cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL VETER ALAIN RESNAIS SEGUEIX REJOVENINT-SE AMB VOUS N'AVEZ ENCORE RIEN VUE, MENTRE EL SUD-CORE HONG SANGSOO APAREIX FRESC I JUGANER A IN ANOTHER COUNTRY

Alain Resnais retorna a Cannes per seguir continuant sorprenent a propis i estranys malgrat la seva avanada edat mostrant-se fresc i atrevit amb continus jocs narratius i idees agosarades de posada en escena. Desprs de Les herbes folles projectada en el marc del mateix festival lany 2009, el veter director proposa una suggeridora proposta de teatre dins del teatre a partir dun parell dobres teatrals de Jean Anouilh escrites a partir del mite clssic dOrfeu i Eurdice. Per a du a terme una pellcula que juga amb les repeticions i les versions duna mateixa obra, el nonagenari director francs ha treballat amb un repartiment extens conformat per actors habituals del cinema i del teatre com Sabine Azma, Anne Consigny, Denis Podalydes, Pierre Arditi o Lambert Wilson.

La presentaci dels protagonistes s ben curiosa ja que tots sn trucats pel seu propi nom donant peu a uns crdits inicials plenament visuals i atrevits. El motiu de la convocatria dels veterans actors s la lectura del testament dun autor teatral mort que proposa un joc ben estrany als citats actors, que han treballat anteriorment amb ell, consistent en lavaluaci del seu darrer muntatge contemporani Eurdice interpretat per actors joves i que s projectat en una pantalla als veterans actors presents. Una brillant idea de partida ja que els presents no poden evitar reviure lobra representada i comenaran a reinterpretar-la a partir de la projecci.

I com en els citats a la casa del difunt hi ha dos companyies diferents que han interpretat la mateixa obra ens trobarem fins a dos actuacions improvisades en parallel a la projectada. Resnais no amaga la condici teatral daquest joc enrevessat i reivindica precisament la seva teatralitat a travs de la presncia dels decorats aix com la representaci en diferents espais escnics, sobretot una simulada com una estaci de tren. El resultat en alguns moments s prodigis ja que lartifici de tot plegat s mostrat en un to fantstic a travs dalguns plans delegncia magistral. Daltra banda, un to eteri i irreal molt adient a la histria dels vells amants en qu Orfeu va a retrobar Eurdice morta. Malgrat algun moment molest per culpa de la gestualitat amanerada dalguns actors en alguns passatges, el cert s que Resnais sen surt prou b del repte i ens deixa a tots una mica bocabadats per la seva valentia i sentit de lexperimentaci visual i narrativa.

En la mateix jornada del dilluns 21 de maig els jocs metanarratius van tenir una pertinent extensi desprs de loriginal aventura dAlain Resnais en la darrera obra del sud-core Hong Sangsoo In another country. Lobra encomana tamb una sensaci de frescor i improvisaci ben agradable que podrem dir que hereta lesperit desinhibit i intranscendent que poden encomanar algunes obres primerenques. Es tracta duna aposta estranya en el context dun festival tan seris com aquest ja que el director sud-core sinclina pels registres de comdia de situacions a partir de la senzilla premissa de treballar amb escassos elements i que aquests es repeteixen en diferents variacions.

El resultat son tres episodis oposats interpretats pels mateixos actors que donaran vida sempre al mateix personatges per on hauran canviat les seves caracterstiques. El marc de les tres histries s un hotelet a la platja dun poble sense gaire atractius allunyat de Seul. Els personatges centrals sn una actriu francesa interpretada per una Isabelle Huppert que reincideix a la secci oficial desprs de laparici a Amour de Haneke -, un vigilant de la platja i un director de cinema acompanyat de la seva dona embarassada. Els tres episodis exploten el fenomen de lestrangeritat a partir de lestranyesa que provoca lestada de lactriu francesa donant jocs als clssics malentesos lingstics en ls de langls i els inevitables contrastos culturals. I laltra ingredient ms important seria el retrat humorstic que proporcionen els desitjos i els impulsos sexuals arran de la fascinaci que desvetlla una dona estrangera donant peu a tota mena de jocs de seducci i escomeses amatries inherents a la clssica lluita de sexes.

Pellcula sense pretensions, dabast limitat, austera per eficient, a la qual que no se li pot negar un irresistible atractiu i encant. I entre els motius d alegria trobem a una Isabelle Huppert indita sustentada en la vis cmica que generen els diferents moments en el seu triple paper de dona estrangera que trasbalsa el seu immediat entorn.

Notcies - Cinema Catal . NET
El realitzador Alain Resnais


lectures: 1051

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Cannes)

22 de maig de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Resnais a tope! quin gran director
Marcus Brody23-05-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small