cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ROBERT ZEMECKIS. AUTOR: JORGE FONTE. EDITORIAL CTEDRA. COLLECCI CINE E IMAGEN/CINEASTAS

El director nord-americ Robert Zemeckis (1952) sha significat per la seva important aportaci a la comdia de la dcada dels vuitanta sota el paraiges dSteven Spielberg. Una relaci que fructifica desprs de lescriptura del gui de lesbojarrada comdia bllica 1941 (1979, S.Spielberg) a mans dun jove Robert Zemeckis i del seu amic i guionista Bob Gale acabats de sortir de la universitat. Spielberg, el nou rei Mides de Hollywood, va contribuir a donar lempenta definitiva al debut cinematogrfic de Robert Zemeckis a Locos por ellos (1978) sobre el fenomen dels fans provocat especialment pel grup musical The Beatles. I desprs Spielberg va revalidar de nou la confiana en el tndem format per R. Zemeckis i B. Gale al produir la seva segona aventura cinematogrfica ambientada ara en el negoci dels cotxes de segona m, Frenos rotos, coches locos (1980).

Seguidament es van desprendre del tutoratge directe dSpielberg per lombra allargada del director de ET seguia projectant-se en el treball de R. Zemeckis com posa de relleu el seu tercer film Tras el corazn verde (1984). Es tracta dun film daventures de gust extic travessada per la comdia que es proveeix de lxit de les corredisses de Indiana Jones a En busca de la arca perdida (1981, S.Spielberg). Aquest film va reportar el primer gran xit de taquilla de Zemeckis i va comportar tamb el rellanament estellar dun actor de carrera discreta com Michel Douglas fill de lactor de referncia Kirk Douglas que va actuar al costat duna actriu que shavia familiaritzat aleshores en papers sensuals i ertics com Kathleen Turner.

Per la gran contribuci de Robert Zemeckis i Bob Gale a la indstria de lentreteniment va ser la creaci de la saga futurista Regreso al futuro -conformada per tres entregues - iniciada lany 1985 convertint-se aquesta primera entrega en la pellcula ms taquillera de lany. Una brillant i efica idea que parteix de la premissa dun jove adolescent que viatja al passat grcies a lajuda dun cientfic sonat i es troba els seus propis pares en la seva poca juvenil. Un fet que ofereix la possibilitat dintervenir en el decurs dels esdeveniments en la millor tradici fantstica de La mquina del temps de lillustre pare de la cincia-ficci H. G. Wells.

Abans de reprendre la continutat de la seva saga futurista a Regreso al futuro II (1989) i Regreso al futuro III (1990), Robert Zemeckis va contribuir al reflotament de la clssica companyia danimaci Disney, comptant de nou amb la collaboraci de la productora dSpielberg, Amblin Entertainment, amb la pellcula que va significar un indiscutible abans i desprs en la mixtura danimaci digital i imatge real Quin enga a Roger Rabbit? (1988). Aquesta pellcula divertidssima, protagonitzada per un conill babau animat i una escultural femme fatale dibuixada, bevia directament de lunivers del gnere negre per on els seus codis sn subvertits pel carcter destructiu hereu dels curts animats de Tex Avery i va significar un tomb definitiu pel que fa al cinema danimaci digital.

Robert Zemeckis es desvincula dels seus fidels aliats, el guionista Bob Gale i el padr Steven Spielberg, per emprendre una carrera en solitari amb un ttol agosarat que combinava la comdia negre amb ingredients macabres a La muerte os sienta bien (1992) amb actors de primera fila com Bruce Willis o Meryl Streep que jugaven a parodiar-se. Aquesta incursi divertida en el terreny dels difunts, no gaire apreciada pel pblic, va tenir continutat en el film Lo que la verdad esconde (2000) que jugava la carta del cinema de terror sobrenatural amb fantasmes amb tota mena de fcils ensurts.

A la quarantena arribaria al pic de la seva carrera grcies al triomf absolut de Forrest Gump (1994). Una ingnua i nostlgica faula capriana desperit emprenedor i al positiu protagonitzada per un home una mica curt de gambals capa de superar tots els obstacles i esdevenir alhora una celebritat que va reportar el segon Oscar al seu protagonista absolut, lactor Tom Hanks. Desprs li arriba lencrrec de dirigir Contact (1995), substituint a laustrali George Miller, a partir duna novella futurista i didctica sobre viatges espacials de Carl Sagan, reputat cientfic que moriria durant el rodatge, i que connecta amb tots els tpics del somni nord-americ i lexaltaci dels herois solitaris. Desprs vindria un film arriscat com Nufrago (2000) en qu Tom Hanks du a terme un nou repte interpretatiu al posar-se en la pell dun home sol en una illa deserta abandonat de tot i de tothom que pren com a referncia ineludible el clssic literari de la supervivncia humana Las aventuras de Robinson Crusoe de Daniel Dafoe.

La darrera etapa artstica de Robert Zemeckis sha centrat exclusivament en el mn de la tecnologia digital fruit de la seva passi pels efectes especials. Amb el relat infantil nadalenc suggerit per Tom Hanks Polar express (2004), R. Zemeckis investiga innovadorament en el rodatge danimaci digital conegut com performance capture en qu els moviments dactors reals sn digitalitzats en personatges virtuals.

Desprs incidiria en aquesta tcnica per recrear el poema medieval en llengua anglesa Beowulf (2007) centrat en lheroi llegendari vking del ttol per acabar retornant a lesperit nadalenc de Polar express amb una adaptaci del conte clssic de Charles Dickens Cuento de Navidad (2009) novament amb animaci digital. Laltssim cost de les darreres pellcules animades de R. Zemeckis no han aconseguit els xits esperats i, ams, shan vist superades per altres cintes semblants com Avatar o 300, un fet que lha collocat en una posici fora crtica dins de la indstria de Hollywood.

A part del seguiment cronolgic detallat i exhaustiu de la filmografia sencera del director de Forrest Gump, lautor dedica tamb un interessant i ineludible espai a la seva incursi en el mn televisiu a travs de diferents captols per sries com Amazing stories o Tales from the crypt.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1092

Joan Millaret Valls

6 de juny de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

confesso ser fan absolut de la trilogia de Regreso al futuro!!!
Jan06-06-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small