cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BORGMAN ASSALTA EL PALMARS DEL FESTIVAL DE SITGES 2013

El realitzador neerlands Alex van Warmerdam sha emportat el premi gros del 46 Festival Internacional de Cinema de Sitges 2013 amb lestrany i inquietant film Borgman. No sabem si ha estat un reconeixement conjectural del jurat, per el cert s que aquest guard arrodoneix la trajectria dun realitzador en la seixantena que sha vist homenatjat en el mateix festival amb el premi La Mquina del temps i, tamb, sha vist acompanyat dun oport cicle parallel que se li dedica als cinemes Girona de Barcelona aquests mateixos dies per repassar la seva filmografia.

Premi a la destrucci de lordre establert en aquesta comdia negre satnica

El ttol respon al nom del personatge principal, Camiel Borgman (Jan Bijvoet), una espcie de lder, entre messies crstic i elegant cavaller diablic, cap dun grup secret dedicat a trastocar lordre establert. La seva targeta de visita s la compassi o el rebuig que pot desvetllar al presentar-se com a rodamn o pidolaire i demanar que el deixin banyar-se. Una estratgia que li permet tenir accs a les cases de gent rica i aix sabotejar-les cautelosament i subtilment des de dins mateix, metsticament.
La catalogaci daquest filmplanteja un problema dencaix genric al moures en un territori ben relliscs que el fa oscillar entre la comdia de lastracanada i lhumor de labsurd, el film de psicpates i assassins en srie de metodologia troiana, la stira social buueliana amb humor negre i surrealisme desestabilitzador o les trames diabliques i satniques conspiratives.
La pellcula arrenca amb una seqncia sorprenent de persecuci de Borgman farcida dimaginaci i inaccessible a la comprensi dun espectador perplex situat en un constant fora de joc. Des de que Borgman sendinsa com un molest intrs en la benestant estabilitat duna famlia burgesa, sens desvetlla una rialla que neix dun humor de lestupidesa i el sense sentit per alhora ens sumim en un estat dtemorida inquietud quan ensumem lamagat joc sinistre dun encantador malvat com Borgman.
Ens congratulem amb la prfida llavor del mal que germina en aquest film subversiu i alhora ens fascina la personal aproximaci del director a lambigitat que desprn latractiva i seductora figuraci de la maldat que representa Borgman, i sense haver de recrrer als llocs comuns del gnere de terror i poder burlar els seus lmits. La crtica lli social del film tamb s prou manifesta a travs daquesta maquiavllica destrucci de lordre establert en una zona residencial de famlies acomodades de part de lestrambtic grup organitzat.
Malauradament, la pellcula deixa una molesta sensaci fruit duna excessiva dispersi genrica que a travs de rebrecs, giragonses i rebrots, ens condueixi a una estril via morta. La simpatia inicial de la malvola i dinamitadora proposta dAlex Van Warmerdam es dilueix fins a quedar en un discret foc dencenalls. Resta, aix s, moments prou aconseguits de torbadora i malaltissa incomoditat.

Juno Temple commou el jurat amb linfern en un mateix a Magic Magic

Magic Magic del xil Sebastin Silva ha estat una de les grates sorpreses daquest festival i finalment ha rebut un merescut reconeixement, encara que tangencial, com el premi a la millor interpretaci femenina per la seva jove protagonista Juno Temple. Per fi ens hem pogut retrobar amb els lmits de la por i de la torbaci que desprn all desconegut o inquietant que viu entre nosaltres. Una accepci del gnere fantstic que no viu de lamenaa externa, de lenemic monstrus, sin que neix dels nostres terrors ntims, dels desajustos mentals, dels tortuosos laberints del cervell hum.
Una jove americana, Alcia (Juno Temple) viatja amb una colla damics que no coneix gaire desprs que la seva cosina hagi de tornar a Santiago de Xile. El grup es desplaa a un lloc perdut del paisatge xil, un espai idllic i incontaminat, un tros de naturalesa amiga i confortable, per la manca de la seva cosina enmig dun grup de desconeguts xilens en un entorn natural on perviuen reminiscncies de la cultura mapache provoca un procs malalts de malson sense aturador en la jove.
Una pellcula que recupera el neguit i langoixa a travs del sofriment duna noia que viu aquest recer natural com si fos una experincia claustrofbica i destructiva. Linsomni de la protagonista, les bromes benintencionades dels companys, els avisos de cortesia de lamfitriona, els crits naturals de les cotorres en la nit, unes jogueneres formes en espiral, un innocent joc dhipnosi i un ampli catleg delements quotidians provoquen un estat alarmant dansietat i de malestar en la desequilibrada noia. La primera sensaci de mal rotllo en el festival de Sitges que ens demostra potser que lautntic terror es troba dins nostre.

La seca cerimnia de la crueltat de Big Bad wolves premiada com a millor direcci

En un palmars tan repartit i ampli com el daquesta 46 edici finalment hi hagut un raconet per guardonar la brillant i directa exploraci de la crueltat i el sadisme hum a crrec duns homes ofuscats per la set cega de venjana en la farsa negrssima Big bad wolves del tndem format pels israelians Aharon Kesahles i Navot Papushado. Tots coneixem lhabilitat humorstica dels israelians en riures dells mateixos sense complexes, per potser mai havem sospitat que es pogus anar tan lluny amb una pellcula de gnere que accepts un enfocament tan demolidor i corrosiu com fa gala aquest thriller esperpntic i negrssim sobre la barbrie humana sense aturador.
El retrat que fan els directors duna violncia extrema enquistada en una societat que ja no necessita de letern enemic rab per canalitzar-se, sin que es gira contra ells mateixos en una intriga bsica i elemental dun sospits pedfil assetjat per la policia i pel pare duna de les seves presumptes vctimes. Un clima irrespirable creat a batzegades, amb moments dhumor cid i de moments salvatges, de dilatacions i interrupcions un xic forades que ens predisposen a un cert distanciament per que finalment ens retorna al asfixiant camp de batalla tic de la pellcula, que bascula entre el respecte a la innocncia i el cstig corporal al probable culpable.

Lestilitzada Only god forgives arranca un guard per la seva fascinant fotografia

Winding Refn ha imposat el seu magisteri en el Sitges 1013 amb Only God forgives, una proposta desmesurada de format operstic recolzat en una brutal tragdia de mares possessives i fills rebutjats que noms pot acabar amb una catarsi sagnant i salvatge. Only god forgives s un fastus espectacle visual recolzat en una impressionant fotografia de Larry Smith, premiada de forma incontestable. Una realitzaci solemne per explicar a base dimatges superestilitzades una dantesca trama de cinema negre i criminal amb assassinats i venjances duna virulncia incmode, a estones ellptica i daltres duna crueltat feridora.
El resultat final de la pellcula s senzillament aclaparador per lexhibici duna posada en escena saturada i barroca, en el llindar de la petulncia i lostentaci, per de provada eficincia grcies a la seva exacerbada plasticitat i bella sensualitat. I s que la manera com est mostrada grficament aquesta histria aconsegueix arrossegar-nos. El to de pellcula suspesa, de relat entrevist, onric i allucinat, converteix la pellcula en una experincia en trnsit. Podrem entendre que lartificiositat de lembolcall no sajusta a la simplicitat i elementalitat duna histria ben malaltissa, per el grau de fascinaci que emet el retrat daquest submn violent de sdics policies i nocius vincles de sang s incontestable.
Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de Borgman


lectures: 1171

Joan Millaret Valls

22 d'octubre de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

a mi borgman em sembla una presa de pel. Big Bad wolves si em va agradar
gerard f23-10-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small