cinema catal� . caT
Notícies anteriors
KEN LOACH ENTRET AMB LA COMDIA SOCIAL ESPERANADORA THE ANGEL'S SHARE I ANDREW DOMINIK RESPON A OBAMA AMB UN FILM NOIR D'ATMOSFERA DESENCISADA A KILL THEM SOFTLY

El director britnic Ken Loach mant un lligam tan fort amb el festival que es tradueix en una participaci activa en prcticament totes les darreres seccions oficials del festival amb el bagatge duna Palma dOr a Cannes lany 2006 per El viento que agita la cebada. Com no podia ser daltra manera, enguany el director Ken Loach reincideix a concurs i amb The angels share sembla recuperar la fora i lencert que havia perdut en la seva anterior pellcula Route irish. Ken Loach soblida de disquisicions poltiques i sendinsa com peix en laigua en un terreny que li resulta tan familiar com el del cinema social amb joves marginals en barris humils i en temps de crisis i atur.

Ken Loach aposta clarament pel format de comdia en una primera escena de marcat to divertit per provocar les rialles i fidelitzar lespectador. Desprs vindran ms situacions gracioses i dilegs amb acudits per riure a plaer malgrat retratar amb credibilitat i immediatesa la situaci delicada dun grup de joves condemnats a treballs per la comunitat per salvar la pres desprs de cometre alguns actes illegals com agressions o furts. Es tracta duna histria esperanadora en temps difcils per reivindicar la possibilitat desmena dun grup de joves desclassats condemnats als marges de la societat. Ken Loach sembla haver patentat una frmula prpia i reconeixible consistent en la combinaci de diversos elements com crtica social, comdia populista, missatge esperanador i enfocament simptic i agradable fins el bonrotllisme.

Elements que en la present ocasi semblen convergir feliment, grcies tamb a lajuda inestimable del seu habitual guionista Paul Laverty, donant com a resultat una entranyable comdia social ambientada a Esccia tot demanant en prstec motius locals com les destilleries de whisky, els concursos de degustaci i les subhastes. Daqu prov el ttol metafric de la pellcula The angels share ja que fa referncia als vapors que desprn una bota de whisky quan s oberta donant-li aquest significat angelical. En resum, una pellcula dall ms funcional i entretinguda que, estranyament, sembla moures tamb pels terrenys de la sensibilitat i lemoci a travs de la rellevncia duna figura com el tutor responsable dels joves que sap donar-los un motiu per la reinsertaci social.

Daltra banda, Killing them softly de laustrali Andrew Dominik s la tercera pellcula nord-americana que participa en la secci oficial a competici i que eleva considerablement la xifra ms aviat residual que hi tenia aquesta cinematografia. Aquesta cinta s la segona pellcula a concurs produda per uns renascuts germans Wenstein que tornen a apostar pel cinema de gnere i el trhiller, igual en laltra cinta exhibida en els primers compassos del festival, Lawless de Joahn Hillcoat.

El director del boirs i crepuscular western El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford repeteix de nou amb Brad Pitt per dirigir ara una desencisada pellcula sobre la mfia en el moment del relleu presidencial als Estats Units que portar Obama al poder a partir de la novella prvia de crnica negre Cogans trade de George V Higgins. Es tracta dun film datmosfera pesada i plujosa que retrata el sense sentit duna colla de petits criminals que es dediquen a donar cops en timbes illegals mentre els capitostos criden els serveis duna netejador infallible per posar ordre i eliminar els elements dscols que posen en joc lestabilitat dels guanys de les apostes illegals de pquer. Aquesta mena de netejador est encarnat per Brad Pitt que broda de nou el personatge dun eficient, fred i calculador assass sense manies a qui tan sols importa el lucre i el benefici propi.

La realitzaci se li escapa de les mans en alguns moments plens defectismes com un assassinat a cmera extremadament lenta amb efecte de suspensi temporal o un altre passatge ple de distorsions visuals per subratllat lestat lisrgic de dos criminals de poca volada. Uns moments que trenquen lelegncia general que regeix una posada en escena rigorosa i controlada en qu es beneficia els moments de calma amb llargues converses. Per lingredient ms sorprenent s la descripci daquest mn trbol on regeix la llei del ms fort en un temps de crisis general on es contradiu intencionadament el missatge renovador i esperanador dObama posant distncia dalguna manera amb el comproms general de Hollywood amb la causa poltica demcrata.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film Kill them softly


lectures: 1161

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Cannes)

24 de maig de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small