cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA GRAN ESTAFA AMERICANA ACLAPARA ELS GLOBUS DOR I VA CAM DE DE FER-HO ALS OSCARS

La gran estafa americana o American Hustle (ttol original) s tan falsa com el perruqu del seu protagonista, per grcies a la bona feina del seu elenc i les maniobres dels germans Wenstein, la pellcula es pot considerar la gran sorpresa de lany. Pel que fa a premis, sha emportat 3 globus dor i t 10 nominacions als premis Oscar, a ms del salt definitiu de David O. Russell (The Fighter, El lado bueno de las cosas) desprs del seu ostracisme a Hollywood.

Russell sha convertit en un dels ms precisos franctiradors de subgneres del cinema present nord-americ. En certa mesura, estem davant dun director incomprs en quedar equidistant per les seves peculiaritats. Entre lacceptaci del pblic, el mim de la crtica i convertir-se en un habitual dels Oscars en les seves ltimes produccions, sempre ha quedat allunyat dun reconeixement de la premsa especialitzada ms hiperblica i llaurada.

Des del primer instant, podem llegir imprs per pantalla un avs important: "Alguna cosa del que veuran va passar en realitat". A continuaci, observem Irving Rosenberg, el personatge de Christian Bale, com sajusta -amb excessiva cura davant del mirall- la pelussera postissa. Aquest joc entre la veritat i laparena s el que explotar en tot moment el gui coescrit pel director i Eric Warren Singer.

El brillant estafador Rosenfeld (Christian Bale) coneix a la seductora Sydney Prosser (Amy Adams) i encara que tot sembla un llit de roses quan Irving i Sydney es coneixen, aviat apareixen complicacions. El primer t una exdona ciclotmica (Jennifer Lawrence) i laltre s un dels eixos argumentals de la cinta amb la necessitat incomoda de reinventar-se constantment. Tot aix, just abans que Richie DiMaso un agent de lFBI ( Bradley Cooper ), els enxampi.

La histria daquesta cinta s un cas real per tan increble que no ho sembla, de la mateixa manera que Oceans Eleven ho feia amb una trama denganys i estafes que va afectar a certs individus, lFBI i a diversos poltics. Aix, la cinta es pot considerar una barreja de thriller cmic i una histria damor passat per un filtre visual que intenta emular a Martin Scorsese o al mateix Steven Soderbergh.

On el novaiorqus segueix mostrant la seva bona m s en la direcci dactors. Des dun Christian Bale amb una comicitat no esperada digna duna screwball comedy, passant per la fogosa Amy Adams o uns secundaris un pl extravagants: des dels rinxols de bigudins de Bradley Cooper fins a la cabellera de Jennifer Lawrence, passant pel tup de Jeremy Renner. Per quedar-nos en les aparences seria banalitzar les fabuloses interpretacions dels actors que hi ha al darrere.

Probablement, el film hagus guanyat intensitat amb un muntatge ms gil. El pretext argumental queda molt estirat fins als 138 minuts finals, un aspecte que resta impacte al cop de grcia final. Sempre que largument no aconsegueixi retenir la vostra atenci, us podeu deixar emportar pels hits musicals que composen la BSO i que suposen una mena de columna vertebral del relat (atenci amb Lawrence cantussejant "Live and Let Die").

La dicotomia entre el caos i el control, tan de la histria com dels propis personatges, queda redut en dues grans veritats: lamistat i lamor. Tots dos, valors tan efmers com el poder, la grandesa i els diners. Un tauler ple de tracions i aliances. Un tauler que representa aquest mn daparences on, el revers tenebrs del gran somni americ s: que el teu major talent sigui el destafar als altres. Aquesta conclusi no els hi resulta familiar, avui en dia?

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1142

Una crtica dric Antonell

3 de febrer de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Guanyara uns quants oscars segur
tomy03-02-2014

Guanyara uns quants oscars segur
tomy03-02-2014

bonisssima
david vilaplana sitges04-02-2014

David O. Russell s un bluff; el seu cinema s buit, pretencis per buit
Nars04-02-2014

La gran estafa americana es el titol de la filmografia de David O. Russell, estic acord amb Nars
Obligartorr04-02-2014

li he posat un 8, peli notable
toni m.07-02-2014

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small