cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA PELLCULA ALEMANYA DAS MERKWRDIGE KTZCHE/L’ESTRANY GATET DEL DIRECTOR DEBUTANT RAMON ZRCHER GUANYA A L’ALTERNATIVA 2013

El Gran Premi del 20 Festival de Cinema Independent de Barcelona atorgat al torbador i desestabilitzador film Das merkwrdige ktzchen/L’estrany gatet del director debutant Ramon Zrcher s un bon reflex de l’esperit d’un festival consagrat al cinema ms arriscat i allunyat dels estndards convencionals i que als seus vint anys continua fent gala d’una coherncia sense fissures.

La pellcula alemanya guanyadora s un retrat esbiaixat d’una famlia ben excntrica arremolinada en el diminut espai d’una cuina convertida en autntic epicentre ssmic de la pellcula. El film s una coreografia de cossos en moviment que fan escala a l’espai de la cuina mitjanant plans curts enganxats al actors en un territori copsat de forma fragmentria i portat gaireb a l’abstracci per falta de plnols de conjunt o de situaci.

El productor Silvan Zrcher, germ del director, va donar algunes referncies sobre aquest projecte estudiantil que va ser tutelat per Bela Tarr i que prenia com a inspiraci llunyana a Kafka i la seva Metamorfosi. I s que el film s ben b una radiografia d’una normalitat anmala, d’una quotidianitat amenaadora. Alguna cosa estranya i cruel nia en aquest tranquil entorn conformat per objectes, animals i persones.

Un home allrgic que traspua sang, una mare que relata experincies absurdes, una dona que relata visions sanguinries, una nena que crida sincronitzada amb els sons dels electrodomstics, una ampolla inexplicablement dansaire, un xacrs gos negre que borda, el romromeig captivador d’un gat, una arna intrusa, un got de llit amb pls, una noia violoncellista sempre malalta, una altra noia atapeda de pastilles o una rata fora de camp. En suma, un ordre desordenat en un plcid infern domstic.

A part d’aquest guard tan merescut que va recaure en L’estrany gatet, el jurat va atorgar tamb una menci especial al llargmetratge austrac i nord-americ Museum hours del cineasta establert a Nova York Jem Cohen en qu retrata la relaci que s’estableix entre un guarda jurat d’un museu d’art viens i una estranya visitant tot jugant amb els transvasaments de la vida i l’art.

Un altre film com 36 planteja tamb els lligams entre realitat i fotografia, entre la memria i el registre. 36, reconeguda amb el premi GAC al millor gui de llargmetratge, s el debut del guionista i director tailands Nawapol Thamrongrattanaritt que estructura el seu film amb 36 nics plans esttics separats per fosos a negre precedits per un lema o frase. 36 segueix el recorregut d’una noia que pren fotografies d’edificis per a possibles localitzacions d’un rodatge mentre s ajudada per diferents nois en prctiques.

Transcorregut un temps, la protagonista es disposa a repassar les fotografies guardades en el disc extrable i s’enfronta a la prdua d’un material fotogrfic prcticament irrecuperable. Extraviades les imatges visita de nou els llocs registrats i es troba que alguns edificis han estat demolits. S’obra un procs de reconstrucci del passat i mentre rememoritza l’abans, retroba el rastre fugisser del primer noi que l’acompanyava per descobrir traces d’un amor efmer que ha deixat impensablement el seu psit amb el transcurs d’aquest temps. Aleshores apareix la melancolia i es desvetlla l’emoci sorprenentment enmig de la fredor expositiva i el distanciament del plantejament del director tailands.

En la secci parallela Panorama es va premiar el llargmetratge El pas del riu de Llus de Sola mentre que el curtmetratge Soles de primavera del serbi, resident a Barcelona durant uns quants anys, Stefan Ivancic, es feia amb el Premi del pblic i el Premi al Millor curtmetratge, encara que compartit ex-aequo amb Hotzanak, for your own safety de la basca Izibene Oederra.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellicula

lectures: 803

Joan Millaret Valls

3 de desembre de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small