i ens ho varem passar be, que es el que importa
jaume casacuberta05-04-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small