cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL HBBIT: UN VIATGE INESPERAT DE RESULTAT ESPERAT

El Hbbit: un viatge inesperat, comena amb lexpedici de Bilbo Bolson (un acurat Martin Freeman), arrossegat cap a una aventura pica per reclamar el regne perdut dels nans dErebor, conquerit temps enrere pel drac Smaug. L'empresa es presenta complicada, per el petit hbbit que no s que tingui un esperit especialment ferotge- comptar amb lajuda del mag Gandalf el Gris (un conegut Ian McKellen) i tretze nans encapalats pel llegendari guerrer Thorin Oakenshield (un contundent Richard Armitage).

Preqela dEl Senyor dels Anells dirigida per Peter Jackson, una faula juvenil i amena de la literatura fantstica transportada al celluloide, on es ressalta l'amistat, la superaci personal i els valors elementals entorn la famlia. Ens esperen nous personatges, trames i subtrames que ens porten a lorigen de tota l'epopeia posterior per, finalment, arribar a les profunditats de la terra on Bilbo trobar l'anell nic, un hipntic objecte que ser posteriorment la causa de tantes sagnants batalles a la Terra Mitjana.

Un viatge que amb ms o menys xit resulta entretingut i que cont instants buclics, encara que alguns d'ells ens deixin una lleugera sensaci de dj vu. Jackson ens submergeix en els inicis d'una nova trilogia amb fora encert, si obviem la seva falta de fidelitat amb el llibre original (cosa que els ms fantics potser no perdonaran). El director neozelands recorre -suposem que intencionadament- als bons recursos i als petits detalls de la saga inicial, amb el risc de perdre originalitat.

El que per descomptat no se li pot retreure a The Hobbit s l'enorme qualitat en el disseny de producci, un dels ms fascinants pel que fa a films de tall fantstic de lltim lustre. En part, aquesta excellent tasca d'ambientaci es deu a l's extensiu dels 48 fps i un fantstic 3D estereoscpic. Grcies a tot aix, s fcil sentir-se transportat a aquesta terra de fantasia medieval. No obstant, el doble de quadres per segon deixa a vegades un regust agredol en algunes escenes, amb un look plstic o de moviment alterat.

Cal destacar limportant tasca pel que fa a la banda sonora, a crrec de Howard Shore, tota una entitat a Hollywood que ja disposa en el seu currculum de films daltura com El silenci dels anyells, Laviador o La Mosca, on aqu compon una calcomania dEl senyor dels anells (tamb seva) per segueix en la lnia duna imparable simfonia, aventurera i encisadora. Aquesta clamorosa banda sonora concebuda per limprescindible canadenc, aporta unes dosis d'pica i emoci vitals per l'acci i el desenvolupament del film.

Andrew Lesnie, que ha collaborat a Babe, King Kong o El Senyor dels anells, desenvolupa el seu rol de director de fotografia dencrrec amb forces garanties ja que sap apostar per una emulsi penetrant i resultadista, congeniant perfectament amb els efectes visuals i lambientaci onrica. Darrere de lacurada fotografia trobem una amalgama davanats trucs apixelats i admirables putxinellis CGI (extraordinari Gollum interpretat per Andy Serkis), tot amanit amb la sal duna contundent tercera dimensi.

La part negativa del film s que les 324 pgines del llibre de J. R. R. Tolkien sestiren aqu com un xiclet. Mentre que la justificada trilogia d El Senyor dels Anells (1.368 pgines) sempre tenien un to jovial i lleuger, The Hobbit ens regala escenes de dilegs que s'estiren fins a l'infinit, amb una estructura lineal de captures i persecucions que es repeteixen de forma persistent. Durant tot el film, s com si es tracts de boicotejar i alentir el viatge dels nans de forma intencionada.

Els dos actes finals dEl Hbbit sn simplement una muntanya russa d'acci apassionant i aventura sense descans, que s tan atractiva i convincent com qualsevol passatge de la trilogia anterior. En la lluita per aconseguir la imatge ms espectacular possible, The Hobbit va per davant de les seves competidores. Noms certes llicncies argumentals i lentituds a partir del segon acte sn les responsables de qestionar les gaireb 8 hores corresponents a la trilogia completa.

Un llargmetratge capa de sobreviure a la immensa estela que suposa ser la preqela d'una de les millors trilogies de la histria del cinema fantstic i que, sense arribar a lexcellncia de les seves predecessores, proporciona unes magnfiques dues hores i mitja de cinema de gnere. Tot i aix, el metratge avana a pas de nans i queda clar que lobra de Tolkien s'ha dilatat de tal manera que la justificaci ha quedat substituda per la cobdcia de la recaptaci.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1368

Una crtica dric Antonell

12 de desembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

quines ganes de que sigui divendres per veurela!
enric vic12-12-2012

Com es poden fer 3 pelis d'un llibre de 300 pg i 3 pelis de 1400 pg de El Senyor dels Anells. Ser infame i pesada l'adaptaci! Muas muas
Laia C.12-12-2012

a mi em fa un pal que no us ho podeu ni imaginar... ja cansa tot aquest rotllo, que torni el Peter Jackson dels inicis, gamberro, divertit i sense prejudicis...
Carles13-12-2012

osti carles doncs te la recomano a tu i a tots els que us fa pal, acabo de venir al cine i s un passada, potse no esta al nivell de ESDA (que s un 10) per mola molt, el temps passa volant
joaquim (badalona)14-12-2012

Estic d'acord, no s tant dolenta, es deixa veure, potser es passa una mica amb l'ordinador, i a vegades les escenes sn massa llargues, per la resta molt b.
Pau18-12-2012

ja l'he vista! es bona per no tan com el senyor dels anells. aixo si, m'ho he passat be com un nen. bon nadal!
mart centelles24-12-2012

m'ha semblat repetitiva i gens sorprenent; noms destaca l'habilitat per desacreditar els efectes especials de la trilogia prvia
Lucas27-12-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small