cinema catal� . caT
Notícies anteriors
61 FESTIVAL DE SANT SEBASTI ENTRE EN EL TERRITORI DEL DESCONEGUT

Quan el festival ja ha arrencat a tot drap i aleshores les pellcules cauen unes rere les altres de forma ininterrompuda i inexorable fins a la caiguda final del tel el proper 28 de setembre, els espectadors ja comencem a acumular alegries i algunes penes. Intentem desbrossar una mica latapet cam daquest inici de festival per assenyalar un parell de cintes ben recomanables dins duna extensa Secci Oficial a competici que ens fan endinsar en espais dall desconegut i imprevisible grcies a propostes com Enemy/Enemic de Denis Villeneuve i Mon me par toi gurie/La meva nima per tu guarida de Franois Dupeyron.

Aranyes en els racons de la ment

El director canadenc Denis Villeneuve ha aconseguit sumir-nos en la torbaci i la inquietud grcies a un hipntic i obsessiu thriller inspirat en un relat previ del Nobel Saramago ara sota el ttol Enemy/Enemic. Desprs de lxit internacional dIncendies que va arribar a ser pellcula nominada als Oscar en la categoria de millor pellcula estrangera- la present cinta de Villeneuve es capbussa en els laberints de la ment dun professor duniversitat dhistria, Adam (Jake Gyllenhaal), desprs de descobrir inesperadament al mirar un dvd llogat el seu doble en Anthony (Jake Gyllenhaal), un actor de tercera.
La via montona que mena el personatge dAdam sembla truncar-se irreversiblement arran del descobriment del que podria ser el seu germ bess o almenys una persona idntica a ell mateix. La tonalitat neguitejant i espessa que atresora la pellcula en la presentaci de les primeres accions de les relacions de parella i les classes, accions repetitives i intranscendents, es fa progressivament malaltissa. A mesura que el personatge dAdam explora i festeja amb aquest inaudit fenomen del doble, la pellcula sendinsar en una atmosfera encara ms pesada i subjugadora per circular de forma imparables per unes tonalitats progressivament irrespirables i claustrofbiques.
Aquesta histria duna obsessi ens condueix a la inestabilitat absoluta al fer-nos mourens pel fangar on es barregen perillosament realitat i la ficci, ra i imaginaci, el conscient i el subconscient. Desemboquem en tortuosos universos dignes de Lynch o Cronenberg proporcionant moments desassossegants quan trepitgem el terreny del desconegut com una saturada i febril seqncia inicial o a travs dingredients tan allucinats com una boirosa ciutat presidida per una aranya gegant.
El pervers joc de miralls establert entre ambds personatges iguals, dues cpies exactes, ens conduir inevitablement tamb a les pulsions incontrolables i desfermades del desig grcies a la presncia de les respectives novies, tamb estranyament semblants, que ens retrotrau als universos de la usurpaci o el intercanvi didentitats tan apreciat per Highsmith i alguns adaptadors seus com el murri cineasta Hitchcock.

La redempci del messies prof

El francs Franois Dupeyron, guanyador de la Conxa dOr a Sant Sebasti per la pellcula Qu es la vida? (1999), ha retornat amb empenta i fermesa a la competici amb un notable ttol, Mon me par toi gurie/la meva nima per tu guarida. Desprs duna ltima participaci al certamen basc ja prcticament oblidada, Clandestino (2004), el director francs ens ha sorprs agradablement amb una nova cinta protagonitzada per Frdi (Grgory Gadebois), un jove solitari i infeli que podria heretar de la seva mare morta el poder de sanar amb les mans. Aquest pes el fa mostrar-se distant i esquerp, ja que vol defugir la responsabilitat en la transmissi daquesta virtut, per un accident de moto li far replantejar la seva opci.
El gran mrit daquesta pellcula imprevisible s que es fica en un terreny relliscs i polmic sense estavellar-se, flirteja sense manies entre termes tan irreconciliables com religiositat i incredulitat, medicina oficial i forces sobrenaturals, per acabar aprofundint per damunt de tot en el territori de les emocions personals a flor de pell o amagades en traumes secrets del passat. Frdi s un personatge sense relleu i invisible als ulls dels altres que esdev un curandero contra pronstic, per lassumpci daquests poders extrasensorials el converteix en una mena de figura trgica: Frdi pot veure el que ning veu, intueix all que ning sospita, s el testimoni dels mals i els dolors ntims que arrosseguen les persones.
Aquest personatge desclassat situat als marges de la societat obra com un messies laic, un apstol prof fins i tot, el realitzador ha volgut que en molts moments la seva presncia en pantalla vagi acompanyada del resplendor de raigs solars que lacompanyen com una espcie daura -. Frdi cura sense fer soroll, deixa que els malalts sacostin a ell en la seva ermita dels miracles - que no s altra cosa que una rulot en un descampat en un territori denlloc - , per alhora ens mostra tamb la seva gran feblesa.
Frdi s una nima neta, cndida i noble; per ell tamb necessita ser redimit duna ferida interior que li provoca un dolor insuportable, la seva soledat i la manca damor s tan aclaparadora que sembla manifestar-se externament a travs datacs epilptics. Aquest personatge trgic intenta buscar tamb la seva prpia redempci personal i li semblar trobar- la en la figura duna pecadora, una jove bevedora en caiguda lliure. La pellcula de Dupeyorn s una suggeridora i illuminadora proposta carregada dhumanisme, de tendresa, de duresa i de compassi, un film que compta amb uns intrprets principals senzillament extraordinaris i uns dilegs estranyament brillantssims. Mon me par toi gurie ha tingut lefecte dna visi, com si un imprevist estel travesss la programaci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Mon me par toi gurie

lectures: 1006

Joan Millaret Valls

26 de setembre de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small