cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TRE ET AVOIR: UNA ENSENYANA DE PELLCULA

Mai la vida escolar havia sigut una experincia tan emocionant i sorprenent. tre et avoir (Ser i tenir) s un film documental que traa a la perfecci el fenomen francs de la classe nica. Amb un toc de sensibilitat i enginy, el director Nicolas Philibert mostra el dia a dia d'un conjunt d'alumnes que acudeixen a classe. De diferents edats, s'ajuden entre ells i aprenen quelcom que va ms enll dels coneixements escolars bsics: la convivncia i la dimensi humana.

En aix es basa, precisament, la classe nica. El fenomen acostuma a nixer a zones rurals, on les escoles no poden fragmentar els nens d'acord amb l'edat a causa del nombre redut d'alumnes. Tamb hi sol haver un sol professor que s'encarrega d'exercir una educaci personal a cadascun d'ells, adaptant-se al que ms necessiten. Aix succeeix a tre et avoir. El professor s un home de mitjana edat, que exhala devoci i autoritat. No obstant aix, el personatge adquireix a ms una carcter paternal. Tot i que instrueix els nens en coneixements i comportaments nobles, tamb els fa reflexionar sobre les seves actituds i t cura d'ells. La pellcula, doncs, deixa llegir entre lnies una relaci forjada en l'amistat i el respecte mutu. Dins d'aquest lligam costa distingir si els alumnes necessiten el mestre o, en realitat, s el mestre qui de deb els necessita a ells.

L'evoluci narrativa del llargmetratge demostra que el sistema educatiu s totalment vlid i exits, sempre i quan certes condicions es compleixin. Els pares tamb juguen un paper important en la docncia dels seus fills. Sn especialment cmiques les escenes on tota la famlia s'acaba reunint al voltant del nen per ensenyar-li diferents formes de resoldre un exercici. El rol del professor, que es reuneix amb els pares per comentar i millorar l'ensenyana, s sens dubte clau. De fet, el mestre es converteix en una espcie de mesies educatiu. Els nens li tenen una fe devota, i responen als seus discursos prctics amb absoluta atenci. No s d'extranyar, per tant, que incls les tortugues de l'escola allarguin el cap i l'observin, com si aix elles tamb fossin allionades sobre els valors sagrats de la vida.

Estrenada el 2002, aquesta mirada al fenomen francs de la classe nica va obtenir el 2003 el Premi de Cine Europeu al millor documental i va estar nominada als Premis BAFTA en la categoria de millor pellcula de parla no anglesa. Poca recompensa per una mestria tan destra.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1119

Una crtica de Sergi Bay

2 de gener de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Em sembla molt oport recuperar ara aquesta pellcula, en un moment delicat tamb a nivell educatiu, grcies.
Pere F.02-01-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small