cinema catal� . caT
Notícies anteriors
FARHARDI ESBOSSA UN CONVULS MAPA DELS SENTIMENTS REMOGUTS

El director irani Asghar Farhadi participa per primera vegada a concurs en el festival de Cannes amb la cinta francesa Le pass per seguir burxant amb gran eficcia els fils dels imprevisibles sentiments humans posats a prova com ens t acostumats en propostes anteriors tals com A propsito de Elly (2009) o Nader y Simin. Una separacin (2011). La histria est centrada en diversos personatges dun entorn familiar i arrenca quan Ahmad (Ali Mossafa) retorna al cap dels anys a Pars per divorciar-se de la seva dona, Marie (Brnice Bejo), ara promesa amb un altre home, Samir (Tahar Rahim). I el que podria ser una simple histria de separacions i noves relacions de parella sagreuja perillosament ja que hi ha altres persones afectades com els respectius fills dels diferents homes posant a prova tamb unes inestables relacions paternofilials.
El terreny s propici per a les explosions de les emocions i lmbit familiar es converteix en un polvor quan emergeix un secret del passat que afectar a tothom i fa replantejar totes les decisions. El resultat s un melodrama enrevessat on la fora dels esdeveniments del passat es capa de provocar un sotrac en unes relacions que ja sn conflictives de mena. Farhardi s capa de crear una espessa teranyina humana on tots els personatges es troben atrapats per construir un clima denrariment creixent a base de retrets, acusacions i ferides obertes que costa tancar.

Jia ZhangKe i Amat Escalante reflecteixen el llast de la violncia social

Un habitual del festival com el xins Jia ZhangKe que ha participat fins a quatre vegades a la en la secci oficial ha presentat a concurs lestimable pellcula A Touch of sin en qu fa un retrat collectiu de la Xina contempornia a travs de diferents personatges que pateixen situacions que els porta a ls de la violncia en totes les seves manifestacions. En una estructura desordenada i fragmentria, les diferents histries salternen fins a formar un heterogeni mosaic de la societat xina en qu les explosions de violncia personal sembla lnica sortida.
El realitzador xins aconsegueix transmetre un desassossec social i hum notable en la radiografia actual dun pas ple de contradiccions. Hi ha una alenada desesperada que desemboca en un nihilisme ferotge conformat per actes violents cecs i despietats. Des dun miner indignat amb la injustcia, la corrupci i el caciquisme local que es venja de forma implacable dels responsables, la resposta salvatge duna hostessa humiliada o la violncia contra un mateix com s el cas del sucidi dun noi que fa diferents feines en condicions deplorables. Un fresc heterogeni i dispers que cont algunes incursions fantstiques, picades dullet al cinema dacci o la presncia de teatre tradicional que puntua lacci i illustra tamb el cam emprs pels diversos personatges.
Aquesta atmosfera de violncia enquistada es reprodueix tamb en la pellcula mexicana Heli del mexic Amat Escalante que competeix en la secci oficial desprs dhaver participat a la secci Un certain regard de Cannes amb Los bastardos (2008). El personatge principal es el que dona nom a la pellcula i sobre ell i la seva famlia recau la violncia despietada dels narcotraficants quan la seva germana senamora dun soldat que ha robat part de la droga. Una mostra de cinema inclement i irrespirable que retrata amb tota la duresa possible una violncia gangrenada en una societat impossible. Un cinema de la crueltat que aposta per la mostraci de la violncia extrema exercida sense miraments com maltractaments, tortures i agressions de tota mena que dibuixa un retrat dun pas immers en una espiral de brutalitat sense aturador. s cert que lexplicitud de les seves imatges pot moure al rebuig a lespectador ms sensible per alguns moments atresoren guspires perdurables, cas del precis pla final que incorpora una certa bellesa, calidesa i esperana en la dissortada vida dels seus damnificats protagonistes.
Notcies - Cinema Catal . NET
Fotograma de Le pass d'Asghar Farhadi

lectures: 1015

Joan Millaret Valls

19 de juny de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small