cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA FILMOTECA RECUPERA TREBALLS REPRSENTATIUS DE L'ANIMADOR TXEC JIRI TRNKA

Desprs del reps exhaustiu a la filmografia del cineasta txec Jan Svankmajer, que combinava imatges animades amb protagonisme hum indistintament, la Filmoteca recupera lobra dun compatriota seu, Jiri Trnka, mestre de lanimaci genuna amb ninots considerat sovint com el Walt Disney de lEst.

El director txec Jiri Trnka (1918-1969) va ser illustrador de contes, dibuixant en pellcules, dissenyador de decorats per teatre i creador de ninots, per va destacar per damunt de tot com un mestre de la tcnica danimaci de ninots pas a pas, coneguda com stop-motion. Va participar ben dhora en el teatre de titelles i el 1936 ja va crear el seu primer espectacle. La present mostra de les seves animacions compta amb el seu primer tempteig en el dibuix animat, Lavi va plantar una remolatxa (1945), sorgida de lestudi creat al costat dEduard Hofman just acabada la 2 Guerra Mundial.

En aquest recorregut per algunes peces de Jiri Trnka es podr disfrutar dEl somni duna nit destiu (1959), adaptaci del clssic homnim teatral sobre els jocs i les fantasies de lamor i la joventut de William Shakespeare, on Jiri Trneka va substituir els materials ms rgids de lanimaci dels ninots per nous materials ms flexibles que atorgaven major ductilitat als rostres i milloraven lexpressivitat. Aquest llarg anir acompanyat en un programa doble pel curtmetratge satric Lvia ciberntica (1962) en qu es retraten els riscos de la mecanitzaci.

El cicle compren el darrer treball de Trnka, La m (1965), en qu un ninot ceramista que fabrica torretes per flors veu interromput el seu treball per un m gegant enguantada de blanc de la qual no pot desprendres, en sintonia possiblement amb lart oficial comunista i la seva tendncia al gegantisme, construint una amarga allegoria de la lluita de lartista davant del poder.

El cicle dedicat a lanimador txec Jiri Trneka anir complementat per un seguit de ttols clssics de lanimaci per adults com Yellow submarine (1968) de George Dunning que reflecteix lesperit dels seixanta mitjanant la psicodlia, lart pop, la cultura hippie i els Beatles com a protagonistes animats. A destacar enmig duna selecci escollida i selecte la presncia duna pellcula de dibuixos futuristes emblemtica dels setanta com El planeta perdut (1973) de Ren Laloux, rodada precisament en els estudis fundats pel txec Jiri Trnka, i que va comptar amb la participaci de lescriptor Roland Topor.

Aquest recorregut per ttols emblemtics de lanimaci per adults t parada en la cinta cubana de dibuixos animats Vampiros en La Habana! (1985, Juan Padrn), la irnica cinta anglesa Quan bufa el vent (1986, Jimmy T. Murakami) sobre el perill nuclear o la genialitat del mestre japons Hayao Miyazaki a El viaje de Chihiro (2002), Oscar a la millor animaci.

Aquest cicle panormic sobre lanimaci per a grans, que afavoreix la possibilitat de descobrir sobretot lelegant animaci del txec Jiri Trnka, tindr lloc a la nova seu de la Filmoteca de la Generalitat durant aquests mesos de juliol i agost. Per ampliar aquesta informaci podeu consultar tot all referent a la programaci sencera, dies i horaris de projeccions en el portal http://www.filmoteca.catweb/programacio/

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena d'El somni duna nit destiu (1959)


lectures: 1228

Joan Millaret Valls

4 de juliol de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small