cinema catal� . caT
Notícies anteriors
AKI KAURISMAKI. AUTOR: PILAR CARRERA. EDITORIAL CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS

Esplndida oportunitat per llegir un completssim estudi de lobra del fins Aki Kaurismaki que arriba per completar una ms aviat escassa bibliografia sobre el director de la recent i deliciosa pellcula El Havre (2011). Es tracta dun text brillant amb una prosa rica i intelligent que recupera i reivindica un dels directors europeus ms estimats pels cinfils en general del nostre moment ampliant i actualitzant el volum dhomenatge coordinat per Carlos F. Heredero i editat pel festival de Gijn lany 1999, Emociones de contrabando. El cine de Aki Kaurismaki.

El llibre cont una primera part en qu sanalitza lunivers temtic i estilstic daquest singular realitzador que sha distingit per donar visibilitat en la pantalla tant a la classe treballadora com als ms desfavorits, sempre protagonistes marginats, desheretats o oblidats del sistema. Aix s autor duna primerenca trilogia proletria conformada per ttols com Sombras en el paraso, Ariel o La chica de la fbrica de cerillas. Amb els anys ha endegat una altra trilogia anomenada dels perdedors finlandesos amb ttols com Nubes pasajeras, Luces al atardecer o El hombre sin pasado, on hi tenen cabuda tota mena de perdedors socials com rodamns, aturats o bohemis. Un conjunt darreplegats sempre tractats amb simpatia, calidesa i bonhomia i que desprenen a totes hores tenacitat, orgull i esperana en el seu pedregar de resistncia als obstacles de la vida arribant en ocasions a la faula o el conte en la seva debilitat per premiar aquests outsiders.

Un cinema distingit per una austeritat extrema, un cinema minimalista, de relats lacnics i personatges esttics. Kaurismaki beu de fonts diverses com els cineastes Yasujiro Ozu, Douglas Sirk o Robert Bresson i desprs aquestes influncies sn assimilades o copiades per Kaurismaki sense massa dissimul a travs de cites, homenatges o picades dullet en un sistema de correspondncies creuades i trfic dallusions. Un cineasta tamb marcat per la seva afici a la msica amb una afinitat clara pel rock que es tradueix amb tota mena de grups tocant en les seves pellcules en una cerimonial revival i kitsch, materialitzat sovint en la presncia dels jukebox dels bars americans o en una microsaga de ttols protagonitzats per la banda Leningrad cowboys.

Aki Kaurismaki s prcticament lnic representant de la cinematografia finesa al mn, actuant ben b com a ambaixador cultural daquest pas, tot i mostrar retrats gens amables duna societat finesa en temps de crisis econmica amb personatges melanclics i solitaris amb histries tristes o trgiques a lesquena per carregats sempre de generositat, bon humor, tendresa i humanitat a cabassos. Hi ha una certa proximitat amb el cinema de Kaurismaki grcies a la seva presncia continuada en les nostres sales tot i que des de Un hombre sin pasado (2002) el seu cinema sembla haver adquirit ms projecci internacional amb nominaci inclosa als Oscar de Hollywood.

La segona part del llibre sencarrega de fer un seguiment complert duna fascinant filmografia, ttol a ttol, des de la participaci com a actor o guionista al costat del seu germ cineasta Mika Kaurismaki, la seva primera incursi ja en solitari a Crimen y castigo (1983) adaptaci del clssic de Dostoievski i tota la resta de la seva slida i coherent filmografia, amb atenci tamb per films collectius en els quals ha participat com Ten minutes older: the trumpet (2002) o Chacun son cinema. Valimo (2006).

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1074

Joan Millaret Valls

17 de juliol de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small