LA FILMOTECA RECUPERA TREBALLS REPRSENTATIUS DE L'ANIMADOR TXEC JIRI TRNKA
Després del repàs exhaustiu a la filmografia del cineasta txec Jan Svankmajer, que combinava imatges animades amb protagonisme humà indistintament, la Filmoteca recupera l’obra d’un compatriota seu, Jiri Trnka, mestre de l’animació genuïna amb ninots considerat sovint com “el Walt Disney de l’Est”.
El director txec Jiri Trnka (1918-1969) va ser il·lustrador de contes, dibuixant en pel·lícules, dissenyador de decorats per teatre i creador de ninots, però va destacar per damunt de tot com un mestre de la tècnica d’animació de ninots pas a pas, coneguda com stop-motion. Va participar ben d’hora en el teatre de titelles i el 1936 ja va crear el seu primer espectacle. La present mostra de les seves animacions compta amb el seu primer tempteig en el dibuix animat, L’avi va plantar una remolatxa (1945), sorgida de l’estudi creat al costat d’Eduard Hofman just acabada la 2 Guerra Mundial.
En aquest recorregut per algunes peces de Jiri Trnka es podrà disfrutar d’El somni d’una nit d’estiu (1959), adaptació del clàssic homònim teatral sobre els jocs i les fantasies de l’amor i la joventut de William Shakespeare, on Jiri Trneka va substituir els materials més rígids de l’animació dels ninots per nous materials més flexibles que atorgaven major ductilitat als rostres i milloraven l’expressivitat. Aquest llarg anirà acompanyat en un programa doble pel curtmetratge satíric L’àvia cibernètica (1962) en què es retraten els riscos de la mecanització.
El cicle compren el darrer treball de Trnka, La mà (1965), en què un ninot ceramista que fabrica torretes per flors veu interromput el seu treball per un mà gegant enguantada de blanc de la qual no pot desprendre’s, en sintonia possiblement amb l’art oficial comunista i la seva tendència al gegantisme, construint una amarga al·legoria de la lluita de l’artista davant del poder.
El cicle dedicat a l’animador txec Jiri Trneka anirà complementat per un seguit de títols clàssics de l’animació per adults com Yellow submarine (1968) de George Dunning que reflecteix l’esperit dels seixanta mitjançant la psicodèlia, l’art pop, la cultura hippie i els Beatles com a protagonistes animats. A destacar enmig d’una selecció escollida i selecte la presència d’una pel·lícula de dibuixos futuristes emblemàtica dels setanta com El planeta perdut (1973) de René Laloux, rodada precisament en els estudis fundats pel txec Jiri Trnka, i que va comptar amb la participació de l’escriptor Roland Topor.
Aquest recorregut per títols emblemàtics de l’animació per adults té parada en la cinta cubana de dibuixos animats ¡Vampiros en La Habana! (1985, Juan Padrón), la irònica cinta anglesa Quan bufa el vent (1986, Jimmy T. Murakami) sobre el perill nuclear o la genialitat del mestre japonès Hayao Miyazaki a El viaje de Chihiro (2002), Oscar a la millor animació.
Aquest cicle panoràmic sobre l’animació per a grans, que afavoreix la possibilitat de descobrir sobretot l’elegant animació del txec Jiri Trnka, tindrà lloc a la nova seu de la Filmoteca de la Generalitat durant aquests mesos de juliol i agost. Per ampliar aquesta informació podeu consultar tot allò referent a la programació sencera, dies i horaris de projeccions en el portal http://www.filmoteca.catweb/programacio/