cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EN LA CASA. OZON INVOCA L'ESPERIT DE HITCHCOCK

Franois Ozon no et deixa indiferent. O tagrada molt o el detestes. De fet, fins i tot poden passar totes dues coses quan et mires una de les seves pellcules, el que demostra que som davant duna figura polmica i genial. Pocs cineastes del panorama actual sn tan verstils (ha fet comdia, drama, musical) i han sabut crear un univers propi al llarg de la seva trajectria flmica. El realitzador francs, a ms, s valent. A En la casa juga amb lespectador submergint-lo en una mescla inslita entre realitat o ficci. Si et deixes atrapar i jugues, tencantar.

Una pellcula juganera
Quan arrenca el curs acadmic, un avorrit professor de francs (interpretat per un dels actors gals ms sollicitats del moment, Fabrice Luchini) queda atrapat pels relats que escriu un dels seus alumnes. El jove, a qui dna vida el rostre revelaci de la temporada, Ernst Umhauer, dedica els seus textos a narrar la vida dun altre noi de la classe en una tpica famlia perfecta. Aix serveix a Ozon per burlar-se del model social i intellectual burgs, ple de luxes i comoditats per sense nima ni sentiment.

Aix, professor i alumne comencen una relaci en qu res s el que sembla i que proposa la reflexi sobre la creaci artstica i la funci ldica que se li dna per fugir de la mediocritat del nostre dia a dia. Si a ms de Luchini i Umhauer al repartiment hi afegim els noms de Kristin Scott Thomas i Emmanuelle Seigner, imagineu-vos-ho: la pellcula s una delcia, un joc que Ozon administra de manera entremaliada i que es burla dels tpics narratius que contaminen el cinema: lerotisme destar per casa i els girs argumentals gratuts sn desmuntats sense pietat.

La pellcula s una delcia (...) que es burla dels tpics narratius que contaminen el cinema
Si la pellcula funciona, per, no s noms per la inspiraci dels seus actors. La narrativa del conjunt s slida, i les batalles dialctiques entre docent i estudiant sn brillants. El ritme s gil i la posada en escena s elegant i sbria, per al mateix temps original. De fet, hi ha escenes en qu Luchini i Umhauer entren literalment als escrits de lltim i sn uns espectadors ms de la funci. A cada nou ingredient a la trama el suspens va en augment i la curiositat creix. En aquest sentit, i pel to del film, tot plegat evoca lesperit del Hitchcock de La finestra indiscreta.

En la casa s un dels ttols de lany. Si b s reiterativa en alguns passatges, la seva proposta s rotunda i estimulant. Surrealista i divertida, trista i amarga, lobra dOzon dna una nova dimensi a la figura del voyeur. La lnia que separa el que s cert del que inventem s fina, finssima. Potser s aix perqu en el fons fons i forma sn al mateix, a la creaci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Fabrice Luchini i Kristin Scott Thomas en un instant del film


lectures: 1069

Una crtica de Marc Busquets Obr

23 de novembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Excellent pe.lcula; molt interessant descobrir joies com aquesta a la cartellera...
Josep M.26-11-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small