cinema catal� . caT
Notícies anteriors
WOODY ALLEN. AUTOR: JORGE FONTE. EDICIONES CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS

Com moltes de les histries i llegendes que sexpliquen sobre Hollywood, un productor amb olfacte Charles K. Feldman - va descobrir i llenar a la fama el jove cmic Woody Allen lany 1965 per protagonitzar i escriure la seva primera aparici flmica, Qu tal, Pussicat? de Clive Donner. El director, que va nixer el 1935 a Nova York, ha esdevingut una autntica i cobejada celebritat mundial desprs de dotzenes de pellcules, tot encadenat treballs anuals sense defallir malgrat sobrepassar la setantena danys. Les seves pellcules sn sollicitades pels grans festivals de primera classe, s festejat per rodar avui en qualsevol pas europeu malgrat la seva nacionalitat nord-americana, i el seu prestigi s tan indiscutible que nombrosos actors i actrius de cotitzaci alta no dubten a retallar-se el sou per aparixer, moltes vegades, de forma testimonial en els seus films.

El director novaiorqus pot gaudir del privilegi ms envejat pels cineastes: el seu control absolut sobre el producte, lanomenat directors cut. I un reputat director que, fins i tot, pot menystenir els premis Oscar, passant de recollir el guard que va obtenir per Annie Hall (1977). Un director possedor dun rcord difcil daconseguir com s est nominat sis vegades com a millor director o catorze vegades com a millor guionista.

El director de la mtica cinta Manhattan (1979) s un home lligat indissolublement a la ciutat de Nova York, escenari natural de la gran majoria dels seus films, encara que actualment es bellugui per Europa entre Barcelona, Londres, Pars i, darrerament Roma. Nova York, la ciutat dels gratacels, de Central Park, del Planetari Hayden, de ledifici Dakota, del Madison Square Garden, ha estat una presncia dexcepci, vertader protagonista.Tamb s un director conegut per treballar amb collaboradors habituals, un director poc amant dels canvis i els relleus en lequip tcnic de les seves pellcules. Aix s famosa la seva amistat amb fotgrafs com Gordon Willis amb qui ha fet ms de trenta pellcules, o la uni amb Carlo di Palma durant catorze cintes. Altres directors de fotografia que han ocupat un lloc privilegiat en la filmografia de Woody Allen han estat el nrdic Sven Nykvist o el director dorigen xins Zhao Fei.

El novaiorqus Woody Allen s tamb un director conegut per les seves bandes sonores, una autntica senya didentitat associada, tamb, a la seva popular faceta de clarinetista a la banda The new Orleans Jazz Band que han convertit el jazz en el seu estendard musical. Carretades de clssics del jazz i el swing omplen les seves pellcules i, fins i tot, la seva ininterrompuda febre musical donaria peu a un homenatge explcit a la figura del guitarrista Emmet Ray a Acordes y desacuerdos (1999). De totes maneres, tamb manifesta una certa debilitat per lpera amb una selecci de temes ininterromputs per illustrar la seva filmografia, fins a arribar a Match point (2005) en qu el fons musical sinscriuria totalment en la msica clssica.

De Woody Allen tamb es conegut el seu amor pel cinema i la seva corresponent militncia cinfila. Aix veurem moltes vegades com els seus protagonistes o ell mateix, interpretant-se a s mateix, sendinsa en una sala de cinema o t converses sobre cine. Fins i tot, el cinema ser un referent ineludible en la seva posada en escena mitjanant la rplica i homenatge de moments cinematogrfics clssics com a Sueos de un seductor (1972); o el seu tribut i admiraci a la figura del cineasta suec Ingmar Bergman explicitat en cintes com Septiembre (1987); o arribant fins i tot a construir una oda al cinema a La rosa prpura de el Cairo (1985) en qu una dona arribava a penetrar la pantalla per viure en prpia pell una pellcula daventures de lpoca daurada de Hollywood en blanc i negre.

El present volum acabat deditar-se es troba actualment en la seva sisena edici i contempla fins i tot la darrera entrega corresponent al periple europeu que segueix Woody Allen aquesta darrers temps. Ens referim a la comdia coral i romntica A roma con amor estructurada en quatre histries independents que funcionen de forma parallela. Una cinta deutora dels habituals tpics italians i romans que la fa fora impersonal i turstica en excs. Aquesta incursi romana est protagonitzada, entre altres, per Alec Baldwin, Judy Daves o una Penlope Cruz que repeteix amb Woody Allen desprs de Vicky Cristina Barcelona (2008), i comportava tamb el retorn de Woody Allen davant de la cmera com a actor des de Scoop (2006).

I si voleu continuar endinsant-vos en les interioritats de la vida i lobra del veter i incansable Woody Allen esteu de sort perqu aquest mateix Nadal sestrena a casa nostra Woody Allen, el documental de Robert B. Weide amb la voluntat desdevenir una pea definitiva sobre el popular director novaiorqus. En el documental que segueix el procs creatiu i flmic de les pellcules de Woody Allen hi participen actrius com Diane Keaton, Penlope Cruz, Scarlett Johansson o Naomi Watts; actors com Antonio Banderas, Martin Landau o Sean Penn; els directors de fotografia Gordon Willis i Vilmos Zsigmond; aix com collaboradors, productors i representants.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1063

Joan Millaret Valls

27 de desembre de 2012


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

gran woody allen tot i que va comenar un tour turstic una mica 'de campo i playa' amb pelis ms lleugeres i no tant bones com les anteriors
jacob27-12-2012

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small