cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SITGES 2012, CRÒNICA DEL PRIMER CAP DE SETMANA

Després d’obrir les portes aquest dijous amb la pel·lícula catalana El cuerpo, òpera prima d'Oriol Paulo, una de les estrenes més esperades, aquest divendres s’engalanava amb una de les cites més destacades d'aquesta 45a edició com ho és la presència del director de culte Don Coscarelli, creador de la saga Phantasm, que ha rebut el premi Màquina del Temps en reconeixement a la seva trajectòria, el cineasta nord-americà d'origen libi estrena a Sitges John Dies At The End.

També ha aterrat aquest cap de setmana a l'Auditori la primera pel·lícula xinesa rodada amb tecnologia Imax 3D, Flying Swords Of Dragon Gate, de Tsui Hark, tot un desplegament del millor cinema d'arts marcials. Un film on impera la tecnologia estereoscòpica per sobre d’una sòlida trama, on uns lladres que es fan passar per ciutadans respectuosos de la llei esperen descobrir la llegendària ciutat perduda enterrada al desert.

L'Auditori va cloure el divendres la jornada amb una interessant Marató de cinema Found Footage, formada per les pel·lícules V/H/S, Area 407 i The Bay, tres mostres del gènere cinematogràfic que feien botar de la butaca a més d’un espectador. Especialment V/H/S, pel seu realisme palpable, una antologia de terror centrada en un grup de degenerats que són contractats per un misteriós subjecte perquè arribin a una casa abandonada i trobin allà una cinta maleïda amb imatges horribles.

El Festival ha iniciat aquest cap de setmana el seu important espai mediàtic amb la visita de dos pesos pesants del fantàstic. Eli Roth, director, productor i actor presenta Aftershock, una pel·lícula del cineasta xilè Nicolás López escrita, produïda i protagonitzada per l’americà, ambientada en el terratrèmol que va patir Xile el febrer de 2010. López, que aposta per un film embotit de sang i horror, ha afirmat en roda de premsa: “No hi ha res més terrible que la mare natura sigui l'assassí”.

Elijah Wood, encasellat pel seu paper de Frodo a El senyor dels anells i la recent rodada El Hòbbit: Un viatge inesperat, ha arribat al Festival enmig d’una multitud de fans, com a protagonista de Maniac, on interpreta un individu solitari i fosc, i que ha rebut aquet dissabte nit el premi Màquina del Temps. El film, de Franck Khalfoun, és una coproducció d'Alexandre Aja, Thomas Langmann i William Lustig, i és un remake d'un dels slashers més violents dels anys vuitanta.

El matí d'aquest dissabte ha tingut com a protagonistes els fans de la saga Crepúsculo (Twilight), que avui han pogut veure en primícia alguns minuts de material inèdit d'Amanecer 2, després que alguns fins i tot passessin la nit fent cua als voltants de l'Auditori. Chaske Spencer, un dels actors del film, ha firmat autògrafs i ha atès els seus seguidors de forma amable, un número de fanàtics menor que el que va rebre a Robert Thomas Pattinson fa dos anys.

El cinema català és l'indiscutible protagonista d'aquest cap de setmana amb Insensibles, pel·lícula de Juan Carlos Medina, a cavall entre la Guerra Civil, la postguerra i l'actualitat, amb la clara intenció de recuperar la memòria històrica del nostre passat col·lectiu. Tal com ha explicat Medina, “encara hi ha molts tabús en el nostre imaginari que ens provoquen malsons, secrets que contaminen el nostre destí; de vegades la veritat pot ser més important que la vida mateixa”.

Insensibles és un thriller elaborat, farcit de mitjans tècnics de categoria, amb una aguda construcció de les dues línies temporals que formen la història. Ens trobem amb una cinta que parla tan del concepte de pare com de les mentides que porten a destruir una família. Emmarcada dins de la guerra civil, Insensibles es fa ressò d’aquesta tràgica època històrica en un relat on es conjuga molt bé l'íntim amb la base històrica, una crònica amb tints de conte màgic que deriva en l'horror més refinat.

Més premis destacats com el de l'actriu catalana Teresa Gimpera, rostre emblemàtic del fantàstic espanyol dels anys setanta, que ha recollit abans de la projecció d’Insensibles el Premi Brigadoon Nosferatu, un guardó honorífic a tota la seva carrera cinematogràfica. L'any 1965 debutà com actriu casual a la pel·lícula Fata Morgana, de Vicente Aranda i posteriorment participa a varis films rodats a Espanya, França i Itàlia. Obtingué gran popularitat quan fou designada Lady Europa l'any 1969.

Finalment, aquest diumenge un tsunami s’ha emportat el nombrós públic a The Impossible, una de les pel·lícules de l'any amb opcions d'entrar en la cursa dels Oscars. El seu director, el barceloní J.A. Bayona, ja va conquerir Sitges l’any 2007 amb El orfanato. Ara ens relata una espectacular història, basada en fets reals, d’una família que va viure el tsunami de Tailàndia del 2004. El cineasta ha vingut acompanyat del jove Tom Holland, que comparteix repartiment amb Ewan McGregor i Naomi Watts. Bayona deia en roda de premsa que “és una pel·lícula dedicada a tota la gent que va patir aquella tragèdia”.

Notícies - Cinema Català . NET


lectures: 677

Èric Antonell

8 d'octubre de 2012


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

he vist insensibles i m'ha agradat, coincideixo amb tu eric, imposible no m'ha agradat tant, molt bombo i platillo pero res mes
david09-10-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small