cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL LOBO DE WALL STREET

Que Martin Scorsese s un dels millors directors dels darrers 40 anys, des que el 1973 va irrompre amb Malas Calles, poca gent ho pot posar en dubte. I amb el seu darrer film, El lobo de Wall Street, ho continua corroborant. Amb aquesta cinta, el director de Taxi Driver persevera en el seu retrat de la societat nord-americana i els clarobscurs del somni (o el malson) americ, a travs de la histria del broker Jordan Belfort, el tpic personatge fet a s mateix, que partint de baix de tot va escalant posicions fins arribar a la cima. Una espcie de Jay Gatsby modern, curiosament interpretat pel mateix rostre que ha tingut darrerament a la pantalla gran licone sortit de la ploma de F. Scott Fitzgerald, per de moralitat molt ms dubtosa, amb un ventall de vicis que serien lenveja de Charlie Sheen, la intensitat de Tony Montana i sense cap mena de traa romntica ni coartada personal. El tpic perfil de guanyador sense escrpols, nascut de la pitjor cara del capitalisme i del nihilisme postmodern.

Amb aquesta histria dascens i caiguda, Scorsese ha trobat un material de primera per tornar a donar un recital de direcci, planificaci i daquell muntatge trepidant que sha convertit en tot un segell personal, grcies sobretot als bons oficis de Thelma Schoonmaker, la seva muntador habitual. Ha comptat amb un repartiment de luxe. Sha pogut basar en una histria real amb mltiples allicients i derivades que ha comptat amb lassessorament del mateix Belfort (que fins i tot t un cameo presentant la xerrada de la darrera escena), i un guionista solvent per donar-li forma cinematogrfica com Terence Winter, que t en el seu currculum sries com Boardwalk Empire o Los Soprano.

Per malgrat tot aix, el realitzador de La invencin de Hugo, contrriament a aquest cas, no ha aconseguit filmar una obra que sorprengui lespectador, una cinta que aporti quelcom nou al seu cinema. I s que un cop finalitzats els (segurament excessius) 180 minuts de metratge, lespectador pot tenir la sensaci que li han tornat a explicar una histria que ja coneixia, canviant la mfia pels brokers, o els rols de Robert De Niro, Joe Pesci i Sharon Stone, pels de Leonardo DiCaprio, Jonah Hill i Margot Robbie. Amb el tpic policia empaitant, el clan dhomes, els excessos amb la droga, el sexe, la prepotncia, lambici i finalment linexorable descens a la crua realitat. Una mica ls de la mateixa plantilla, molt comentat darrerament arran de lestrena de la segona part del Hbbit.

Per altra banda, el film es mou de manera perillosa entre la seriositat i transcendncia duns fets i ls de la stira i la caricatura per narrar-ho, fet que en alguns moments pot produir un cert efecte de benevolncia envers els personatges, que es veuria corroborat amb un epleg excessivament redemptor. La pellcula tampoc sap treure suc del dilatat metratge, per remarcar que comportaments com aquests sn els que ens han portat en part a la crisi actual, ni permet entendre massa les males prctiques de Wall Street, com si feien amb menys mitjans per ms punteria i eficcia altres ttols recents com ara Margin Call.

El qui si que surt molt ben parat daquesta cinquena collaboraci amb el director italo- americ s sens dubte Leonardo DiCaprio, que obt un paper perfecte per al seu llument personal, i per donar sortida a la seva vessant ms histrinica, amb la clara esperana daconseguir la seva desitjada estatueta daurada, que els darrers anys ha perseguit escollint molt curosament les cintes en les quals ha participat, fet que se li ha de reconixer. Veurem finalment la sort daquest binomi de cara als scars. Tot i que tenint en compte que segurament no es tracta de la seva millor collaboraci i que la competncia enguany s molt dura per a tots dos amb ttols realment remarcables, ho tenen francament complicat.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1019

Una crtica de Marc Serra

29 de gener de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

OBRA MAESTRA!!!
P.31-01-2014

si
12-02-2014

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small