cinema catal� . caT
Notícies anteriors
[REC] 3 EXPRIMEIX UNA MICA MS LA TARONJA SANGUINA I EL SEU SUC DILUEIX LA VIRULNCIA I LA SERIOSITAT DE LES PREDECESSORES

D'entre totes les franqucies que avui s'expandeixen pel cinema de terror planetari com una metstasi, probablement no nhi ha cap de tant frtil com la catalana [REC]. Desprs de la primera seqela, semblava impossible treuren ms suc, al marge de la taquilla. No obstant aix, Jaume Balaguer i Paco Plaza han donat interessants girs a la trama, proposant dos punts de vista diferents i pentinant l'epopeia de zombis no dues, sin tres vegades, per donar-li una esplndida continutat a la saga des de recordem lesgarrifs pla final del ttol original.

La particularitat de la primera i la segona part residia bsicament en la manera de filmar, emprant la coneguda tcnica de cmera en m amb esttica de found-footage, amb l'operador de la mateixa exercint com un personatge ms de la pellcula i fixant tota l'acci de la trama en un nic espai: un edifici d'habitatges del centre de Barcelona. Objectiu? Cercar un major grau de realisme i credibilitat envers la histria, implicant al mxim l'espectador. Sha aconseguit? Tenint en compte les crtiques de premsa i pblic, i els grapats deuros recaptats, la resposta sembla afirmativa.

[REC] 3 Gensis ens explica el gran dia de Clara i Koldo (Leticia Dolera i Diego Martn), un casament encisador en una finca esplendorosa. Tot s fantstic. Per primera vegada sortim del pis de l'Eixample i ens plantem en un exterior, un entorn luxuris a les afores metropolitanes. El banquet no ser precisament el previst i s que el que havia de ser una disbauxa pels convidats, ho ser per lespectador. En l'esttic, es mant fidel al patr del cinma verit per el saboteja excessivament en el primer tram. A partir daqu, un banquet de rialles i celebracions que desencadenar en una fabulosa passarella de morts vivents vestits detiqueta.

En aquest nou fascicle, dirigit en solitari per Paco Plaza, es trenca ardidament amb la seriositat de les predecessores per sense nim de trair-les. Sembla portar sota el bra una consigna clara: aqu tot shi val, menys la manca d'imaginaci. La cinta comena amb una introducci, probablement massa llarga, per mant un ritme entretingut i cmic durant el nus, fins gaireb al clmax final. Un gui correcte encara que massa mer i pseudovirtual per un director (Plaza) que assegurava que als guions dels videojocs els hi quedava encara molt recorregut per assemblar-se als del cinema.

Tot i algun problema de ritme, el fest cmic s delirant i expansiu, de gaudi sagnant i continu. s indubtable que, ms enll d'una bona idea de base ─ situar l'acci en un entorn emocional i de felicitat, de certa impostura social ─ , es podia haver exigit a Plaza i a Lus Berdejo, signants del gui, un major esfor argumental. La histria diverteix en el seu escarit desenvolupament ─ noms 80 minuts de metratge ─, s, per el conjunt mostra una trama senzilla, fet que queda maquillat per lefectiu to cmic que fa abandonar definitivament la cruesa de l'inoblidable captol inicial.

Pariodant-se a si mateixa, [REC] 3 pot ratllar (en alguns moments) el ridcul amb escenes tenyides dun humor massa endogmic. Una altra llicncia temerria s quan decideix abandonar la visi subjectiva de la cmera en m, aprofitant la llibertat que aix suposa i dividint la narraci en dos focus sense necessitat d'excusar-se amb lespectador. Quan ho necessita, tamb recorre a les cmeres de seguretat per emfatitzar la tragdia, per aquestes no sn les niques diferncies remarcables respecte a les anteriors, ja que tamb es trenca amb el to seris d'aquelles aportant un toc molt ms gamberro i delirant.

Un xou on l'amor juga una basa fora important, doncs no oblidem que la histria s'emmarca dins dun enlla matrimonial i que els nostres protagonistes sn una jove i entusiasta parella d'enamorats. Aix dna peu a moments molt cursis per, alhora, molt necessaris per seguir jugant amb el to tragicmic i barrut que Plaza li atorga a la cinta. El director no afluixa en els moments de tensi o cruesa dramtica, doncs nhi ha uns quants, per en la majoria d'ocasions predomina la conya pura i dura amanida amb una bona dosi de violncia sorneguera.

En lapartat tcnic, cal destacar una trada de protagonistes que ja sn imprescindibles des del primer lliurament de la saga. El lleidat lex Vilagrasa, responsable dun essencial treball defectes F/X, aconsegueix que el film segueixi en la lnia splatter de les anteriors parts. Per altra banda, Mnica Ballesta trenca convencionalismes amb un vestuari ms complicat i sofisticat, detall que encara que pot semblar senzill, afegeix dificultat en lefecte estremidor que es vol donar a lespectador. Finalment, una emulsi encertada a crrec del barcelon Quim Vives, aporta lespurna necessria que lobra requereix.

Alguns creuran que el realitzador valenci ha dinamitat i afusellat tot l'esperit de les primeres parts per sha de reconixer que prolonga el cinema de gnere estatal amb una seqela que s difcil destablir en un estat com el nostre i convertint una comdia gore en quelcom productiu. No obstant aix, l'important s anar a la sala de cinema conscienciat del que es va a veure: una comdia de terror divertida i molt canalla, no un film de terror amb lleugers tocs d'humor negre. Es tracta d'una cosa totalment diferent al que fins ara ens havia ofert la saga, aix que l'espectador com ha de canviar el xip.

Qui l'hi havia de dir a Filmax Entertainment que el que va comenar com un projecte de trnsit i de discretes aspiracions (amb un pressupost dun mili i mig deuros) s'acabaria convertint en tota una franqucia taquillera que comptaria amb una important legi de fans. Mentre esperem que Balaguer posi punt i final a la saga amb el seu [REC] 4: Apocalipsi (que promet recuperar el to dels seus orgens), tenim a la nostra cartellera el que pot ser el casament ms salvatge i sagnant al qual segurament hgim assistit mai. I recordeu: no cal ser parent de cap dels nuvis per colar-se a la festa.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1181

Una crtica dric Antonell

20 d'abril de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

jo m'ho vaig passar molt b, s una bomba i si, com diu no es tan seriosa com les altres. un disfrute
marina20-04-2012

la que em va agradar ms s la primera, coincideixo amb la crtica que aqu se'ls hi ha anat la pina amb tant catxondeo
david21-04-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small