cinema catal� . caT
Notícies anteriors
RESSACA FELLINIANA

La gran belleza narra la despreocupada vida dun periodista de renom, Jep Gambardella (Toni Servillo), que en la terrassa del seu palauet rom celebra el seu 65 aniversari envoltat damics i convidats que lafalaguen. Aquesta figura pblica reverenciada per escriptor frustrat tamb desprs dhaver publicat un llibre fa molts anys - viu envoltat dartistes, intellectuals i arribistes de totes les disciplines en saraus interminables mentre passeja la seva figura narcisista tot llenant sentncies brillants i ocurrents que poden fulminar en un instant a qualsevol de forma implacable. Jep est en la cresta de lonada i viu sota lembolcall ednic dun mn de frivolitat i superficialitat esclatant que no deixa de ser una genuna representaci de la buidor i la decadncia.

Enmig daquesta gresca incessant, paroxstica, malaltissa, detectem la malenconia creixent dun personatge que envelleix mentre recorda episodis cabdals de la seva adolescncia com el primer amor, o es queda en estat de suspensi quan unes imatges el traslladen al passat, o imagina un mar projectat en el sostre de la seva cambra, un mar evocador de la seva creixent i imparable nostlgia.

Diferents fets remouen la indolncia i la inconscincia dun home que ja est de tornada de tot, el seu voltil mn sembla esquerdar-se davant del sucidi dun noi conegut, la mort duna dona preciosa que acaba de conixer o la marxa dun amic poeta que sembla renunciar fastiguejat daquesta fira de les vanitats. Els personatges ms propers de Gep comencen a fondres i desaparixer descena com una premonici de que el temps sescola, i que malgrat est envoltat de gent, potser est ms sol que la una.

La pellcula s atapeda, recarregada, a vegades fins a lexcs i la desmesura, per duna bellesa abassegadora. Una pellcula espectacular i desbordant amb una cmera virtuosa, cerimoniosa unes vegades i desfermada en altres, que proporciona moments antolgics de gaudi immediat. s cert que aquesta exuberncia visual podria corre el risc de mourens a la vistositat ms gratuta i empallegosa, per el film cont alhora una fora ssmica a dins seu que ens remou i commou fins a trasbalsar-nos.

El psit desencisat i amarg camuflat rere les seves pomposes imatges ens condueix inexorablement a les boges nit romanes de La dolce vita de Fellini. I s que el personatge de Jep apareix com una reencarnaci daquell jove reporter Marcello (Marcello Mastroianni) per amb uns anys de ms, atrapat i arrossegat com ell en un carrusel fustic del qual no pot baixar, sin hauria de trepitjar la terra i aleshores potser hauria de viure.

Desprs de la seva ensopegada en el cinema angls amb una pellcula com This must be the place, que va deixar a tothom desconcertat i fora glaat, litali Paolo Sorrentino es reivindica ara en la sumptuosa i exuberant pellcula La gran belleza. Una pellcula que es va convertir inesperadament en una de les perles del festival de Cannes i, tot i que va marxar amb les mans buides del certamen francs, sempre havem tingut la impressi dhaver viscut un moment irrepetible i inesborrable. Ms tardanament ha vingut la seva coronaci com a millor pellcula europea en els recents Premis de lAcadmia del Cinema Europeu, on han obtingut guard tamb lactor Toni Servillo -que fa una interpretaci senzillament magistral -, el mateix director i el muntatge a crrec de Cristiano Travaglioli.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1016

Joan Millaret Valls

19 de desembre de 2013


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Sorrentino s molt gran. Quin gusts de pellcula, sensacional.
Britte20-12-2013

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small