cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LEOS CARAX DESBORDA EL FESTIVAL DE CANNES AMB HOLLY MOTORS

Una de les grans sorpreses del 65 festival de Cannes ha estat, sense dubte, la projecci de Holly motors del realitzador francs Leos Carax amb un cinema desbordant ple dimaginaci i agosarament que ha provocat ladhesi immediata duna gran part de laudincia. Es tracta duna pellcula estranya que es mou en els marges del surrealisme i labsurd amb una histria impossible que doblega totes les convencions. Una comdia dimprevistos i situacions esbojarrades condudes per lactor Denis Levant que interpreta una galeria exhaustiva de personatges mentre es conduit per Pars amb una limusina blanca. El vehicle adquireix una forma de vestidor don sorgeix lhome de les mil cares per donar vida tant a un monstre de les clavegueres, una pidolaire, un assass o a un vell agnic que expira al llit. Un seguit de situacions desconnexes de sentit esquiu i obscur que mouen a la fascinaci immediata pel grau de llibertat, atreviment, comicitat o mala llet que mostra Leos Carax.

Una febril gamberrada en qu podem intuir una reflexi sobre les identitats fluctuants a partir del joc de mscares que estableix el protagonista absolut. Un protagonista transformista i que sanomena senyor Oscar i viatja amb limusina per fora ens hauria de parlar del mn del cinema, de la fama, de la interpretaci, de la frontera entre realitat i ficci. Aix s per dir alguna cosa, ja que al final preval un sentit desconcertant, de caire laberntic, a la manera de Lynch, en qu fins i tot laltre pot esdevenir el teu doble i on qualsevol pot ser tamb un actor de rostres canviants amb diversos rols i personalitats mutants.

La provocaci ha arribat un cop ms i igual que en edicions passades - cas de la fellaci inicial a Batalla en el cielo (2006) - amb el mexic Carlos Reygadas que ara ha portat un film tan inclassificable i de sentit hermtic com Post tenebras lux. Un film amb moments sublims com una seqncia inicial rodada en exteriors amb tota mena danimals i una nena que sembla perduda mentre sapropa una tempesta i, tamb, la nit. En un film desordenat amb passatges deslligats un dels altres per que a mica a mica sembla constituir-se en quelcom semblant a un relat, encara que de caire fragmentat, descobrim que la llarga escena dobertura respon ha estat un malson de la nena. El que queda clar s que hi ha una histria central dun matrimoni amb dos nenes que viuen en una zona boscosa allada enmig de la natura que travessen una relaci de parella complicada. Aquesta histria entra en contacte amb altres histries paralleles com la dun home, anomenat Siete, que fa terpia de grup a alcohlic annims i que ha portat una vida de cafre absolut i que desprs assaltar i disparar al seu amic, pare del matrimoni protagonista.

Reygadas mostra la crueltat i la brutalitat dun pas envilit amb la seva fredor i distanciament habitual, igual que labsurd dalgunes ocasions que denoten el comportament ridcul i pattic dalguns protagonistes com la parella protagonista en una sessi de sexe collectiu de caire teraputic. Per el que sembla predominar s una visi certament apocalptica de caire crptic i inassible grcies sobretot a la intromissi dun diable vermell amb malat i animat que sembla provocar la destrucci de la famlia i sembrar el trasbals arreu. Un film certament difcil i hostil que arranca lenuig duna part important del pblic, amb moments directament increbles com quan Siete sarrenca el cap per culpa dels seus actes abjectes que poden moure a la hilaritat per que tamb ens aporten una dimensi fantstica i irreal prou torbadora.

Notcies - Cinema Catal . NET
L'equip de Holly motors


lectures: 1093

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Cannes)

24 de maig de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

molt interessant aquesta crnica... content de descobrir que l'enfant terrible Carax segueix igual malgrat el pas del temps!
Roc24-05-2012

Fantstica cobertura del festival, sembla que estiguem a Cannes mateix!
ric25-05-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small