cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CONTRA ELS ABUSOS DESTAT. FNIX 11.23

Pellcula basada en la histria verdica del nen ric Bertran de Lloret de Mar que amb 14 anys veure la seva casa registrada per un grup de gurdia civils de la brigada antiterrorista i desprs va ser portat a declarar a lAudincia Nacional pel delicte de terrorisme informtic per comminar a una cadena de supermercats a etiquetar tamb en catal els seus productes lany 2004. Aquest fet increble va comportar un considerable enrenou en el seu moment per la desproporci de lacci que es va emprendre contra ell va ser motiu duna demanda de compensaci que va ser desestimada i posteriorment el cas va caure en loblit.

Que la pellcula shagi estrenat coincidint amb el moment tan intens i lgid que est vivint el nostre pas i prcticament coincideixi amb la campanya electoral del present mes de novembre podria aixecar moltes suspiccies, per loportunitat de tot plegat sembla ms aviat fruit de la coincidncia. I s que la pellcula es va comenar a rodar el 2005 per els problemes de finanament han provocat la demora en el temps de la seva realitzaci. Aix que es tracta dun projecte que ve de lluny i que sembla que sha pogut enllestir, encara que en data ben tardana, al cap de 7 anys, grcies tamb al micromecenatge en el qual han participat nombrosos particulars que han fet diferents donacions.

La pellcula s un film poltic que denuncia de forma contundent els abusos de lestat damunt persones innocents que han estat incriminades per diferents motius. El film s un clam en contra del poder de lestat que pot trepitjar drets elementals individuals emparat en lleis antiterroristes que afavoreixen mesures especials que posen en quarantena els drets humans ms bsics. Una aplicaci de la llei extrema que pot ocasionar el rebuig social automtic envers els inculpats i lhostilitat general per culpa de qu la presumpci dinnocncia sembla que recula davant qualsevol acusaci de terrorisme.

El film de Joel Joan i Sergi Lara t lencert i la gosadia de posar damunt la taula un cas poltic que en el seu moment va ser considerat una ancdota per que va deixar seqeles en els seus protagonistes principals, estigmatitzats per la seva relaci amb el terrorisme, malgrat el suport popular i latenci dels mitjans. Els directors converteixen aquest cas en un clar manifest independentista per sobretot s un crit dalerta de prctiques intolerables fet en la lnia de treballs com els de Ken Loach o Jim Sheridan quan han mostrat algunes barbaritats comeses en el nom de lestat. En aquets sentit, Joel Joan i Sergi Lara aprofiten tamb per fer referncies a altres casos en qu fins i tot la tortura i els maltractes shan aplicat a altres detinguts posteriorment deixats en llibertat com els dels jocs olmpics de Barcelona o els responsables del diari Egunkaria.

El film podria esdevenir un pamflet si no es recorda que els fets van succeir realment. Lespectador pot arribar a no creures el que veu perqu els fets sn tan terribles i desproporcionats que fa la histria inversemblant, com inventada. Per la veritat s que el film ha hagut de rebaixar el to inconcebible de tot plegat per fer-ho comprensible ja que la histria en si s desmesurada, surrealista, hom diria que s impossible que tingus lloc lany 2004. Aix, els damnificats han comentat que la pellcula tan sols reflecteix el 10% del malson que van viure.

La pellcula construeix un heroi adolescent que fa trontollar fins i tot els temors i les pors dels grans. Aquest film cont una escena nuclear en linterrogatori de lric en qu tothom es plegaria al poder de la fora i la coerci, a la ra del poder, per un nano de 14 anys desafia a la fiscal del cas per no deixar-se adoctrinar i combregar amb rodes de mol de lespanyolitat ms rncia. Una escena brutal en qu no el nen no es vol confessar espanyol quan linterrogatori ja ha perdut el seu sentit i sha convertit en una cerimnia delirant en qu la fiscal sembla que faci ms de mare cabrejada que daplicar el seny i la ra en la sessi. Hom diria que la situaci s fruit de la imaginaci tendenciosa dalgun illuminat si no fos dolorosament cert com aix ho confirmen els testimonis.

Est clar que la pellcula tamb arrodoneix el cas amb una histria dadolescncia, damistat entre companys, de pressions al collegi, denamoraments entre nois. Per sobretot, el que refora el carcter adolescent del imaginari del nen s la rellevncia que adquireix les lectures de Harry Potter don treu lExrcit del Fnix, nom de la seva pgina web on fa proselitisme de la causa independentista. Igualment, la pellcula cuida de subratllar el conflicte familiar amb ingredients melodramtics ben eficients com una figura del pare que desconfia i saparta del seu fill mentre la mare esdev una mare coratge disposada el seu fill fins on calgui.

No estaria de ms tamb defensar una pellcula pels seus propis mrits, ms enll de compartir o no una causa poltica catalana determinada, i la veritat s que ens trobem amb una pellcula que sap moure eficament tots els seus components, una pellcula trepidant, feta amb tremp i nervi, perfectament construda i interpretada de forma excellent pels seus protagonistes. El nen, interpretat per Nil Cardoner de Polseres vermelles resulta prodigis, i igualment extraordinaris sn Rosa Gmiz fent de mare de lric i lex Casanovas fent de pare, qui pateix la brillant transformaci de galn catal en transportista aclaparat i superat per tot plegat. I qu dir del paper ms difcil, el ms odiat, el de la fiscal que est interpretat per lactriu canria Ana Wagener, que combina el registre bondads amb el seu costat ms sinistre i amenaador.

En els crdits finals de la pellcula es recupera el tema de la Maria del Mar Bonet, Qu volen aquesta gent que truca de matinada?, un tema que ajuda a connectar els fets denunciats amb moments negres de la nostra histria com el franquisme. Al final de la pellcula es recuperen les imatges autntiques per reforar el sentit de document i de verisme de tot plegat, com els parlamentaris catalans que van donar suport al nen ric Bertran a Madrid o lentrevista de Josep Cun al mateix processat.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1275

Joan Millaret Valls

7 de novembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

sort amb l'estrena!
Maria09-11-2012

Est molt b que facin pellcules aix, espero que en facin ms. Felicitacions a l'equip.
Pau02-12-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small