cinema catal� . caT
Notícies anteriors
RETORN DE L'HERONA ROMNTICA SACRIFICADA: ANNA KARENINA DE JOE WRIGHT

El clssic de la literatura russa del segle XIX Anna Karenina escrit per Lle Tolstoi ja ha estat dut al cinema en anterioritat i en diverses ocasions, per la present adaptaci a crrec del britnic Joe Wright compta amb la participaci dun autor teatral de lalada de Tom Stoppard i, sobretot, cont un original enfocament que la fa ben atractiva i desitjable. El film fa una aposta agosarada consistent en emprar una posada en escena de gust teatral, amb la presncia ostensiva de decorats i tramoia en molts moments, per subratllar lartifici de la representaci per damunt del naturalisme. Una suggestiva operaci que buscar lexcs a travs de lexhibici del mn de les aparences i els encotillats hbits socials de lelitista societat tsarista en enrevessades escenes destudi que retraten festes i convencions socials com les vetllades a lhipdrom o lpera.

Ser precisament en aquesta foguera de les vanitats on es cremar Anna Karenina al deixar el seu marit, lillustre poltic Alexei Karenin, per llenar-se en braos dun seductor amant, Vronski, que lacaba deixant embarassada. Una aventura amorosa assumida obertament en societat per Anna Karenina i no conduda des de la clandestinitat i el secret que s com es porten totes les aventures amatries perqu no acabin trencant un matrimoni que garanteix el benestar i el prestigi social. Aquesta conducta pecaminosa i ofensiva als ulls de tothom lacaben portant al desastre, al sucidi, abocant-se a les vies del tren. Una tragdia ineludible que neix tamb del carcter premonitori que atresora la mort brutal dun ferroviari a ulls duna despreocupada Anna Karenina al comenament en el seu viatge a Moscou.

Anna Karenina protagonitza una histria damor apassionada que no obeeix a la ra, en qu ella es deixa arrossegar pel desig i el plaer de lamor retrobat ara en el cos i la carn dun jove oficial. Un potent melodrama dpoca centrat en la desgrcia duna dona adltera, perdonada en un primer moment pel marit per repudiada posteriorment, que encaixa en el context daltres tragdies de dones insatisfetes de la novella del dinov. Dones decidides i sense por que desafien les escrupoloses i rectes normes de comportament en societats aristocrtiques i antigues per que ho acaben pagant amb la prpia vida, com la seva immediata predecessora Madame Bovary, nascuda de la ploma del francs Gustave Flaubert.

Com a contrapunt a aquesta histria damor impulsiva i compulsiva entre la dona casada i latractiu oficial, la pellcula retrata lenamorament pur i net, sublim i mstic, del jove terratinent Levin i Kitty, enamorada del comte Vronski en un comenament. Un amor vertader que sorgeix com a reflex de lenamorament dAnna i Vronski per en un context oposat. Lamor autntic com a sentiment noble i elevat, fructificar des del moment que Levin renuncia als fastos de la seva classe social i es connecta a la terra i a la naturalesa a travs de lexercici fsic, lesfor del treball, colze a colze al costat dels seus sbdits, com un igual. Aqu la posada en escena afavoreix la sortida a lexterior, a laire lliure, al camps de blat, per escapar del brogit de la capital en qu tot apareix fals i impostat. Una aposta simptomtica de limminent arribada de la modernitat que escombrar el vell ordre.

Lactriu Keira Knightley encarna ara amb tota la fragilitat i bellesa possible aquesta herona romntica sacrificada en el que s la seva tercera pellcula sota les ordres del director Joe Wright. Una relaci iniciada en la versi cinematogrfica del llibre de Jane Austin Orgullo y prejuicio (2005) i que va tenir continutat en la pellcula Expiacin a partir de la novella homnima dIan McEwan.

Notcies - Cinema Catal . NET
Keira Knightley


lectures: 1245

Una crtica de Joan Millaret Valls

13 de març de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Keira Knightley traspua fragilitat....Marianelli elabora una banda sonora rica, sensual i en molts moments, plantejada com si fos un musical...la posada en escena i les transicions s original. Els actors masculins no transmeten la suficient fora ni pers
Q.15-03-2013

tinc ganes de veure-la desprs de llegir la critica
marta15-03-2013

tinc ganes de veure-la desprs de llegir la critica
marta15-03-2013

Excellent! la idea de centrar-ho tot dins un teatre em sembla brillantssima. La millor versi fins ara.
Cesc19-03-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small