cinema catal� . caT
Notícies anteriors
NACER. DIARIO DE MATERNIDAD DE JORGE CABALLERO GUANYA EL 19 FESTIVAL DE CINEMA INDEPENDENT DE BARCELONA-L'ALTERNATIVA

En primer lloc, cal congratular-se per la permanncia del Festival de Cinema Independent de Barcelona tot i la difcil crulla en qu es troba la cultura i les seves diferents manifestacions per culpa de la crisi i les inapellables retallades. El certamen barcelon aconsegueix mantenir-se dins del circuit de festivals de cinema independent amb el seu marcat perfil propi d'inexcusable referncia europea. La rdua supervivncia ha comportat alguns sacrificis com la reducci dels dies de festival per malgrat el redoblat esfor de contenci, el certamen segueix preservant les seccions habituals i conserva intacta la gratutat del seu ms clssic espai identitari, Pantalla Hall, on s'ofereixen projeccions ininterrompudes de curtmetratges de tot tipus, des de l'experimentaci fins el curt de denncia.

La secci oficial de llargmetratges a concurs s'ha vist majoritriament monopolitzada pel format documental. Destaca la crnica en carn viva de la resistncia pacfica al llarg del temps dels habitants d'un poble palest davant una aclaparadora ocupaci israeliana a 5 broken cameres de Emad Burnat i Guy Davidi. Sobresurt la investigaci periodstica de la mort de dos romanesos d'tnia gitana a Alemanya desprs de la seva reunificaci que estn un mantell de sospita de racisme latent sobre el cas a Revision de l'alemany Philip Scheffner. En aquesta secci oficial fins i tot la realitat emergeix trencant la closca de la ficci com testifiquen ttols com el primer llargmetratge de la francesa Valrie Massadian Nana o el nou treball d'un habitual del certamen barcelon com el mexic Nicols Pereda a Los mejores temas.

Entre les diferents mirades que enriqueixen la nostra percepci del mn, el jurat va escollir com a millor treball del certamen el documental del colombi establert a Barcelona Jorge Caballero Nacer. Diario de maternidad per la seva ntima proximitat no invasiva en el retrat d'un grup de dones que donaran a llum en diferents hospitals pblics de Bogot. Daltra banda, el millor curtmetratge del certamen, que es va desenvolupar entre els dies 20 i 25 de novembre, va ser A story for the Moldins de Sergio Oksman i es va atorgar una menci especial al treball de Vika Kirchenbauer Like rats leaving a sinking ship.

Ms enll de les seccions oficials a competici, L'Alternativa procura donar visibilitat a nous treballs realitzats al marge de la indstria perqu trobin tamb una nova lnia de circulaci a la secci parallela Panorama. El festival no es circumscriu nicament a la projecci de films sin que diversifica les seves activitats donant suport a lnies formatives amb escoles i centres docents dedicats a la creaci, afavoreix el contacte entre professionals del sector, imparteix tallers sobre aquelles imatges filmades que han estat descartades o oblidades i, en definitiva, obre espais per al debat i la reflexi.

Sens dubte, un dels principals reclams d'aquesta edici ha estat consagrar sengles retrospectives al cineasta portugus Pedro Costa i l'actriu i cantant francesa Jeanne Balibar mitjanant el suport tamb de la Filmoteca de Catalunya. Ambds creadors fan gala d'una arriscada trajectria artstica que no obeeix a cap moda i que encaixa amb els preceptes artstics defensats i propagats per L'Alternativa. Tots dos homenatjats shavien de retrobar de nou a Barcelona per presentar el seu treball conjunt Ne change rien -nic film de Pedro Costa estrenat en sales espanyoles - per finalment el director de No quarto de Vanda va cancellar la seva visita. En el marc de la retrospectiva dedicada a Pedro Costa es va poder visionar el seu ltim treball, el curtmetratge O nosso homem, on ens enfrontem de nou a una estilitzada aposta per un cinema d'exclosos socials que privilegia els contorns que emergeixen grcies a contrastats clarobscurs aix com elaborades composicions de quadre. Mentre que Jeanne Balibar, musa del cinema d'autor i tamb dona activista, es convertia en una mena de padrina del certamen en presentar algunes projeccions de la seva retrospectiva, participar en colloquis amb el pblic, formar part del jurat de la secci oficial de llargmetratges i mostrar el seu recent debut com a directora - al costat de Pierre Lon - en una particular i librrima versi del mite dElectre, Per Exemple, Electre.

Notcies - Cinema Catal . NET
Nacer. Diario de maternidad


lectures: 1057

Joan Millaret Valls

26 de novembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small