cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LPICA DE LA RESISTNCIA

Cal celebrar el desembarcament duna pellcula tan inusual i atpica com Cuando todo est perdido de J. C. Chandor tot i procedir dun territori propens a un enfocament ms comercial del cinema. Resultar sorprenent trobar-se amb una pellcula tan austera i eixuta com aquesta centrada en les peripcies dun navegant solitari experimentat que, desprs dalguns ensurts solucionats amb serena professionalitat, veu com senfonsa el seu vaixell desprs duna violenta tempesta.

Laventura daquest nufrag a la intemprie s una aventura essencial, nuclear, epidrmica, despullada absolutament dartificis i crostes embellidores. Fins i tot, el seu protagonista, un veter actor de renom com Robert Redford, dilueix el seu glamur - encara que una mica pansit en aquest moment de la seva carrera- per transformar-se en un rostre sense nom i un cos sense esma. Una aposta valenta sobre un navegant inconegut que pateix en ermit silenci i, fins i tot, ens estalvien el recurs de manual de la temuda veu off, la qual encaixaria com un guant en un relat individual carregat de subjectivitat.

Una aposta radical, tamb, quan ens escatimen el contingut del missatge que llena en una ampolla, testament funerari dun home venut un cop shan gastat les ltimes esperances i sha travessat el llindar de la desesparici. En aquest mn eclipsat on un supervivent va a la deriva en silenci i en solitud resulta enormement trasbalsador els comptats crits de socors o els pocs renecs de maledicci que llena aquesta nima desvalguda, i que semblen ressonar en el vuit ms absolut, quan ja tot sembla perdut inexorablement.

Aquest procs de buidatge, de puresa, de nuesa exemplar, converteix aquesta experincia humana al lmit duna fisicitat orgnica en una corprenedora desventura. Aquesta crnica de supervivncia dun home allat del mn i mancat de tot, sense queviures i sense aigua potable, i consumit el darrer al de lesperana i la salvaci, quan ja sha fet lhumanament possible i impossible per aferrar-se a la vida, per deixar-se enfonsar resignadament en el mantell sepulcral del mar, resulta un transcendental poema de vincles existencials.

La lluita sorda i tena dun home, un anci prcticament, isolat enmig dun oce indiferent, que ha de fer front a la simple i titnica lluita per la subsistncia en un entorn hostil, infernal, es revela una odissea heroica conformada per petits i silenciosos gestos, actes i accions. Una grandiosa pellcula feta amb els mnims elements sobre lpica de la resistncia i el desgast de lesperana en les situacions ms adverses, infrahumanes.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1052

Una crtica de Joan Millaret Valls

21 de febrer de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small