cinema catal� . caT
Notícies anteriors
VOL DE CURTA VOLADA: LOS AMANTES PASAJEROS, DE PEDRO ALMODVAR

El manxec Pedro Almodvar ha fet una aposta decidida per retornar al territori primognit de la comdia desprs de dedicar-se aquests darrers anys a rebregar i forar els contorns del melodrama. No hi ha res dolent en volar desengreixar-se d intensitat trgica i de nivell de transgressi com mostrava en la seva darrera etapa i, sobretot, en la seva ltima pellcula La piel que habito. Fins i tot pot resultar teraputic i saludable llenar-se a la lleugeresa duna proposta com Los amantes pasajeros per la sensaci final s que ha sembla haver renunciat momentniament a uns criteris elementals dexigncia i dambici qualitativa.

Desprs duns bonics ttols de crdit afins al mn almodovari de seguida es tora linters amb l aparici episdica dels internacionals Antonio Banderas i Penlope Cruz en una gag inaugural a la pista daterratge dun aeroport que posa a lespectador en estat dalarma per una obertura tan ridcula.

Lenfocament s evidentment estilitzat a travs de la presncia subratllada dun mnim decorat que representa un avi en ple vol que actua despai escnic amb protagonisme de fons i colors gaireb de musical kitsch, encara que en cap moment vol dissimular la seva manifesta artificiositat. Aquesta opci teatral li serveix a Almodvar per tancar els protagonistes principals en el compartiment VIP de lavi mentre deixa fora descena la classe turista, expulsada al fora de camp. Aquesta argcia li permet prescindir dextres i secundaris per concentrar-se en les peripcies dels hostessos de vol, els pilots i un redut i escollit nombre de passatgers de classe preferent.

Per aleshores tampoc es mostra capa de seguir laposta del clos espai fsic quan afegeix una escapada fora de lavi, com una fuga dingredients romntics i melodramtics, a remolc dun personatge mentre les histries particulars dels altres no sn mostrades i sn explicades a travs dels dilegs i trucades telefniques. Aquesta sortida trenca la unitat de lloc i despai i resta com un afegit, una ramificaci del tronc central que cau en terra de ning.

Al situar lacci en un vol amb problemes, Almodvar fa un joc de curta volada amb els referents patentats en les pellcules de desastres amb avions a punt destavellar-se o explotar en ple vol que reposen sobre els conflictes interns del seu ampli repartiment i que Almodvar condueix al seu propi terreny, el de les inclinacions sexuals i els problemes dins de la parella.

No cal dir que brillen autnticament els amanerats hostessos gais de vol, un tercet de nois Almodvar efervescents i radiants Javier Cmera, Carlos Areces i Ral Arvalo -. Per el moment de glria pel seu llument es busca en una escena consistent en la inclusi dun nmero cantat estil karaoke amb una coreografia de ball per que malauradament apareix mancat dencant i grcia i tot plegat queda en foc dencenalls, lluny de la divertida digressi que es pretenia.

Aviat entendrem que Almodvar no busca una comdia sofisticada ni massa intelligent i no cal ser gaire perspica per intuir aviat que la cinta estar farcida de bromes escatolgiques i acudits sexuals que es situen en els marges de la comdia gamberra i desvergonyida. Per a voltes sembla una comdia antiga, daquella dels anys del destape, per canviant els maldecaps del prototpic mascle espanyol banyut i calent de les comdies tardofranquistes i de la transici aperturista per una celebraci de la sensibilitat homosexual. El problema s que tot t un regust ben carrincl, atrotinat i emplomat. Vaja, com una comdia de joves empalmats.

Hi ha tamb una allusi a la situaci general espanyola de crisis, corrupci, fraus i secrets destat per que apareix de forma absolutament inofensiva i inncua ms enll dalguna broma sobre el monarca o la sospitosa presncia dun empresari beneficiat per ladministraci anomenat Mas. Per tot resulta intranscendent ja que no se supera la superficialitat del dibuix dels protagonistes, preocupants caricatures sense fons ni relleu. Ms que un bestiari o retaule que pugui representar els mals del pas, es queda en raqutic anecdotari. Aix la resoluci final sencarrega dhumitejar la plvora amb la qual semblava disparar i al capdavall resta una molesta sensaci dhaver presenciat un passatemps ben simple, una obra menor, una ximpleria innocentment adolescent.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1184

Una crtica de Joan Millaret Valls

6 de març de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Almodvar en hores baixes...
Nuca07-03-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small