cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MATTEO GARRONE S'ENCALLA EN EL POPULISME DE NPOLS AMB REALITY I CRISTIAN MUNGIU APOSTA PER L'AMBIGITAT I ALL TORBADOR A BEYOND THE HILLS

Dins de la secci oficial a competici es va presentar el divendres 18 la ltima pellcula de litali Matteo Garrone Reality desprs dobtenir el Gran Premi del Jurat lany 2008 pel seu contundent retrat de la mfia a Gomorra. Garrone abandona els laberints de la criminalitat i la corrupci per parlar de la destructiva influncia que exerceix el fenomen popular dun programa de telerrealitat com Gran Hermano en un divertir i carismtic venedor de peix de Npols. La seqncia inicial resulta reveladora al respecte ja que ofereix una gran pantomima dexaltaci de la disfressa i les aparences a travs de la famlia del protagonista principal, Luciano (Aniello Arena) que acut a un casament de luxe on assisteix un superfams com s un concursant de Gran Hermano. Desprs desmunta tota aquesta farsa al presentar la famlia i amics del protagonista tornant a un vell edifici atrotinat i enrunat on viuen en la pobresa en un barri humil de Npols.

Luciano sacrifica la seva vida i la seva cordura per una audici i posterior selecci per entrar a la casa de Gran hermano. Una folla obsessi que el dur a perdre la xaveta, una paranoia destructiva que el porta a tenir visions i imaginar-se qualsevol cosa en el seu convenciment absolut de resultar escollit. El patetisme del personatge es fa evident a travs dun to pardic que ridiculitza la seva passi per aconseguir ser una celebritat conquerir un somni quimric i el director encomana tamb un retrat costumista duna gent de barri popular que enllaaria amb algunes crniques neorealistes carregades dillusions trencades i banyades en el desencs. Per un dels retrets que podrem fer a Reality s que mai es preocupa danalitzar el fenomen de la telerrealitat ni qestionar-ho. I un dels majors defectes al centrar-se en pintar un quadre de gust local ple de bullici i pintoresquisme a travs de la comdia irnica s que resulta excessiu i altisonant. Un surt del cinema amb la sensaci de haver vist un film descontrolat, de to exasperat, que no t sentit de la mesura. El resultat es un film feixuc i pesat i, el pitjor, inoperant.

L'agradable sorpresa ha arribat de mans del romans Cristian Mungiu que desprs daconseguir la Palma dOr grcies a 4 meses, tres semanas, dos das repeteix en la selecci oficial amb renovades forces per competir pel gran premi amb Beyond the hills. Es tracta duna simple histria de partida desenvolupada amb suma intelligncia i en tota la complexitat movent-se en els rebrecs i els vaivens dels sentiments soterrats o latents. Una noia romanesa emigrada retorna dAlemanya per buscar la seva antiga amant convertida ara en monja duna comunitat religiosa ortodoxa. Ens trobem davant dun retrobament temporal entre velles amigues estretament unides per un amor secret pretrit que ara hauran de posar a prova en aquest nou context hermtic i religis. Per tamb ens trobem davant la intrusi dun element estrany en un convent oportunament allunyat de la ciutat en un entorn despoblat enmig de les muntanyes que afavoreix el seu isolament. La nouvinguda pateix unes crisis violentes que trenquen la tranquillitat del lloc i aleshores es busca la seva reclusi en un hospital. Per desprs de retornar al convent, aquest ambigu i inquietant personatge de passat inconfs, segueix movent-se entre la integraci en el grup i la seva subversi. Aix es produeix una lluita interna de refs i acceptaci de normes que reverteix tamb en la petita congregaci que no sap com tractar un personatge tan esquiu i problemtic. Mentre la amiga monja es troba escindida dramticament entre lamor a la seva amiga i el seu amor envers Du.

Aqu es genera un flux incessant davanos i retrocessos on lespectador cau inexorablement en la perplexitat ja que mai ens podem pronunciar si la intrusa s un personatge desequilibrat i trastornat i, pel que fa al comportament del convent, tamb ens desvetlla emocions oposades i contradictries en el seu esfor desmesurat per guarir-la o pacificar-la que deriva fins a la possible tortura i els maltractes i, fins i tot, es cau en el relliscs terreny dels exorcismes. La gran ambigitat de la pellcula fa que aquest comportament punible sembla nixer tamb de la innocncia i la simple caritat dajudar a un personatge pertorbat. La intelligncia de la pellcula rau en no culpabilitzar mai a ning ni posicionar-se clarament entre els diferents comportaments en xoc mentre tamb dibuixa un extens mapa de les tensions internes que pateix en silenci la noia monja.

La jornada del divendres 18 va servir, com s habitual en els darrers temps, perqu la productora Dreamworks aprofiti el festival de Cannes per llenar algun dels seus productes emmarcats en el genu cinema danimaci dentreteniment i infantil com la darrera entrega duna franqucia prpia, Madagascar 3. De marcha por Europa. Les aventures dels animals escapats del zoolgic de Central Park ara arriben en 3D i fan escala a Europa per acabar en un animalitzat Cirque de Soleil desprs de perdres per lfrica en lexpedici passada. La preestrena global serveix al festival per seguir proporcionant les necessries injeccions de glamur i popularitat que aporten les estrelles nord-americanes. Aix que acompanyant als responsables de la triple direcci - Eric Darnell, Tom McGrath i Conrad Vernon han vingut els actors principals que presten la veu original als populars animals expedicionaris digitalitzats com Chris Rock, David Schwimmer, Ben Stiller o lactriu Jessica Chastain. Daltra banda, en els diversos actes del Festival destaca la presentaci en roda de premsa a crrec de Sean Penn i acompanyat per Petra Nemcova i Paul Haggis duna vetllada solidria per recaptar fons en solidaritat amb Hait i engegar diversos projectes.

Notcies - Cinema Catal . NET
El realitzador romans Cristian Mungiu


lectures: 1025

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Cannes)

20 de maig de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small