LA FASCINACIÓ PER L'ÀNIMA FLAMENCA, BAJARÍ D'EVA VILA
Documental bell, sensitiu i emotiu que sap transmetre tota la fascinació que desvetlla el ball flamenc. La màgia, la vibració i la força d’aquest art que neix de l’interior d’un mateix es transmet a través de la mirada meravellada d’un nen gitano de cinc anys de Barcelona i el d’una bailaora nascuda a Mèxic descendent de la família Amaya, karime, que s’afegeix a la tradició d’un flamenc genuïnament barceloní nascut i forjat a l’antic barri popular del Somorrostro.
A part de reflectir i encomanar la potència del llenguatge del ball flamenco el documental es cuida molt de mostrar els lligams i el pes dels ancestres. El documental d’Eva Vila es centra així en el tema de la transmissió, el relleu que passa de pares a fills i una supeditació a la genealogia fundada per la més gran bailaora de tots els temps, Carmen Amaya. Una personalitat internacional filla de la immigració gitana de Barcelona que el cinema català va a ajudar a engrandir amb un film majestuós com va ser Los Tarantos (1962) del director català Francesc Rovira Beleta.
Un dels punts forts del documental és el retrobament d’aquesta jove bailora resident ara a Barcelona, Karime Amaya – neboda de Carmen Amaya-, i la seva pròpia mare Winy Amaya, que arriba també a Barcelona per treballar plegades en un espectacle de ball que es va oferir a la festa major de Barcelona La Mercè i que és el que dona títol a la pel·lícula, Bajarí – paraula que vol dir Barcelona en llenguatge caló -.
Un gran treball que acosta la realitat i la història de la comunitat gitana més abocada al flamenc - força distant del ball flamenc andalús - en paral·lel a tota una altra tradició dels gitanos catalans d’altres barris de Barcelona com el de Gràcia i que han conreat una tradició tan genuïna com la rumba catalana. Una realitat força desconeguda –encara que oportunament reconeguda a través de publicacions, exposicions o el monument de la Font Carmen Amaya a la Barceloneta o la seva escultura als jardins Joan Brossa - però que forma part indissoluble de la nostra actualitat al costat d’altres tradicions i cultures.
Aquest preciós treball, que havia tingut una puntual estrena a la Filmoteca de Catalunya dins el festival DOCS de Barcelona, s’afegeix a la llarga llista de premiats i reconeguts documentals nascuts d’un focus tan productiu com és el Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra.