cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FESTIVAL DE SANT SEBASTI RECOBRA LA NORMALITAT

El cam ascendent que havia seguit la programaci del 60 Festival de Sant Sebasti durant els seu primer tram de recorregut sembla haver tocat sostre. Larribada del mal temps aquest dimarts 25 sembla haver contribut a linevitable regressi als estndards habituals duna graella marcada per la regularitat i sovint latonia. Diferents propostes han arribat per refredar els enlairats nims cinematogrfics daquests darrers dies i posar les coses al seu lloc.

Noies airades
El director d'Entre les murs/La classe, Laurent Cantet, ha presentat en la secci oficial a competici la pellcula parlada en angls Foxfire a partir de la novella Puro fuego de Carol Joyce Oates. El ttol daquest film respon al nom duna societat secreta constituda por noies que volen defensar-se del masclisme agressiu de companys i familiars i alhora com a mostra doposici a lordre establert. Aquesta agrupaci de caire feminista i antisocial s al capdavall smptoma dun estat dnim de malestar irat durant els felios anys 50 de la postguerra nord-americana.

Aquesta cinta resulta sorprenent i alhora indicativa dels moviments socials i ideolgics que eclosionaran amb posterioritat i serveix com a barmetre de les pulsions espontnies dunes adolescncies rebels amb causa femenina. Un grup de noies que sorganitza sota codis de germandat i tamb com a grup agitador que remou conscincies i posa en qesti la societat hipcrita i puritana del moment per subvertir-la. Un revulsiu retrat de grup que evolucionar pel cam incert i desconegut de la deriva radical que significar una fractura evident entre un abans i un desprs.

No es pot obviar linters dall que revela el director francs aix com la relectura en clau actual que es desprn daquest incipient associacionisme feminista. Per tampoc es pot passar per alt que la cinta resulta massa plana, rutinria, sense rugositats, i que li falta aprofundir un xic ms en diferents aspectes que malauradament situen el film en el territori de la superficialitat.

Maternitat difusa
La quarta pellcula espanyola a competici ha comportat el nou aparellament de lactor i director itali Sergio Castellitto i lactriu espanyola Penlope Cruz a Venuto al mundo/Volver a nacer desprs del seu treball conjunt a lanterior cinta de Castellitto.

En la present ocasi, la diva espanyola interpreta a Gemma, una dona casada amb un militar itali, que viatja a Sarajevo amb el seu fill adolescent per buscar el rastre perdut del pare del noi, un fotgraf nord-americ, desaparegut en el setge de Sarajevo. Aquest retorn significa reviure el passat mentre els records de lextinta histria damor revelen el procs dolors i traumtic patit per la dona protagonista quan sha denfrontar a la maternitat. Un trajecte que es conclou al descobrir lautntica veritat que samaga rere el progressivament enrevessat naixement del fill per constatar qu res s el que semblava.

Tot aquest procs trasbalsador ens condueix inexorablement al salvatge bombardeig de Sarajevo per dibuixar els temps de la guerra com a tel de fons histric convuls. s una opci lloable per estril ja que la pellcula es mostra incapa de recrear tot el dramatisme de la situaci al privilegiar lefectisme del conflicte amb ingredients potics a remolc de la visi idealitzada de la vella colla damics de Gemma. Per el que escola perillosament la cinta vers el ridcul s la llarga demora duna resoluci que comporta una melodramatitzaci afegida aix com la profusi de fets amagats que contribueixen a embolicar la troca fins a lestrpit.

Dins del laberint
Estimable resulta la tercera cinta del libans Zaid Doueiri The attack/El atentado en qu es retrata lestat dincredulitat dun cirurgi rab confortablement integrat en la societat jueua quan descobreix que la seva dona cristiana sha immolat en un atemptat sucida que ha causat prop duna dotzena de morts en un caf jueu.

Aquesta carnisseria humana s una sotragada difcil de pair pel marit ja que ignorava lactivitat illegal de la seva dona. La rbia del cirurgi es fruit duna sensaci dengany, de cabreig per haver estat utilitzat, i reacciona com el marit que ha estat vctima duna infidelitat ja que ignorava absolutament la vida parallela que menava la seva estimada quan tot semblava un matrimoni feli i ben avingut.

Del xoc inicial, el marit passa a la indagaci de les persones i els ambients que han fet possible que a la seva dona se li girs el cervell. Aleshores sendinsa en un laberint familiar, religis i nacional que acabar posant a prova tamb el seu propi encaix dins de la societat jueva. Una recerca de motius, causes i determinacions per acabar atrapat en una xarxa complexa i contradictria de pensaments i sensacions. De fet, aquest periple extern s una mostra tamb del viatge intern del cirurgi que mostra el seu involuntari retorn a la dissort del poble palest. La recerca comporta el coneixement i aquest desemboca en la transformaci del propi personatge que obra de nou els ulls davant de la realitat dun poble palest subjugat a la qual havia girat lesquena.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film The attack/El atentado


lectures: 1028

Joan Millaret Valls

26 de setembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small