cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL PROFESSOR LAZHAR ENS ENSENYA UNA SUGGERIDORA FAULA PER REFLEXIONAR

Cinema i educaci, dos termes que de tant en tant es fusionen amb nims dinstruir a la societat. Molt probablement, el risc del cinema s voler ser summament didctic mentre que el perill de l'argument educatiu s sobrepassar lidealisme desorbitat. Trobar lequilibri davant daquesta dicotomia s complicat i potser, ecce signum, El club dels poetes morts en sigui el referent ms clar. Sobretot per anar ms enll de l'emoci potica i de la seducci immediata, a travs duna trama ontolgica.

Des d'aquell cinema de professors paladins com Sidney Poitier a Rebelli a les aules fins al de professores reveladores com Michelle Pfeiffer a Mentes peligrosas, sempre sha escenificat la efgie d'un heroi instructor a les aules. Afortunadament els temps canvien i, poc a poc, el celluloide deriva a obres ms properes en el temps, que giren entorn una crtica social que reivindica canvis en una educaci caduca i massa burocrtica. En aquest sentit, Professor Lazhar sap trobar el seu lloc, optant per un model renovador i saludable.

Lany 1999, Bertrand Tavernier va rodar un film anomenat Avui comena tot. Un ttol vaticinador, ja que amb ell comenava un subgnere de cinema centrat en la comesa dels mestres a l'escola. En aquesta successi hi trobem drames, documentals, musicals i films plens de sentiments i petites grans idees, arribant al seu punt lgid amb La Classe, de Laurent Cantet. En el cas que ens ocupa, Monsieur Lazhar assoleix (com se li demanava) la tasca que sespera dun preceptor intelligent, sensible, amb un punt d'ingenutat i, sobretot, capa de donar el qu els alumnes necessiten.

El senyor Lazhar, un emigrant algeri afincat a Montreal, intentar trencar el mur de silenci que es crea amb el tab de lbit inesperat, ajudant als nois de la seva classe a bregar davant una traumtica experincia. Amb aix ens fa veure els disbarats als qu ha caigut lensenyament envers els ms petits: com convertim l'espontanetat dels nens en silencis i temors, com evitem les tragdies i noms aconseguim fer-les ms grans. Definitivament, com hem allat als ms petits, protegint-los dins duna bombolla en la qual se'ls ensenya per no se'ls educa.

El bo de Philippe Falardeau, que ja va agradar de manera fora desconeguda amb C'est pas moi, je le jure!, retorna a les pantalles amb una histria de les que li agraden a ell. Com a bon viatjant, descobridor d'altres pasos i cultures, demostra tenir inters per lassortiment tnic i acaba per conformar un film que posseeix crtica i valor intercultural. Professor Lazhar s una singularitat i al mateix temps un xit. No es tracta d'un documental per nutilitza l'estil i els recursos, trobant el significat metafsic de cada tribulaci plantejada.

De la guanyadora del premi Fipresci sen destilla humanitat. En la seva aparena senzilla, de manera gaireb imperceptible, anem separant capa rere capa per descobrir la personalitat de cada xiquet: com s el cas dAlice i la seva sorprenent maduresa, provocant moments d'intuci brillant com en la que percep que el decs voluntari s un perjudici per a la societat i la deslleial privaci d'alguna cosa que estimem. Tamb desenterrem a Simon i els seus remordiments, i s que amb la seva mera ment de criatura, conserva la culpable creena de que ell s el causant del malastre.

El director quebequs mostra les peces d'un trencaclosques sense acoblar, un univers complex al que cal buscar solucions perqu no noms intervenen l'aspecte formatiu, la recerca de l'eficcia, la imatge de cara a l'exterior o els reglaments dels ministeris, sin tamb els llaos d'amor, d'amistat, dinevitables favoritismes. Vincles humans i afectius que no es poden discernir de leducatiu. La perplexitat ens mostra que se'ns educa en tots els mbits de la vida menys en el ms important: la vida, la mort, l'afecte. Daquesta manera i tal com es menciona al film: som crislides davant del foc.

Amb un gui molt ben mesurat -adaptaci d'una obra de teatre que inicialment era un monleg- el film nominat a lOscar i guanyador del festival de Toronto denguany, aconsegueix part del mrit grcies a unes magnfiques interpretacions tan dels joves -principalment la nena Sophie Nelisse i linfantiloide Emilen Neron- com del professor Lazhar, interpretat amb coratge per Mohamed Fellag. Si b no sendinsa en la resta de personatges, cap dells queda sepultat per la vulgaritat o el tpic i, afortunadament, cap dells esdev Plat o Berkeley.

Destaca tamb l'acurada fotografia a crrec de Ronald Plante, que ja havia explotat la seva vena artstica a films com La doctrina del shock, Funkytown o La cara oculta de la Luna. Els colors pllids de Plante se succeeixen sense transicions i es fonen lentament, contrastant amb un gran ventall de tons lpids. Tot aix sumat a un s permanent de filtres difusors que esborrallen els contorns de la imatge i li donen una aparena plcida al film, la qual cosa cala perfectament amb la histria que el director canadenc pretn explicar.

I s que el professor Lazhar, com un bon professor que s, deixa empremta a tot aquell que lescolta atentament. Linstructor ens mostra, a travs duna auda faula, com es pot educar a la societat sense caure en un model escolstic, defugint de la sobreprotecci desmesurada. El film es constitueix com una rondalla contra aquests temps tant polticament correctes, en els que als professors se'ls recrimina que intentin educar amb cert realisme i paternalisme als estudiants. Al final de la classe, Professor Lazhar s reconegut pel personal docent, lalumnat i, sobretot, per lespectador.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1146

Una crtica dric Antonell

24 de maig de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

una pellcula feta amb tot l'encant del mn, tendra, humana i emotiva
Montserrat24-05-2012

no s la millor peli sobre educaci que he vist mai per est b. sens dubte la millor de la cartellera actual
marc24-05-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small