cinema catal� . caT
Notícies anteriors
12 ANYS DESCLAVITUD, 12 RAONS PER GUANYAR UN OSCAR

Steve McQueen sembla haver pujat gaireb dotze esglaons en la seva consagraci cinematogrfica, un single que ja va comenar a escalar amb Hunger, film que va convertir-lo en una icona renovadora del cinema indie i que continuava amb Shame, cinta que recorria un destacat circuit de festivals per acabar arribant a les sales de mig mn amb polmica inclosa.

Ara, el britnic afronta la biografia de Salom Northup des de la mxima pulcritud, cosa que no succea a la mencionada Hunger i la poesia fnebre que omplia la vida del presidiari Maze Prison. 12 anys desclavitud es beneficia de lestil impdic del seu artfex per fer que la violncia, tant implcita com explcita, arribi amb tota la seva duresa a lespectador.

La histria que ens ocupa s un relat desclavitud, explicada sense ostentacions i amb una oportuna claredat mental. Cal no oblidar que la pellcula t un escull important i s que el seu pblic potencial, que ens agradi o no s nord-americ, s un pblic prviament sensibilitzat per lassumpte tractat. No obstant, aquest relat pic sobre una nima indestructible no deixar indiferent a ning.

Traat dobjecci, celebrem totes i cadascuna de les troballes de qu disposa el director londinenc, que es pren la modstia de seguir un gui bastant esquemtic i prctic grcies a ladaptaci de John Ridley, comenant pel seu repartiment. Dels vehicles recents respecte a lesclavitud, aquest s el ms recomanable dells, i tamb el ms pedaggic de lltim lustre.

Northup (interpretat per un sobrenatural Chiwetel Ejiofor) s lhome injustament empresonat amb cadenes havent nascut lliure, per tamb s el reponsable de -respecte als descendents de tal barbrie que seran ara els ciutadans que veuran la pellcula al seu pas- exercir el valor humanitzador del seu personatge, sostenir la mirada, fugir dels clixs i no permetre que el film es fagociti en el drama ms fcil.

Antagnicament, tenim a Michael Fassbender, ja un habitual dactuacions daquesta ndole i cada vegada ms verstil, que exerceix una remodelaci interessant i pertorbadora de larquetip vil. El seu personatge s amenaador, ombrvol, repugnant, per tamb molt versemblant. La renncia de lactor a lhistrionisme dna ms entitat al carcter danihilador.

Sovint ens semblar una versi completament sofisticada - en actuacions, pressupost o intencions calculades - duna oblidada i dolorosa Mandingo (1975) de Richard Fleischer, menyspreada al seu dia com a cinema explotador i per tractar-se dun dels primers exemples sobre el qestionament de lesclavatge als Estats Units dAmrica. No obstant, 12 anys desclavitud va un pas per endavant.

El film, doblat al catal, s una composici visual i sonora que sha de veure, exaudir, i per descomptat patir, no tant perqu aconsegueixi dignificar a unes vctimes sin perqu pren una posici tica exemplar davant dun conflicte avui en dia encara existent i arrelat culturalment en determinats pasos com s el cas de la m dobra infantil esclava al sud-est asitic o els malaurats tipus de prostituci a tot el mn.

12 anys desclavitud compta amb la veritat de la histria en majscules i com a relat, aconsegueix descriure el drama del seu protagonista, donant relleu als seus personatges. Al final, lobra resulta tant perfecta com emocionant. Tant convincent com objectiva. El film aconsegueix la catarsi i la denncia, un blanc accessible per lAcadmia de Hollywood que el converteix en una de les favorites pels premis Oscar denguany.

Bona entrada dany i felios 12 mesos de cinema per endavant.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 1092

Una crtica dric Antonell

7 de gener de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

una bona peli per comenar el any
marti07-01-2014

prefereixo les anteriors del McQueen, especialment SHAME
Rufus07-01-2014

es bonissima
jofre santa perpetuia08-01-2014

No mha covenut, encara que crec que tocar la fibra als academics
Andrs15-01-2014

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small