cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LES RESTES DEL NAUFRAGI: IL VILLAGGIO DI CARTONE D'ERMANNO OLMI

Quan tot feia pensar que el veter director itali Ermanno Olmi es retirava desprs del seu anunciat adu en la pellcula Cien clavos (2007), ens trobem celebrant que hagi decidit valentament tornar a filmar. Ermanno Olmi no sembla resignar-se a emmudir la seva veu davant de les turbulncies del mn que estem vivint i/o patint i filma Il villaggio di cartone, una histria crepuscular i amarga sobre un capell que veu com el seu mn sensorra mentre una muni de clandestins es fiquen dins de la seva parrquia.

Lanci capell (Michel Lonsdale) s testimoni de com la seva esglsia es dessacralitzada i les imatges religioses sn desmuntades. Aquest procs de buidatge de contingut duna esglsia on ell ha estat capell des de jove serveix perqu el mossn prengui conscincia de linexorable pas del temps, de la solitud a la qual es veu abocat acompanyat per un aclaparador sentiment dorfenesa mentre la seva esglsia s reduda a un escenari despullat i, tamb, un qestionament de la fe al travessar aquest moment de crisis religiosa i personal. Enmig daquesta crulla existencial arriben una srie dimmigrants illegals que troben refugi en aquesta parrquia en desballestament. Un evident revulsiu pel vell capell que el menar a prendre decisions i a replantejar-se tant les seves creences com el seu passat.

Aquest relat pren ben aviat un caire simblic des de la seva prpia concepci al privilegiar un espai tancat com aquesta esglsia en cam del dess i fer desaparixer radicalment el mn exterior. Una posada en escena que no vol dissimular la manifesta teatralitat duna histria reduda als mnims elements per construir una progressiva geografia de la buidor que tenalla al mossn. La intromissi dels sense papers perseguits per la policia incorpora alhora un interrogament dels nostres valors fundacionals europeus com la llibertat, la tolerncia, el respecte o lacollida. Un conjunt dideals elevats que tamb semblaven sagrats per que les mesures legals han posat contra les cordes mitjanant lexpulsi, la persecuci, la detenci o la marginaci dels ms desfavorits.

Una recomanable pellcula dalt contingut social i espiritual que contribueix a repensar el mn en qu vivim. Per que no ho fa des del pamflet, des de la retrica o la xerrameca, sin des de la bellesa i el lirisme dunes imatges de marcat segell allegoritzador que traspuen un cert ascetisme formal i escnic per alhora amb un treball laboris dilluminaci prou expressionista per esculpir els rostres dels acampats en la parrquia en escenes de clarobscurs tot creant moments escultrics de gust religis.

Una lcida i urgent reflexi humanista sobre cap on anem, un emotiu crit dalerta - com resen les darreres paraules inscrites en la pantalla - que ens interpella a fer alguna cosa abans que la histria sens emporti a tots. Un sentiment de neguit i angoixa es fa evident en les profundes i misterioses imatges dErmanno Olmi que no pot renunciar a descriure aquest desgavell general amb unes darreres imatges categriques: unes restes dun naufragi en la sorra duna platja. Una allusi metafrica de latzucac de la nostra avanada civilitzaci aix com la clara plasmaci de la tragdia real de molts immigrants que shan quedat a les portes del somni.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1248

Una crtica de Joan Millaret Valls

23 de gener de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Gran Ermanno Olmi. Em van encatar Cammina cammina i Il segreto del bosco vecchio. Es pot veure al cine, l'estrenaran?
marc badalona01-02-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small