cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TRIOMF INDISCUTIBLE DE ZONA SUR DE JUAN CARLOS VALDIVIA AL FESTIVAL ONLINE ATLÁNTIDA FILM FEST

La segona edició del festival online Atlántida Film Fest, que s’ha pogut disfrutar des de la comoditat de casa durant un mes sencer en el portal de cinema en pagament per visió http://www.filmin.es/, ha vist com la pel·lícula colombiana Zona sur de Juan Carlos Valdivia s’erigia en la clara vencedora a l’obtenir els guardons de millor pel·lícula i millor direcció. L’èxit d’aquesta extraordinària pel·lícula conformada per diferents i magistrals plans-seqüències que esbossen la gradual i inexorable descomposició social d’una família de l’alta societat en una capital sud-americana en plena transformació comportarà la seva estrena en sales comercials i la posterior edició en DVD pel segell Cameo.

D’altra banda, el documental espanyol La roca de Raúl Santos sobre el setge que va sotmetre el franquisme al territori de Gibraltar de sobirania britànica i la posterior construcció de la tanca del Penyal de Gibraltar que separava definitivament espanyols d’una banda i l’altra va aconseguir una Menció Espacial del Jurat. El festival es va tancar amb la projecció de Submarine de Richard Aoyoade que explica amb humor, tendresa i melancolia l’enamorament d’un noi en el context d’una família de pares al llindar de la separació mentre la brillant i vistosa narració plena d’efectismes i jocs formals s’estructura en capítols. Una crònica d’adolescència en primera persona que gira juganera al voltant del primer amor i que fa gala d’una debilitat pel costat més ombrívol i solitari de la introversió mitjançant l’analogia del seu estat amb la proliferació del mitjà aquàtic com mar, piscines, banyares, pluja i quadres de marines.

La votació del públic efectuada a través del visionat dels diferents films de la competició oficial ha escollit com a pel·lícula més valorada el documental musical Harris Harae de Javier Córcoles i Miguel Angel Tavera sobre els somnis i la il·lusió d’una banda austríaca, que dona títol a la pel·lícula, per fer-se un forat en el difícil món del negoci de la música. D’altra banda, la pel·lícula de la secció paral·lela internacional ATLAS més recolzada pel públic ha estat el colpidor documental iranià-germànic The green wave de l’Ali Samadi Ahad en què es descriu en format de crònica periodística la brutal repressió que va seguir a les protestes dels partidaris del candidat opositor al tirànic cap del govern Ahmadinejad tot combinant el cinema d’animació amb entrevistes, declaracions de testimonis o blogs dels internautes.

A part de les cintes premiades, podríem destacar films com Bellflower del nord-americà Evan Glodell que imprimeix un gust exquisit en l’aspecte formal d’una pel·lícula d’amics i d’enamoraments tocada per un alè postapocalíptic i d’altra banda ben austera. Ben estimable resulta Cold weather del nord-americà Aaron Katz que fa també una pel·lícula de joves però travessada per una intriga de thriller que li atorga un to càlid i emotiu malgrat el seu caràcter trivial. Un festival on han predominat els retrats juvenils i adolescents no podia deixar passar l’oportunitat d’exhibir l’estranyament càndida The mith of the american sleepover de David Robert Mitchell en què es reverteix la dinàmica gamberra i hormonada que ha protagonitzat el cinema majoritari al voltant de la primera vegada, l’anhelat primer encontre sexual, quan l’estiu i les vacances arriba al seu termini.

Cal assenyalar que l’augment espectacular de visionats en aquesta segona edició de l’Atlántida Film Fest consolida un nou model d’èxit de visió alternatiu al dels canals convencionals en sintonia amb els nous hàbits del consumidor de cinema. I és que el festival online ha ofert una molt bona programació de cinema independent i internacional, així com espanyol i llatinoamericà, premiat i reconegut en molts festivals i inèdit a les nostres sales. Tot això s’ha fet respectant les versions originals i alhora exhibint còpies en les majors condicions de qualitat possible per assegurar una plataforma segura i amb garanties de visió de cinema d’autèntic luxe a preus ridículs. I, no cal dir-ho, una exemplar fórmula per dignificar el fenomen massiu de les descàrregues, exposades sovint a còpies infames.

Una selecció de films que ens hauria de fer prendre consciència de la quantitat ingent de bon cinema que circula pel món i que no arriba a les sales per culpa d’una distribució cada vegada més covarda amb el cinema independent i d’autor. I no cal dir que l’experiència innovadora de seguir un vertader festival de cinema des d’una altra finestra d’exhibició com pot ser la pantalla de l’ordinador ha estat un immens plaer per un servidor ja que a nivell pràctic un s’estalvia els desplaçaments o les cues o les presses. Bon cinema a tan sols un click.

Notícies - Cinema Català . NET
Una escena de Zona sur


lectures: 1334

Joan Millaret Valls

9 de maig de 2012


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small