cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CANNES SACOSTA AL TERRENY RELLISCS DE LADOLESCNCIA FEMENINA

Desprs de la jornada inaugural encapalada per la desfilada interminable de famosos per la catifa vermella sota els flaixos i la pluja persistent arriba el torn del cinema en competici. Com resulta habitual, el Festival de Cannes obra amb una jornada memorable i la presentaci daquesta 66 edici aquest dimecres 15 de maig no podia desmerixer el carcter desdeveniment mundial que ha adquirit aquest festival de festivals tot i que una insistent pluja ho va intentar impedir.
A part de la pellcula d&rsquoobertura El Gran Gatsby de laustrali Baz Luhrmann, que va arribar acompanyada de la presncia de les seves estrelles principals com Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan o Tobey Maguire, la catifa vermella va ser lescenari ideal per presentar un concorregut i heterogeni jurat oficial. El jurat encarregat dentregar la Palma dOr va ser presentat per lactriu francesa Audrey Tautou, que va exercir de mestre de cerimnies, i la seva composici ve liderada pel director nord-americ Steven Spielberg qui t la mateixa edat que el certamen francs mentre que la resta est conformadt per lactriu australiana Nicole Kidman, el realitzador taiwans Ang Lee, lactor francs Daniel Auteuil, lactriu ndia Vidya Balan, la realitzadora britnica Lynne Ramsay, el realitzador romans Cristian Mungiu, lactor austrac Christoph Waltz i la directora japonesa Naomi Kawase.

Adolescncies problemtiques

En la Secci Oficial sha exhibit el darrer film del francs Franois Ozon Jeune&Joli en el que fa un retrat prou torbador i enigmtic del comportament sexual duna jove adolescent que acaba de fer els disset anys, Isabelle (Marina Vatcth). La histria segueix el ritme de les estacions i el procs de transformaci de ladolescent arrenca amb un primer amor estiuenc que comporta la seva primera experincia sexual no massa plaent. Amb el retorn a la ciutat i linici del curs escolar, la joveneta assumir una nova personalitat com a prostituta lluny del coneixement dels seus pares i el seu germanet.
La noia emprn una estranya conducta de risc sense cap motiu aparent, potser un simple acte de rebellia juvenil, potser experimentar sensacions noves. I aqu rau precisament lencert de la pellcula de lOzon que consisteix en apropar-se a all inexplicable, en tocar all intangible. Ms enll del retrat esquiu i ple darestes duna joveneta dscola, Ozon aconsegueix transmetre tamb una potent corrent subterrnia que inunda tota la pellcula al voltant del motor del sexe. Una pulsi irracional que potser no mou el mn per que propulsa la conducta dels humans, des del despertar a ladolescncia fins a les infidelitats dels adults. Una pellcula fascinant sobre latracci fsica, leclosi de la bellesa juvenil, lapoteosi del cos i totes aquelles passions ocultes i desitjos secrets que bateguen sota la nostra carcassa de cos social.
Daltra banda, la directora nord-americana Sofia Coppola ha estat lencarregada dinaugurar la gran secci parallela del Festival de Cannes Un certain regard amb una pellcula com The blink ring que gira al voltant de lunivers femen adolescent. La directora de tan illustre cognom segueix reincidint en els retrats de jovenetes adolescents de classe alta tal com va fer en els seus mateixos inicis amb Las vrgenes suicidas. Sofia Coppola pren com a punt de partida les crniques de societat que es van fer ress dels fets verdics duna colla dadolescents que es van dedicar a sabotejar cases de famosos del cinema i la msica per apropiar-se de tota mena dobjectes de luxe per sobretot roba, sabates o bolsos. Uns joves pijos de bona famlia absolutament obsessionats per la possessi de les marques ms preuades aix com fans dels fastos de les celebritats.
Una galeria de personatges que viuen sense adonar-se cremant-se en una foguera de les vanitats i exponents duna mentalitat lligada al aparats mn de les aparences i lexhibici ms fatxenda. El problema de la pellcula de la Coppola s que sacosta a aquests joves per exposar un model de vida de la cultura de laparador mentre enlairen la bandera de la superficialitat des de la simple exposici en la llunyania i sense prendre cap mena de posicionament. Tot i reflectir un mn que li sembla proper i conegut, comptant fins i tot amb la complicitat dalguns famosos com Paris Hilton, la pellcula sembla encomanar-se tamb daquesta mateixa atmosfera de lartifici i de la buidor. A alguns els pot atreure aquest exercici de no implicaci, de no gratar ms enll de la crosta de lostentaci i de la frivolitat, per a mi mavorreix i em deixa fred precisament aquesta opci triada de manca de profunditat i de reflexi.
Notcies - Cinema Catal . NET
The bling ring de Sofia Coppola (2013)

lectures: 1004

Joan Millaret Valls

17 de juny de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small