cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LEE DANIELS S'OFEGA EN LA PANTANOSA FLORIDA A THE PAPERBOY

Cal parlar de la presentaci en la Secci Oficial de loblidable film The paperboy del realitzador nord-americ Lee Daniels responsable de loscaritzada Precious - a partir duna novella de Peter Dexter on ens retrobem de nou amb els parmetres genrics del thriller per ara sota una pretesa atmosfera corrupta i insana que combina rerefons racista, romanticisme adolescent, causa criminal i brutalitat primitiva en els srdids aiguamolls de Florida.

La pellcula s un relat evocat a partir de les declaracions duna assistenta de color, Anita (Macy Gray), que respon a les preguntes que li fa un entrevistador sobre un trgic episodi que va tenir lloc lany 1969 a Florida. Recorda el retorn a casa del periodista Ward Jansen (Matthew McConaughy) que arriba acompanyat dun periodista de color, Yardley Acheman ( David Oyelowo), per intentar alliberar un condemnat a mort, Hillary Van Weter (John Cusack) acusat del brutal assassinat del xrif del llogarret. Per aquesta iniciativa compten amb lajuda duna dona que sha enamorat inexplicablement del reu, Charlotte Bless (Nicole Kidman), i del germ petit de Ward Jensen, Jack (Zac Effron) que troba en Charlotte lobjecte del desig i la possibilitat del seu primer amor.

El film t un component cridaner, estripat i excessiu pel gust per lemfasitzaci, el subratllat i all explcit que acaba resultant molest tot i reconixer la valentia dalguns moments forts i transgressors. Ressenyable resulta lertic encontre sexual en un bis a bis a distncia entre Hillary i Charlotte sota la mirada incmode i, tamb, complaent dels presents; o una escena en que Charlotte es pixa damunt del germ petit per curar-li lallrgia a les picades dunes meduses. Daltra banda, aquests jocs desmitificadors en qu els actors juguen a desmuntar-se i torar els lmits dall representable comencen a cansar i avorrir.

Les principals causes de que aquest thriller dal nostlgic resulti inoperant s que es mostra incapa dencomanar latmosfera trrida, empalagosa i irrespirable duna zona pantanosa com Florida, mai sencomana la tensi que comporta un treball dinvestigaci per ajudar a un acusat a escapar de la pena de mort, el drama secret de la condici problemtica dhomosexual del germ gran mai commou ni interessa, el procs de creixement sentimental i maduraci del germ petit es ressent duna actuaci mecnica i de figuraci de cera, la brutalitat dun personatge com Hillary arriba fins a la caricatura i el grotesc. Sense dubte, per a un servidor, la pitjor pellcula de la competici.

Tamb ha resultat un xic decebedora la polida i pulcre versi cinematogrfica que ha fet el brasiler Walter Salles en una nova compareixena al festival de Cannes en lensima pellcula nord-americana a concurs a partir del clssic de la contracultura i la marginalitat com s la contestria novella On the road de Jack Kerouac. Malgrat destacar la funcionalitat dun producte ben manufacturat i competent cal parlar dun decidit enfocament adolescent en clau de cinema juvenil proper a un cinema festiu, de celebraci estiuenca, de joia de viure, de cossos adolescents turgents i apetitosos, de descobriment de la sexualitat, la recerca dels primers amors o els processos descriptura angelicals. Igual, el director de Diarios de motocicleta volia defugir del tpic i lestereotip del escriptors bohemis, famlics i arrunats, de vida trastornada i autodestructiva, i aclaparats pels processos de creaci literria enmig de loblit general.

Destaca un altre repartiment de campionat, que ajuda a engrandir el passeig de les estrelles i les celebritats que desfilen per la catifa vermella de Cannes, farcit ara de joves adolescents - en qu destacaria el procs de recanvi que du a terme una actriu de la saga Crepsculo com Krysten Stewart per festejar amb un cinema ms seris i/o artstic per torar la seva imatge cndida i immaculada -. El director brasiler canvia en aquesta adaptaci els noms duna generaci beatnik conformada, entre altres, per Allen Ginsberg, Neal Cassidy o el mateix Jack Kerouac, i transforma igualment la identitat dun dels gurus daquesta generaci com va ser el ionqui escriptor William Burroughs. El director treu un gran profit dels paisatges i lentorn per no pot escapar a un reduccionisme nostlgic i embellidor al mostrar una poca com els cinquanta de la postguerra en la seva versi ms brillant i neta.

Notcies - Cinema Catal . NET
L'equip del film On the Road


lectures: 1120

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Cannes)

25 de maig de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small