cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LADOLSCENCIA DUN SPETUAGENARI: T Y YO (BERNARDO BERTOLUCCI, 2012)

Dactualitat aquests dies grcies al fet de presidir el jurat del Festival de Vencia, encara tenim als nostres cinemes la darrera i encantadora pellcula de Bernardo Bertolucci: T y yo. De fet, us animo perqu us planifiqueu una jornada italiana i bertoluccioniana, assistint a lextraordinria exposici al voltant de la figura de Pier Paolo Pasolini del CCCB encara vigent fins el proper 15 de setembre, i on Bertolucci s una presncia collateral bastant significativa -, per a continuaci gaudir de la darrera creaci del veter realitzador de joies com El conformista (1970), Novecento (1976) o Soadores (2003).

Gaireb deu anys desprs den de la seva darrera pellcula, el fsicament debilitat cineasta parmes, ens regala una deliciosa mirada a ladolescncia des de lptica de la inadaptaci i a partir de la novella de Niccol Ammaniti. Protagonitzada quasi exclusivament per dos nics personatges, Bertolucci - igual que Rohmer demostra entendre molt b la problemtica duna edat tant delicada com dels dos joves protagonistes, i ho fa amb una delicadesa i convicci molt superior a les mirades daltres realitzadors generacionalment ms propers.

T y yo s una pellcula petita que evita les localitzacions per centrar quasi la totalitat del seu metratge a linterior dun soterrani on conviuran el jovenet Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) qui recorda inevitablement a aquell Ettore Garofolo, fill dAnna Magnani a la Mamma Roma (1962) de Pasolini i la seva germanastra Olivia (Tea Falco). Ell utilitza aquest espai tancat com a refugi per evitar assistir a una excursi escolar i donar ms explicacions a la seva mare, mentre que ella hi va a parar com a reducte escapatori de la seva addicci. Una trobada accidental i no pretesa que serveix perqu ambds joves passin un breu perode de temps allats de la societat per aprenent molt lun de laltre, com si el dest els hagus creuat en un moment clau de les seves vides, just abans de llanar la tovallola.

Bertolucci permet que la seva curiosa parella protagonista es deixi anar, posi en com les seves pors, els seus traumes, la seva desconfiana... i lespectador percep aquesta complicitat, aquesta sinceritat, i gaudeix duns dilegs aliens a qualsevol tipus dartificialitat. Ens trobem a lactualitat, per aquesta s una pellcula intemporal, que tanmateix el propi Bertolucci hauria pogut signar als seixanta, setanta, vuitanta o noranta.

Colpidora i emotiva, resulta fcil quedar-se amb algunes escenes que ja formen part de lexquisit mn Bertolucci, per s inevitable destacar un dels instants ms bonics del cinema recent, limprovisat ball entre Olivia i Lorenzo al comps del mtic Space Oddity, que el propi David Bowie i Mogol van adaptar al itali per revetajar-lo com Ragazzo solo, ragazza sola, com tamb es podria haver titulat aquesta delcia cinematogrfica.

Notcies - Cinema Catal . NET
Tea Falco i Jacopo Olmo Antinori, els joves i brillants protagonistes


lectures: 1023

Una crtica d'Albert Galera

30 d'agost de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Bertolucci mant la frescura i genialitat. Visca!
Olga02-09-2013

soadores de bertolucci era genial, esperem que aquesta ens sedueixi igual!
marc m.02-09-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small