cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA MIRADA DESAFIADORA DEL NEN QUE VOLIA SER DIFERENT

El mn infantil i el trnsit a ladolescncia, amb el consegent xoc amb els progenitors, es converteix en leix argumental de la pellcula veneolana Pelo malo de Mariana Rondn, guanyadora de la Concha dOr del passat Festival Internacional de Cinema de Sant Sebasti. Per aquest punt de ruptura, de no retorn, sescapa del feu familiar per imbricar-se tamb en lespai fsic duna barriada popular massificada i despersonalitzada. La directora inclou el pes de lentorn social i nacional de Veneuela, amb el seu clima denfervoriment popular en el moment de la malaltia del president Chvez, per contribuir a doblegar la voluntat dun nen que, desafiadorament, pretn ser cantant, aix com reprimir el seus comportaments considerats homosexuals.

El protagonista, Junior (Samuel Lange Zambrano), un nen de 9 anys, desitja de forma insistent allisar-se el seu cabell de rnxols indomables perqu vol imitar els cantants pop i agradar tamb a la seva mare vdua, Marta (Samantha Castillo). El gest rebel del nen de pretendre domesticar el seu intractable cabell arrissat xoca amb loposici materna al percebre aquesta tics afeminats en el comportament del noi, fruit duna homofbia que la directora considera estesa i enquistada en una societat com la veneolana.

El nus del conflicte matern-filial es fa explcit a travs del prosaic ttol Pelo malo. Un lema que resumeix i condensa les inquietuds adolescents i esttiques dun nen que vol modelar el seu difcil cabell per aspirar a ser cantant, topant amb la prohibici materna mentre troba aixopluc en el paraiges protector de lvia que prescindeix de la retrica censora. La lluita impossible del nen contrasta amb les ridcules aspiracions de la seva amigueta grassoneta de venat, que emmirallada en els carismtics concursos de bellesa de la televisi, desitja ser una miss, seguint alguns dels dictats socials i valors culturals dun pas.

La mirada de Rondn transcendeix el simple entorn familiar desestructurat amb una mare sola que intenta recuperar la seva feina de vigilant de seguretat mentre ha de cuidar a Junior i tamb el seu beb per traslladar aquest enfrontament en singular a un context ms ampli. Aquests picabaralla entre fill tossut i mare atabalada t lloc enmig duns degradats suburbis urbans mentre les imatges de la televisi mostren repetides rapades multitudinries en solidaritat amb el lder bolivari Chvez i en els carrers els murals populars mostren una iconografia religioso-patritica en qu es barregen Jesucristos amb famosos revolucionaris.

Un conflicte universal que es viu en el camp de batalla de la famlia i que la directora aconsegueix desbordar imprimint alhora una personal mirada crtica al seu propi pas, aix s, transmesa de forma elusiva, indirecte, sense subratllats, per evitar caure en la demaggia del pamflet poltic, latac frontal.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1065

Una crtica de Joan Millaret Valls

20 de març de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small