cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SISTER UN FILM PER A HIPSTERS REALISTES QUE ARRIBA AMB GAIREB DOS ANYS DE RETARD

Quatre anys desprs del seu debut amb Home, presentada a Cannes i centrada en la metamorfosi de la rutina duna famlia allada, Ursula Meier ha tornat a la direcci amb una cinta minimalista que saproxima a una parella de germans a la deriva. Estrenada a lEstat Espanyol amb ms dun any de retard per culpa dels problemes que van desembocar el tancament dAlta Films, empresa que possea originalment els drets, Sister aterra marcada per les constants comparacions amb el cinema dels germans Dardenne.

Simon i la seva germana gran, Louise, viuen en un modest pis a les afores duna poblaci totalment antagonista als contes de fades alpins. Cada dia, Simon es dirigeix a lestaci on roba els equips desqu als turistes per revendrels ms tard. Simon exerceix de cap de famlia mantenint a la bala perduda de la seva germana grcies a la sang freda i el seu enginy. Lanarquia regna en aquesta llar en qu els rols funcionen a linrevs i s que als seus 12 anys, Simon sap desenvolupar-se en el mn dels adults amb la percia del que porta anys guanyant-se la vida al marge de la societat.

Louise s la sister del ttol internacional - potser menys encertat que loriginal, Lenfant den haut, una cosa aix com El noi de dalt o en alemany, Winterdieb, el que equivaldria a Lladre dhivern - i s que el punt de vista inapellable s el del preadolescent, el qual porta a terme tots els seus tripijocs. Simon sembla cmode en un mn on ha arribat acceptar les regles del joc per aix canvia cada vegada que torna a un devastat nucli familiar en qu ha de subsistir al costat duna germana absent, la qual es lliura a relacions sense futur i que malviu grcies a treballs ocasionals, descuidant la seva atenci.

El jovenssim Kacey Mottet Klein s el gran descobriment de la pellcula. Aconsegueix fer proper a un Simon enigmtic i saga alhora, ple de matisos que difcilment poden encaixar amb un nen daquesta edat. Al mateix temps es troba submergit en una dinmica criminal de la qual no sembla conscient, una fuita vital que lest privant de la seva infncia. Li dna la rplica magnficament La Seydoux (La Vida de Adle), actriu en ala, que encaixa com un guant en aquesta frgil bellesa maltractada per la vida de Louise.

Lautora sussa no vol mostrar una inversi directa dels rols familiars, sin ms aviat una mutaci constant en qu es presenten difusos i mai arriben a quedar establerts ni acceptats. Simon exerceix de cap de famlia i es veu arrossegat per la inestabilitat de Louise, per tamb impedeix que els treballs della prosperin per culpa de la seva afici al furt. Lespectador no triga a comprendre que es troba davant dun diallel libidins, en qu la necessitat mtua dafectes que tapen les seves mancances es contraposa a la dificultat de tirar endavant junts, asfixiats per un escenari sense sortida possible.

Al contrari que en el cinema dels esmentats Dardenne, amb el qual la semblana s ms temtica que estilstica, la cineasta helvtica atorga al protagonista la possibilitat de respirar i fondres com la neu durant llargs plans generals, els quals, evoquen a la simbiosi existent i a una dependncia total entre ambds. Sister no pretn allionar, sin mostrar la cara B duna societat entestada a ocultar les seves llacunes. La seva metfora ms valuosa s la localitzaci, convertint les majestuoses muntanyes dels Alps en un pou de misria.

El que compta, i daqu la grandesa i profunditat de la cinta, s la delicadesa i el bon gust de la directora per deixar la suficient distncia entre la pantalla i la mirada de lespectador perqu sigui aquest ltim, qui elabori el significat, trobant el sentit duna faula emocional sobre el que succeeix dins i fora del film: el benestar despreocupat duns, noms s possible a costa de la preocupaci incmoda dels altres. Per tant, que lespectador no sincomodi i gaudeixi dun dibuix enlluernador dels lmits i contrastos duna societat opulenta.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1045

Una crtica dric Antonell

21 de novembre de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

val molt la pena seguir aquesta actriu
marc m.21-11-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small