cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ELEFANTE BLANCO, DE PABLO TRAPERO (2012)

Elefante blanco s la darrera pellcula de largent Pablo Trapero, que ha tingut lhonor de participar en el Festival de Cine de Cannes en la secci parallela Un certain regard/Una certa mirada desprs que el Festival encadeni successives seleccions de les seves pellcules des del segon film, El bonaerense (2002). Es tracta dun cineasta adscrit a lanomenat nou cinema argent a travs de realitzacions independents i unes preocupacions autorals i destil que amb els anys ell mateix sha anat encarregant de prescindir per desembocar en un cinema ms comercial i popular. Aquest nou cam lha portat a moures en el terreny cmode dels gneres encara que mantenint sempre una connexi amb un cinema darrel social. Daquesta manera, Pablo Trapero visitava el melodrama carcelari i maternal a Leonera (2008) amb protagonisme de la seva companya Martina Gusman i desprs aparellava aquesta actriu amb el galant Ricardo Darn a Carancho (2010), ara sota un format de thriller intens i vibrant amb la corrupci de les companyies asseguradores daccidents de fons.

La recerca dun pblic ms nombrs i la seva estabilitzaci dins de la indstria argentina com un valor segur lha portat a la internacionalitzaci del seu cinema a travs duna coproducci amb Espanya i Frana que ha comportat la presncia en el repartiment de lactor belga Jrmie Renier, un rostre habitual en la filmografia dels germans cineastes Dardenne. Elefante blanco s un intent fora irregular de congeniar entreteniment i cinema de denncia social a partir de la tasca evanglica duna parella de sacerdots i una assistenta social compromesos amb lentorn marginal de barris perifrics, les villes, que proliferen en les grans ciutats argentines. Sn barris amb condicions precries en els quals samuntega una poblaci que ha emigrat a les capitals i que ens recorda, per exemple, el fenomen de massificaci i pobresa de les faveles brasileres.

s una mostra de lactivisme de lesglsia catlica de base en favor dels menys afavorits i de la seva lluita per la millora de les condicions de vida del barri i de la poblaci que els du sovint a enfrontaments amb les instncies poltiques municipals, la mateixa cspide eclesial oficial o les xarxes criminals que viuen sota el paraiges desregularitzat daquests poblaments sovint illegals. La gran feina es centra en la rehabilitaci dun edifici mastodntic abandonat per convertir-lo en equipament del barri i que rep el nom popular de la pellcula, lelefant blanc, smbol i exponent de la deixadesa i la crisi perptua dun pas.

Per el problema daquesta benintencionada cinta carregada de valors humans, socials i religiosos, amb una reivindicaci inclosa de la memria del capell activista i mrtir Mjica assassinat els anys 70, i que en alguns moments pot recordar el film emblemtic La misin, s que mai acaba dencaixar els diferents fronts oberts. Daquesta manera costa dharmonitzar la crisis de fe dun dels protagonistes, els problemes de pressupost i tibantor amb les autoritats que genera la remodelaci de ledifici en qesti, les tensions amb les brigades de treballadors que no cobren el seu sou, o diferents histries colaterals de la barriada. En el seu favor juga la credibilitat de personatges i situacions aix com la sensaci de immediatesa que transmet la cmera al prendre el pols a la barriada.

Notcies - Cinema Catal . NET
Ricardo Darn a Elefante blanco


lectures: 1216

Una crtica de Joan Millaret Valls

17 de juliol de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Per mi, l'obra ms rodona de Trapero, de qui tamb m'agrada molt Familia Rodante
Cesc17-07-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small