cinema catal� . caT
Notícies anteriors
AMOR ANTIGRAVITATORI

El director argent Juan Diego Solanas ha fet el salt al cinema dentreteniment en angls, amb grans pressupostos i primers actors, amb Un amor entre dos mundos desprs dun primer llargmetratge, Nordeste (2005), rodat en el seu pas dorigen. La seva nova superproducci s una vistosa i aparatosa pellcula romntica amb coartada de cincia-ficci en qu es relata la histria damor de dos adolescents, Adam (Jim Sturgess) i Eve (Kirsten Dunst), truncada per la separaci insalvable que existeix entre els seus dos respectius mons. Sn dos mons oposats, un a dalt i laltre a baix, en qu els de sota no poden accedir al mn superior, ric i prsper, per culpa dun abisme social que els mant sotmesos. L&rsquoascens al mn de dalt o el descens al mn inferior tamb resulta impossible degut a forces gravitatries antagniques que els impedeixen accedir-hi.

Aquesta idea suggeridora i atractiva ofereix imatges potents on dos mons parallels es mostren de tal manera que el mn de baix apareix com a reflex deformat de laltre, opulent i luxs, com un mirall grotesc que retorna una imatge lletja i bruta. Aqu, el desplegament d&rsquoefectes digitals per recrear i ambientar aquest dos mons resulta enlluernador. Per el problema rau en la inflaci dimatges fascinants que acaben per ofegar una histria romntica de manual, un conjunt de vistes espectaculars que sepulten un amor adolescent absolutament carrincl i ensucrat. Ens encolomen una ensima aposta per lamor redemptor que troba una escletxa per superar les distncies i les barreres interposades. Un amor conciliador que s capa de vncer, fins i tot, la prpia gravetat.

Resulta llastims copsar l&rsquoenorme esfor que s&rsquoha fet per vestir i omplir una pellcula fantstica carssima ja que es malbarata tot el seu talent al descuidar una cosa tan elemental com la histria a explicar. Ms enll de que els actors que fan d&rsquoenamorats es mostrin incapaos de transmetre aquest sentiment sublim, deutors duna direcci bastant defectuosa, el que resulta ms cridaner s que ens trobem davant duna oportunitat perduda de filmar una bona idea mentre aquesta cau en el pou de l&rsquooblit.

Aquesta pellcula resulta simptomtica dun trist procs dascens a lolimp del gran espectacle que mostra tant les prpies renncies com els ajustaments i concessions a un sistema de convencions i tpics difcilment excusable. Si aquest ha de ser el cam a emprendre, fer un cinema massiu de factura nord-americana i universal, com si dun nou ordre mundial es tracts, s que no anem gaire b. A ms, revela el grau de prdua didentitat local, dargentinitat en aquest cas, per un plat de llenties global.

No cal dir que la singladura transitada per Juan Diego Solanas s una drecera respectable cap a lxit, encara que no arribi enlloc i tot i que nhi ha molts que els hi ha sortit rod, com el nostre Juan Antonio Bayona amb Lo imposible. Per tot plegat resulta potser encara ms dolors quan es comprova que el jove director argent s fill de Fernando Pino Solanas, una autntica instituci vivent del cinema poltic argent ms conscienciat.
Notcies - Cinema Catal . NET
fotograma de la pellcula


lectures: 983

Una crtica de Joan Millaret Valls

17 de juny de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small