cinema catal� . caT
Notícies anteriors
QUAN LA CARROSSA DOR ES TORNA CARABASSA

Desprs del periple turstic europeu del veter director Woody Allen a travs densopits films sobresaturats de tpics i imbuts duna mandra i deixadesa preocupant, sembla que el cmic Woody Allen al retornar a casa recupera la inspiraci i, inopinadament, una desencisada amargura. Resulta simptomtic que desprs dun temps creatiu de rebaixes i saldos, i que podem associar a aquest temps de vacances que ha dut Woody Allen com a convidat dhonor en la cort europea, ara sembla que es connecta al mn i resta estabornit pels efectes de lonada destructiva duna crisis que ha enfonsat a nombroses persones. Una bombolla lucrativa desinflada feta de guanys grcies al frau i lespeculaci, negocis tramposos i inversions enganyoses.

Lesclat daquest bombolla expulsa Jasmine (Cate Blanchett) duna selecta i distingida vida de luxe i la converteix en una dona trencada, en fallida. Com la Blanche Dubois dUn tramvia anomenat desig, Jasmine ser presonera dels seus propis excessos amb un comportament esquizoide que la porta a no renunciar al seu deliri fet de robes i bolsos Louis Vuitton i desmorzars en joieries. Una dona incapa de prendre conscincia de la seva nova situaci emmirallada en un mn que ha desaparegut. Jasmine s ara una dona en crisis afectada duna incontinncia verbal que anulla el seu interlocutor, una dona que resta penjada i absorta per moments, que xerra sola, addicte als antidepressius i als martinis amb llimona.

Jasmine pateix la psicopatia del fracs, el sndrome de reina destronada, de pija arrunada, de princesa desterrada, dsser eteri caigut del nvol que sestavella contra el terra. La fragncia afrancesada del seu nom ja no desprn cap aroma, lesgotament del seu elixir s la constataci del revers dels contes de fades en qu la carrossa dor es transforma en carabassa i lidilli esdev malson. Potser ens mou a la compassi aquest exemplar caigut en desgrcia i rebaixat fins a la humiliaci dentrar en un mn laboral precari i compartir un esquifit pis. Per el cstig infligit a Jasmine tamb sembla proporcionat a la seva responsabilitat al signar despreocupadament impresos i contemplar feli el lladrocini i lespoli. Una dona que se sent realitzada en les botigues ms xic, orgullosa en la seva opulncia, altiva en la seva condescendncia i molesta per la visita de la seva fracassada germana havia de patir per fora linfern de perdre-ho tot.

Aquesta ombrvola comdia de la vida est narrada entre dos temps, en una alternana entre labans i lara. Una pellcula que es mou entre la distncia que separa lxit del fracs, la riquesa de la pobresa, el glamur de la vulgaritat. La distncia que separa tamb dos ciutats, la que va dun barri elitista de Nova York als barris populars de San Francisco. Dos temps, dos ciutats, per tamb retrat de dues germanes oposades ara ocasionalment retrobades per meridianament irreconciliables. Jasmine s acollida per la seva germana, Ginger ( Sally Hawkins), mare de dos nens, que treballa de caixera en un supermercat i al mxim que aspira s a casar-se amb Chili (Bobby Cannavale), un mecnic que conviu amb ella desprs que ella trenqus amb el seu primer marit, Augie (Andrew Dice Clay), paleta.

Jasmine sofega en el bany de realitat que li toca viure. Per ella, trobar el nord i resurreccionar s recuperar el somni viscut i ara esvat, un mn de dispendi, doci i frivolitat, de donacions i cocktails, parties i vernissatges. Per reviure de nou, Jasmine noms pot tornar a sentir el cant de sirenes entonat a travs duna melodia romntica com Blue moon, la can que li va obrir les portes del cel dels rics, el fons sonor que va bressolar loferiment de matrimoni del seu prncep blau, Hal (Alec Baldwyn), marit infidel que lomplir de ddives i, al capdavall, el seu propi botx i sepulturer.

Linesperat film de Woody Allen sobre la crisi econmica, una crisis que el realitzador nord- americ assenyala tamb com una crisi de valors, no podia deixar passar per alt la presncia duna altra vctima propiciatria com s Augi, arrunat per culpa de Jasmine i els embolics financers del seu marit. El treballador que aspira a ser el seu propi empresari, la columna vertebral del somni nord-americ, s el clar exponent dels modestos inversors estafats per poderosos sense escrpols. I latzarosa presncia del personatge secundari Augi comportar la irrupci del passat, la taca dun pecat original que no es pot esborrar. Augi, com un espectre, reapareix enmig duna trama de predestinaci per sabotejar la reconquesta del parads perdut de part de Jasmine, un incident imprevist que llena inexorablement a Jasmine a la bogeria sense redempci possible.

Notcies - Cinema Catal . NET
Blue Jasmine (Woody Allen)


lectures: 1019

Joan Millaret Valls

14 de novembre de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Per fi Woody Allen ha deixat el seu tour turstic i tracta problemes reals de la societat. Bona!
ric19-11-2013

molt bona, la millor com a minim des de Match Point
Carles20-11-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small