cinema catal� . caT
Notícies anteriors
FESTIVAL DE CONTRASTOS. DEL NORD GLAAT AL SUD DESRTIC

La quota de participaci sud-americana en la secci oficial lha cobert un habitual del festival com largent Carlos Sorn, encara que els paisatges argentins van ser tamb lescenari natural de la cinta espanyola El muerto y ser feliz de Javier Rebollo, amb un film de gran calidesa enmig de laridesa patagnica. Daltra banda, el reputat director suec Lasse Hallstrm sembla haver retornat a casa i a la seva llengua materna desprs dun llarg periple danys pel cinema nord-americ parlat en angls en un film rodat ara en un nord glaat amb personatges psictics.

Histries mnimes
El director argent Carlos Sorn reincideix en la competici del Festival de Sant Sebasti per cinquena vegada amb Das de pesca. Una nova proposta que sajusta al model patentat per ell mateix consistent en histries senzilles carregades dhumanitat i rodades en un estil marcat per la seva transparncia amb atenci pels petits gestos i els silencis que conformen els seus personatges. Un format reconeixible i que li ha donat popularitat especialment des del premi especial del jurat lany 2002 obtingut per Historias mnimes.

El seu protagonista es un home que volta la cinquantena i que viatja a la Patagnia argentina per dedicar-se a la pesca del taur desprs de sortir duna addicci alcohlica. Un viatge de renaixement personal marcat per encontres casuals que contribueixen a construir una particular geografia humana del nou territori marcada per la cordialitat, la franquesa i la bonhomia. Personatges fugissers que aporten histries personals paralleles a la daquest protagonista solitari i callat que, al capdavall, si es troba en aquesta terra remota s per retrobar tamb la pista perduda de la seva filla.

Un retrobament conflictiu que fa intuir histries soterrades que han sacsejat la vida daquesta famlia ara disgregada i que es fa present en posats i mirades aix com en frases callades. Una pellcula feta de moments, instants, paraules i detalls reveladors i clarividents. Per tamb un film extremadament petit, minscul, en qu el seu minimalisme expressiu i narratiu sembla que no acaba de donar-li prou entitat. Sensaci de quedar-se curt, de no arribar al que podria donar.

Psicopaties nrdiques
El director suec Lasse Hallstrm sha apuntat al carro de lxit internacional que est visquent la novellstica negre del seu pas en ladaptaci duna obra de Lars Kepler al film The hypnotist. Es tracta dun thriller sobre un assass mltiple que ha massacrat una famlia sencera i del qual es desconeix la identitat. Un crim esgarrifs del qual ha sobreviscut el nen de la casa per que es troba molt mal ferit en un hospital. Per resoldre el cas, lagent federal de torn demana els serveis dun metge ara desacreditat perqu hipnotitzi al noi i poder extreure aix algunes pistes que ajudin a esclarir els fets.

La pellcula reposa en una trama dintriga progressivament enrevessada que amplia el seu radi dacci afegint la famlia de lhipnotitzador que travessa una crisi matrimonial. Safegeix aix un component melodramtic que aporta un component sentimental que mai acaba dencaixar en aquest funcional thriller dinvestigaci criminal. Es prescindeix denfocaments sociolgics o de components de denncia o de crtica dels mals dun pas habituals en altres cintes per focalitzar-ho en la simple mecnica de la intriga policial dun criminal didentitat fugissera.

El film est mancat darestes, no depara tampoc grans sorpreses i apareix desprovet daquella atmosfera que pot atorgar un psit de densitat o daire pertorbador al que sexplica. Cal valorar laposta per defugir els llocs comuns dels thrillers adrenaltics i atronadors en benefici dun embolcall ms sec i auster per la llstima s que al final no superi el llindar de la discreci, del digne passatemps, del funcional entreteniment.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film The hypnotist


lectures: 1056

Joan Millaret Valls

29 de setembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small