cinema catal� . caT
Notícies anteriors
AMB EL SOMRIURE, LA REVOLTA: JORDI DAUDER, LA REVOLUCI PENDENT, D'ANTONI VERDAGUER

Aquest documental presentat en la cloenda de la Mostra de Cinema Llatinoameric de Lleida el mes de mar passat com a homenatge al desaparegut i insubstituble actor Jordi Dauder, amic i patr de la Mostra, finalment aconsegueix arribar a la cartellera. La estrena en sales ha estat possible grcies a la distribuci a crrec de Ramon Trmens i la seva productora Segarra Films.

El lleidat Ramon Trmens ha estat coproductor daquest documental pstum al costat de la productora Films de lOrient de Sandra Forn. Cal recordar que Ramon Trmens, com a director de Catalunya ber alles! (2011), ja havia tingut oportunitat de treballar amb Jordi Dauder, on feia una de les seves darreres aparicions en el cinema tot interpretant un daquells dolents que ideolgicament estava a les antpodes del seu pensament i ideari, un candidat poltic catalanista, corrupte i xenfob.

Jordi Dauder es va iniciar tardanament en el medi cultural per al final va desenvolupar una meritria i extensa trajectria actoral bsicament en cinema i teatre i, tamb, televisi i doblatge. Per tamb era un agitador poltic incansable i incombustible com va demostrar fins al darrer moment desprs de posar-se al davant de diferents mobilitzacions de tot signe, especialment recordable en la campanya No a la Guerra . Una intensa trajectria iniciada en la clandestinitat i lexili francs a travs de la seva militncia en partits dextrema esquerra al retornar a Barcelona.

El cos central del documental el conforma lentrevista que Jordi Dauder va concedir al cineasta Antoni Verdaguer el 24 de maig, abans de la seva fatal desaparici als 73 anys a lestiu de lany passat. Entre actor i director hi ha unes dotze collaboracions mtues amb un resultat clar en qu lactor hauria estat el que ha treballat ms vegades sota les ordres del director terrassenc Antoni Verdaguer, ms enll duna amistat estreta que sarrossegava des dels anys setanta a Frana.

El documental sestructura narrativament en apartats temtics per tractar aspectes del seu treball artstic i el seu comproms poltic. El documental es complementa amb imatges darxiu de les seves actuacions teatrals i cinematogrfiques aix com declaracions i testimonis de nombroses personalitats i amics lligats al mn de la cultura que el van conixer i tractar com Calixto Bieito, Juan Diego Botto, Jos Sanchis Sinisterra, Ferran Mascarell o Josep Maria Benet i Jornet.

Tamb parlen dell Llus Llach i Slvia Bel desprs que tots tres participessin darrerament en recitals de poemes de tribut a Mart i Pol. Els directors de cinema catalans Pere Portabella i Ventura Pons tamb recorden Jordi Dauder des del respecte i lhomenatge. El director britnic Ken Loach tamb cita a Jordi Dauder desprs que lactor catal tingus oportunitat dinterpretar un personatge fet a la seva mida, un camperol revolucionari que defensava la collectivitzaci de la terra durant la Guerra Civil Espanyola, en el film en qu van participar plegats, Tierra y libertad (1995)
Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1162

Joan Millaret Valls

12 de desembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

gran Jordi Dauder, bon actor i persona de molta mentalitat. Sempre el recordarem per Nissaga de Poder i el seu merescut Goya a Camino
mart12-12-2012

Un d'aquells actors que realment estimven la seva professi...
Ramis12-12-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small