cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA FASCINACI PER L'NIMA FLAMENCA, BAJAR D'EVA VILA

Documental bell, sensitiu i emotiu que sap transmetre tota la fascinaci que desvetlla el ball flamenc. La mgia, la vibraci i la fora d’aquest art que neix de l’interior d’un mateix es transmet a travs de la mirada meravellada d’un nen gitano de cinc anys de Barcelona i el d’una bailaora nascuda a Mxic descendent de la famlia Amaya, karime, que s’afegeix a la tradici d’un flamenc genunament barcelon nascut i forjat a l’antic barri popular del Somorrostro.

A part de reflectir i encomanar la potncia del llenguatge del ball flamenco el documental es cuida molt de mostrar els lligams i el pes dels ancestres. El documental d’Eva Vila es centra aix en el tema de la transmissi, el relleu que passa de pares a fills i una supeditaci a la genealogia fundada per la ms gran bailaora de tots els temps, Carmen Amaya. Una personalitat internacional filla de la immigraci gitana de Barcelona que el cinema catal va a ajudar a engrandir amb un film majestus com va ser Los Tarantos (1962) del director catal Francesc Rovira Beleta.

Un dels punts forts del documental s el retrobament d’aquesta jove bailora resident ara a Barcelona, Karime Amaya neboda de Carmen Amaya-, i la seva prpia mare Winy Amaya, que arriba tamb a Barcelona per treballar plegades en un espectacle de ball que es va oferir a la festa major de Barcelona La Merc i que s el que dona ttol a la pellcula, Bajar paraula que vol dir Barcelona en llenguatge cal -.

Un gran treball que acosta la realitat i la histria de la comunitat gitana ms abocada al flamenc - fora distant del ball flamenc andals - en parallel a tota una altra tradici dels gitanos catalans d’altres barris de Barcelona com el de Grcia i que han conreat una tradici tan genuna com la rumba catalana. Una realitat fora desconeguda encara que oportunament reconeguda a travs de publicacions, exposicions o el monument de la Font Carmen Amaya a la Barceloneta o la seva escultura als jardins Joan Brossa - per que forma part indissoluble de la nostra actualitat al costat d’altres tradicions i cultures.

Aquest precis treball, que havia tingut una puntual estrena a la Filmoteca de Catalunya dins el festival DOCS de Barcelona, s’afegeix a la llarga llista de premiats i reconeguts documentals nascuts d’un focus tan productiu com s el Mster en Documental de Creaci de la Universitat Pompeu Fabra.
Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 985

Joan Millaret Valls

17 de setembre de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small